H πολιτική κατάσταση στη Γαλλία: η Δεξιά σκληραίνει, το Κέντρο βυθίζεται, η Αριστερά θρηνεί

Η νίκη-έκπληξη του Φρανσουά Φιγιόν την Κυριακή ρίχνει νέο φως στην κούρσα για την προεδρία, σχολιάζει ο Πιερ Μπριανσόν.

Οι διεκδικητές της προεδρίας της Γαλλίας προσπαθούν τη Δευτέρα να καταλάβουν πώς νίκησε ο Φρανσουά Φιγιόν στο πρώτο γύρο εκλογών των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων. Ενώ η κεντροδεξιά σκεφτόταν τον πιθανό αφανισμό της, η κεντροαριστερά -που μέχρι στιγμής εκπροσωπείται από τον πρώην υπουργό οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν- ελπίζει να προσελκύσει ψηφοφόρους

που απωθήθηκαν από τη σκληρή γραμμή στις κοινωνικές και πολιτιστικές πολιτικές του Φιγιόν.

Οι Σοσιαλιστές, που βρίσκονται σε σύγχυση, προσπάθησαν να διαπιστώσουν εάν ο Φιγιόν θα ήταν πιο εύκολος εχθρός για τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, σε περίπτωση που αποφασίσει να είναι και πάλι υποψήφιος. Και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ανέδειξε τις διαφορές του με τον Φιγιόν, σε περίπτωση που οι υποστηρικτές του μπούνε στον πειρασμό να σκεφτούν να τον ψηφίσουν. Με άλλα λόγια, μόλις 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι - ο αριθμός που ψήφισε τον Φιγιόν- έφεραν σοβαρές διαταραχές στον γαλλικό προεκλογικό αγώνα για την προεδρία, που μόλις άρχιζε να έχει νόημα.

Το πρώτο μεγάλο θύμα της Κυριακής ήταν ο Ζιπέ, ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος ήταν το φαβορί μέχρι λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία και ήταν σίγουρος για την επιθυμία των ψηφοφόρων να πέσουν σε ασφαλή χέρια. Τώρα αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη, αφού και ο Νικολά Σαρκοζί μόλις παραδέχτηκε την ήττα του, υποστήριξε τον Φιγιόν στο δεύτερο γύρο λέγοντας πως "ό,τι διαφορές και αν είχαν", ο Φιγιόν "κατανοεί τις προκλήσεις της Γαλλίας" καλύτερα από τον Ζιπέ.

Για να επιβεβαιώσει την υποψηφιότητα, ο Φιγιόν χρειάζεται μόνο να πείσει το ένα τρίτο των υποστηρικτών του Σαρκοζί στον πρώτο γύρο. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή το βράδυ τον δείχνει να νικά με 56 τοις εκατό έναντι 44 τοις εκατό για τον Ζιπέ, την επόμενη Κυριακή. Το στρατόπεδο του Ζιπέ απέπνεε γαλήνη τη Δευτέρα. "Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί μέσα σε μια εβδομάδα, είναι εφικτό", δήλωσε ένας βοηθός, εντοπίζοντας τις αδυναμίες στην πλατφόρμα του Φιγιόν, όπως το ριζοσπαστικό σχέδιο του για την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα και ο ενθουσιασμός του για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το βασικό ερώτημα είναι αν οι άνθρωποι των οποίων το κίνητρο για να ψηφίσουν την Κυριακή ήταν να απαλλαγούνε από τον Σαρκοζί- περίπου το 42 τοις εκατό, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση - θα εμφανιστεί και στο δεύτερο γύρο. "Ο Φιγιόν δεν προκαλεί την ίδια ένταση όπως ο Σαρκοζί μεταξύ των κεντρώων ψηφοφόρων" δήλωσε ο Μπρυνό Ζανμπάρ της εταιρείας δημοσκοπήσεων OpinionWay.

Οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι το 12 με 15 τοις εκατό των συμμετεχόντων στις προκριματικές της Κυριακής ήταν συμπαθούντες των Σοσιαλιστών που μπορεί να πιστεύουν ότι η "αποστολή εξετελέσθη" τώρα που ο Σαρκοζί βγήκε από τον αγώνα. Αν μείνουν μακριά στο δεύτερο γύρο, αυτό θα μπορούσε να εξασφαλίσει στον Φιγιόν μια εντυπωσιακή νίκη.

Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό ότι η υψηλή προσέλευση του πρώτου γύρου, με περισσότερους από 4 εκατομμύρια ψηφοφόρους στις πρώτες προκριματικές εκλογές για τη γαλλική Δεξιά, θα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους να εμφανιστούν και την επόμενη Κυριακή, δήλωσε ο Ζανμπάρ.

Το status quo, ή προς τα πίσω

Ένα άλλο θύμα του πρώτου γύρου των προκριματικών της Δεξιάς είναι ο Μακρόν, ο πρώην υπουργός του Ολάντ που φλερτάρει το ίδιο κεντρώο, υπέρ των μεταρρυθμίσεων τμήμα του εκλογικού σώματος με τον Ζιπέ. Όπως και ο Ζιπέ, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της Γαλλίας, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η δημοτικότητα δεν σημαίνει τίποτα αν δεν μεταφραστεί σε ψήφους, καθώς ο κεντρώος χώρος της πολιτικής ζωής της Γαλλίας φαίνεται να εξαφανίζεται.

Ο Μακρόν είπε στη Le Monde τη Δευτέρα ότι οι δύο εναπομείναντες υποψήφιοι της Δεξιάς παρουσιάζουν μια επιλογή μεταξύ "του status quo [Ζιπέ] και της επιστροφής προς τα πίσω [Φιγιόν]" - μια αναφορά στη συντηρητική στάση του Φιγιόν για κοινωνικά θέματα όπως οι γάμοι ομοφυλοφίλων. Η μοίρα του Μακρόν, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το τι συμβαίνει στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, που είχε στοιχηματίσει στον Σαρκοζί ως ευκολότερο αντίπαλο για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Στο περίφημο πλέον βιβλίο με τις συνεντεύξεις στους δημοσιογράφους της Le Monde, ο Ολάντ είχε προβλέψει με αυτοπεποίθηση ότι "ο Φιγιόν δεν έχει καμία πιθανότητα" στις προκριματικές των συντηρητικών.

Η ομάδα του Ολάντ προσπαθούσε τη Δευτέρα να αλλάξει το νόημα από τα αποτελέσματα των προκριματικών των Συντηρητικών, υποστηρίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δεν σημαίνουν και πολλά έξι μήνες πριν από τις εκλογές. Ο Φιγιόν είχε περίπου 5 τοις εκατό στις προθέσεις των ψηφοφόρων για τις προκριματικές στις δημοσκοπήσεις του καλοκαιριού. Αυτό είναι κοντά στο 6 τοις εκατό των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι ο Ολάντ έχει κάνει καλή δουλειά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Αλλά ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει επίσης να αναλογιστεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η εξάλειψη-έκπληξη του Σαρκοζί στον πρώτο γύρο του δίνει έναν ακόμη λόγο να σκεφτεί προσεκτικά πριν είναι υποψήφιος στις προκριματικές των Σοσιαλιστών τον Ιανουάριο - μια απόφαση που πρέπει να πάρει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Όπως το έθεσε ένας Σοσιαλιστής απαράτσικ τη Δευτέρα: "το μεγαλύτερο κόμμα στη Γαλλία, με μεγάλη διαφορά είναι το κόμμα όσων θέλουν να στείλουν τους δύο τελευταίους προέδρους στο σπίτι τους και να τους ξεχάσουμε".

Η τελευταία ελπίδα του Ολάντ είναι οι μετριοπαθείς και αριστεροί ψηφοφόροι να επιμείνουν σ' αυτόν, αν τελικά οι εκλογές καταλήξουν μια μονομαχία μεταξύ της σκληρής δεξιάς (Φιγιόν) και της ακροδεξιάς (Μαρίν Λεπέν). Αλλά οι πολλοί διεκδικητές από την Αριστερά που ήδη παρατάσσονται εναντίον του, καθιστούν αυτό το ενδεχόμενο δύσκολο. Έξω από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι το φαβορί στις δημοσκοπήσεις. Στο εσωτερικό του κόμματος, οι πρώην υπουργοί του Ολάντ Μπενουά Αμόν και Αρνό Μοντεμπούρ φαίνονται αποφασισμένοι να τον πολεμήσουν μέχρι το τέλος.

Ο Μακρόν από την πλευρά του επανέλαβε τη Δευτέρα την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος στις προκριματικές των Σοσιαλιστών, αλλά να πολεμήσει μόνος του όλη τη διαδρομή προς τις εκλογές. Αν ο Ολάντ αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος, ο σημερινός πρωθυπουργός του Μανουέλ Βαλς προθερμαίνεται ως αντικαταστάτης, αλλά είναι σχεδόν τόσο αντιδημοφιλής όσο και ο πρόεδρος και όπως αυτό, έχει ελάχιστες πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Το τελικό θύμα των εκλογών της Κυριακής μπορεί να είναι η Μαρίν Λεπέν, η οποία παραμένει σίγουρη ότι θα φτάσει στον δεύτερο γύρο τον Μάιο. Αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από τον Φιγιόν για βασικά θέματα της: το Ισλάμ, τη μετανάστευση και τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Έτσι, το Μέτωπο έχει αρχίσει αντεπιθέσεις ενάντια στην οικονομική πλατφόρμα του Φιγιόν, με τον αναπληρωτή ηγέτη του Φλοριάν Φιλιπό να τον κατηγορεί για σχεδιασμό "απίστευτης βίας" κατά των Γάλλων εργατών. Οι ηγέτες του Μετώπου, επίσης, υπενθυμίζουν στους Γάλλους ψηφοφόρους ότι ο Φιγιόν ήταν πρωθυπουργός καθ' όλη την πενταετή θητεία του Σαρκοζί - κάτι το οποίο μπορεί να δώσει στον εκτοπισμένο Σαρκοζί έναν έκτακτο ρόλο στις γενικές εκλογές του επόμενου έτους.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα