Λετίθια Ορτίθ: η νέα βασίλισσα της Ισπανίας

15:42 3/6/2014 - Πηγή: Antinews

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ χαρακτηρίστηκε πρωτοπόρος επειδή παντρεύτηκε μια κοινή θνητή -την Κέιτ Μίντλετον. Αλλά ο Φελίπε, ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας μετά την παραίτηση του πατέρα του βασιλιά Χουάν Κάρλος, ήταν ακόμη πιο τολμηρός στην επιλογή νύφης. Γιατί η νέα βασίλισσα της Ισπανίας, η 41χρονη Λετίθια Ορτίθ, όχι μόνο γεννήθηκε κοινή θνητή, αλλά ήταν επίσης και διαζευγμένη. Το να παντρευτεί ο διάδοχος του θρόνου μια διαζευγμένη κοινή θνητή ήταν παραδειγματική στροφή, που δίχασε

βαθιά την έντονα καθολική χώρα εκείνη την εποχή.

Ακόμα πιο συγκλονιστική για πολλούς συντηρητικούς στην Ισπανία ήταν η πρόσφατη δημοσίευση ενός βιβλίου από έναν άπιστο ξάδελφο, ο οποίος παραδέχτηκε ανοιχτά ότι επιδιώκει να εξαργυρώσεις τις διασυνδέσεις του και ισχυρίστηκε ότι η νέα βασίλισσα έκανε έκτρωση όταν ήταν νεαρή γυναίκα.

Οι ισπανικές εφημερίδες αφιέρωσαν πρωτοσέλιδα στους ισχυρισμούς. Κατά τη στιγμή της υποτιθέμενης καταγγελίας, η διαδικασία ήταν πολύ αυστηρά θεσμοθετημένη και επιτρεπόταν μόνο σε περιπτώσεις κινδύνου για τη ζωή της μητέρας. Ο ξάδελφος ισχυρίστηκε ότι η πριγκίπισσα Λετίθια του ζήτησε να καταστρέψει τα έγγραφα που ανέφεραν λεπτομέρειες για την άμβλωση. Το βιβλίο προσπάθησε επίσης να παρουσιάσει την πριγκίπισσα ως «ψυχωτικό» πρόσωπο, το οποίο υποπτεύεται τους συγγενείς της, υποστηρίζοντας ότι η πριγκίπισσα, όταν ήταν έγκυος στο πρώτο παιδί του ζευγαριού -τη Λεονόρ που γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2005- είπε σε ορισμένα μέλη της οικογένειας ότι είχε αγόρι και ότι θα το ονόμαζε Πελάγιο. Ο ξάδελφος είπε ότι το έκανε αυτό για να δει αν θα έβγαινε η ιστορία στον Τύπο.

Αν η Λετίθια ήξερε πώς να αναγνωρίσει έναν «προδότη» από το στρατόπεδό της, αυτό αναμφίβολα οφείλεται στην επαγγελματική κατάρτισή της ως δημοσιογράφος. Κόρη μιας νοσοκόμας και ενός δημοσιογράφου, εργάστηκε για το CNN και το Bloomberg και κέρδισε το βραβείο της Ένωσης Τύπου της Μαδρίτης Larra, ως η πιο πετυχημένη δημοσιογράφος κάτω των 30 ετών. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, είχε ενσωματωθεί σε μια μονάδα μαχητών και μετέδιδε ζωντανά από το τα μέτωπα.

Η Ορτίθ συνάντησε τον Φελίπε τον Νοέμβριο του 2002, όταν κάλυπτε μια ιστορία για μια διαρροή πετρελαίου στη βόρεια Ισπανία. Ο Φελίπε, ο οποίος είχε γνωρίσει την Λετίθια πριν, σε ένα δείπνο- ήταν επίσης εκεί, προσφέροντας υποστήριξη. Έτσι ξεκίνησαν μια ρομαντική σχέση. Το 2003, μόλις λίγους μήνες αφού είχε προαχθεί στη θέση της κεντρικής παρουσιάστριας στο εθνικό ειδησεογραφικό κανάλι, παράτησε τη δουλειά της και λίγες μέρες μετά ανακοινώθηκε ο βασιλικός αρραβώνας.
Καθώς ο πρώτος γάμο της δεν είχε γίνει σε εκκλησία, οι ρωμαιοκαθολικές αρχές της χώρας δεν αντιτάχθηκαν στον νέο γάμο της και έδωσαν την άδεια για να παντρευτεί στον πλούσιο Καθεδρικό Ναό Αλμουδένα στη Μαδρίτη. Ενώ το κομψό στιλ της έγινε δεκτό με ικανοποίηση, αγωνίστηκε για να κερδίσει την αγάπη των Ισπανών και θεωρήθηκε απόμακρη και ψυχρή. Αλλά η συμπάθεια για την Ορτίθ επιτέλους βελτιώθηκε υπό τραγικές συνθήκες το 2007, όταν η αδελφή της, μια λογοτεχνική πράκτορας, πέθανε πρόωρα από υπερβολική δόση συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ντυμένη στα μαύρα και έγκυος στο δεύτερο παιδί της, η Ορτίθ ξέσπασε σε δάκρυα ενώπιων δημοσιογράφων, φεύγοντας από ένα μνημόσυνο για την αδελφή της. «Ευχαριστώ όλους όσοι έχουν νιώσει θλίψη για το θάνατο της μικρής αδελφής μου» δήλωσε η Ορτίθ, γέρνοντας στον ώμο του Φελίπε.

Ο Φελίπε έχει ποσοστά αποδοχής πάνω από 60 % σε δημοσκοπήσεις. Είναι όμως ικανός μαζί με τη Λετίθια να αποκαταστήσουν την δημοτικότητα που απολάμβανε η ισπανική μοναρχία κάποτε, υπό τη βασιλεία του πατέρα του; Μόνο ο χρόνος θα δείξει, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό το νεαρό και δυναμικό ζευγάρι αντιπροσωπεύει την τελευταία ευκαιρία της ισπανικής μοναρχίας να εξιλεωθεί.

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/06/02/meet-the-new-queen-of-spain-41-year-old-divorcee-and-commoner-letizia-ortiz.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα