Κέρδισε ή έχασε ο Σαμαράς από την κυβέρνηση Παπαδήμου;

Κέρδισε ή έχασε ο Σαμαράς από την συναίνεση που έδωσε στην συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου; Ισχύει αυτό που λέει, ότι η ΝΔ με τις επιλογές του κατέστη «ο ρυθμιστικός παράγοντας των πολιτικών εξελίξεων»;

Τις τελευταίες μέρες δημοσιεύθηκε μία «ομάδα» δημοσκοπήσεων από εταιρείες «συστημικές» και μη – το σημειώνουμε γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι εκτός από τα ΜΜΕ και οι δημοσκοπήσεις

χρησιμοποιούνται για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Υπάρχουν δύο τρόποι να απαντήσουμε στα ερωτήματα. Ο ένας είναι να δούμε την πρόθεση ψήφου ή την εκτίμηση εκλογικής σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας. Ο δεύτερος τρόπος είναι να ρωτήσουμε απευθείας τους πολίτες που συμμετέχουν στην έρευνα.

Οι δημοσιοποιημένες έρευνες που έχουμε στα χέρια μας είναι τρεις: Public Issue, Metron Analysis, V-PRC.

-Η εκτίμηση εκλογικής επιρροής στην Public Issue δίνει στη ΝΔ 30%, δηλαδή 1,5% πάνω σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

-Η πρόθεση ψήφου στην Metron Analysis δίνει στη ΝΔ 18,8% (από 19%) και εκτίμηση ψήφου 29,3% , ενώ φέρνει πλέον τον Σαμαρά και ως καταλληλότερο πρωθυπουργό με 15,6%. Επίσης η παράσταση νίκης της ΝΔ αυξάνεται από το 38% στο 54%. Σημείωση: η έρευνα είναι τετραμηνιαία και η προηγούμενη είχε γίνει τον Ιούλιο.

-Η εκτίμηση εκλογικής επιρροής στην V-PRC δίνει στη ΝΔ 32%, δηλαδή 1% πάνω σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (πάντως να συμπληρώσουμε ότι υπάρχει και η προγενέστερης περιόδου\ έρευνα της GPO που δείχνει μείωση 1,8%).

Συμπέρασμα: ως προς την ψήφο με όσα έγιναν η ΝΔ σίγουρα δεν έχασε και πιθανότατα «τσίμπησε» 1%-2% με την πολιτική του Σαμαρά τον τελευταίο μήνα.

Η μόνη εταιρεία που ρώτησε ευθέως τους πολίτες την γνώμη τους για τις κινήσεις Σαμαρά είναι η V-PRC. Σύμφωνα με αυτή το 75% συμφωνεί με την απόφαση του Α. Σαμαρά να συναινέσει στην κυβέρνηση Παπαδήμου και το 15% την θεωρεί λάθος. Επισημαίνεται ότι το 83% των ψηφοφόρων της ΝΔ την θεωρεί σωστή και μόλις το 8% λάθος. Επίσης η ΝΔ θεωρείται ως το κόμμα με την καλύτερη πολιτική στάση στη χώρα (ποσοστό 13,2%).

Keywords
Τυχαία Θέματα