«Καμπανάκι» σε βρετανικό και αμερικανικό στρατό για την εξάρτηση από αλκοόλ και ναρκωτικά των βετεράνων από Ιράκ και Αφγανιστάν

17:41 4/3/2014 - Πηγή: Antinews

Σε χιλιάδες μετριούνται πλέον οι άνδρες και γυναίκες του βρετανικού στρατού που έχουν σοβαρό πρόβλημα με το αλκοόλ σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης Βρετανών ερευνητών του King’s College του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση του στρατού. Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για τουλάχιστον 33.000 μέλη του βρετανικού στρατού (γυναίκες και άνδρες) που βρίσκουν στο αλκοόλ «ανακούφιση» από τα σοβαρότατα συμπτώματα μετατραυματικού στρες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της συμμετοχής τους σε αιματηρές μάχες κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του βρετανικού στρατού στις εισβολές στο Ιράκ

και στο Αφγανιστάν.

Σε αναλογία πρόκειται ουσιαστικά για έναν στους πέντε στρατιώτες που έχει πολεμήσει σε Ιράκ ή και Αφγανιστάν και οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εκτιμώντας ότι πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικό ποσοστό. Ιδιαίτερα μάλιστα επειδή συνήθως συνδέεται και με την εκδήλωση εξαιρετικά βίαιης συμπεριφοράς, κυρίως προς τα μέλη της οικογένειάς τους. Οι ερευνητές κατέγραψαν την εκδήλωση τέτοιας συμπεριφοράς σε έναν ανά επτά στρατιώτες.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το ποσοστό των Βρετανών στρατιωτών που παρουσιάζουν συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες είναι χαμηλότερα από αυτό στους κόλπους του αμερικανικού στρατού και των ανδρών και γυναικών που υπηρέτησαν στα ίδια πεδία μάχης, δηλαδή σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Το ποσοστό των Αμερικανών στρατιωτών με μετατραυματικό στρες φτάνει το 29%.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο για το αλκοόλ και την εξάρτηση από τα ναρκωτικά το πρόβλημα χρήσης στις τάξεις των βετεράνων είναι εξαιρετικά σοβαρό. Με βάση μια έρευνα για τη χρήση ναρκωτικών μεταξύ των 30 εκατομμυρίων Αμερικανών βετεράνων που ζουν στις ΗΠΑ και είναι πάνω από 18 χρόνων (σε αυτούς περιλαμβάνονται βετεράνοι και από παλιότερες πολεμικές αναμετρήσεις φυσικά), 56% των ανδρών και 41% των γυναικών κάνει χρήση αλκοόλ, το 23% των ανδρών και το 14% των γυναικών κάνει σοβαρή χρήση και το 7% των ανδρών και το 2% των γυναικών είναι πολύ βαριά αλκοολικοί. Στις γυναίκες βετεράνους παρατηρείται μεγαλύτερη χρήση συνταγογραφημένων φαρμάκων (ηρεμιστικών κλπ) αντί για χρήση αλκοόλ.

Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρεται το Συμβούλιο, ότι ο αμερικανικός στρατός διέθεσε το 2004 38 εκατομμύρια δολάρια για προγράμματα απεξάρτησης βετεράνων και το 2008 51 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, μετά από συστηματικές και μεθοδικές νομικές πιέσεις οργανώσεων, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποκαλύψει ότι περισσότερο από το 33% των περιπτώσεων βίαιων και εγκληματικών περιστατικών που καταγράφηκαν σε Ιράκ και Αφγανιστάν από Αμερικανούς στρατιώτες, έγιναν υπό την επήρεια αλκοόλ ή και ναρκωτικών.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 12,3 εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα στήριξης της ψυχικής και πνευματικής υγείας των στρατιωτών.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα