«Καμπανάκι» Ντάισελμπλουμ προς Αθήνα - Δεν ζητάει νέα μέτρα απαντά το ΥΠΟΙΚ

21:39 9/2/2016 - Πηγή: Antinews

Τη διαφορετική οπτική γωνία από την οποία αντιμετωπίζεται η οικονομική κρίση στη χώρα αντανακλούν οι σημερινές αναφορές του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έκανε λόγο για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, ότι δεν προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο.

Το θέμα προέκυψε ύστερα από ενημερωτική επιστολή του κ. Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο, όπου έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικά

με το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα συζητήσει την πορεία της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης. Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση, θα μπορέσει να διατεθεί προς εκταμίευση από την Ελλάδα μια χρηματική δόση», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

O πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, στην επιστολή την οποία απηύθυνε προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο, πουθενά δεν ζητά επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με δημοσιεύματα που θέλουν τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ να ζητά νέα δημοσιονομικά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση.

Τα συγκεκριμένα μέτρα, όπως επανειλημμένως έχει διευκρινιστεί από τον υπουργό Οικονομικών, δεν αποτελούν κάποια νέα απαίτηση των θεσμών, διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Τουναντίον, όπως σημειώνεται:

Αποτελούν υποχρέωση με βάση τη συμφωνία με τους εταίρους

Συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016

Είναι συνολικού ύψους 1% του ΑΕΠ

Προγραμματίζονται να νομοθετηθούν το 2016

Προγραμματίζονται να εφαρμοστούν τα έτη 2017 και 2018

Αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα