Eurasia Group: Το προσφυγικό μπορεί να φέρει Grexit

21:08 9/2/2016 - Πηγή: Antinews

Η πίεση των χιλιάδων μεταναστών που συσσωρεύονται σε μια Ελλάδα που παλεύει με μια στάσιμη οικονομία, η αύξηση των κοινωνικών εντάσεων και η πολιτική πίεση θα μπορούσαν να ωθήσουν την χώρα προς την έξοδο από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurasia Group.

Η Ευρώπη έχει αφεθεί στο έλεος της ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών, οι περισσότεροι από τους οποίους εγκαταλείπουν τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Ωστόσο, το πρόβλημα εστιάζεται στην Ελλάδα

που αγωνίζεται περισσότερο από τους άλλους, σημειώνει η ανάλυση, καθώς έχει γίνει η πρώτη χώρα άφιξης. Ενώ η Ευρώπη έχει συνάψει συμφωνία με την Τουρκία για χρηματοδότηση 3 δις ευρώ προκειμένου να ανακόψει την προσφυγική ροή, είναι προφανές ότι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα. Οι αναλυτές της Eurasia Group αναφέρουν στο σχετικό σημείωμα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να φέρει το κύριο βάρος των πιθανών σχεδίων για τον περιορισμό της εισροής των προσφύγων που φθάνουν στη βόρεια Ευρώπη.

"Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν πρόκειται να φέρει τη μείωση της προσφυγικής ροής στην οποία ελπίζουν οι Ευρωπαίοι" γράφουν οι αναλυτές Mujtaba Rahman, Naz Masraff και James Sawyer της Eurasia Group. "Αυτό θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, αντί να δεχτεί ένα εγχώριο ανώτατο όριο, μπορεί να επιλέξει να περιορίσει προσωρινά το πρόβλημα στην Ελλάδα" σφραγίζοντας τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και πιθανόν και Ελλάδας-Βουλγαρίας. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι, εάν αυτά τα σύνορα σφραγιστούν, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι κοινωνικά και οικονομικά επικίνδυνα για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα περισσότερες κοινωνικές αναταραχές και αστάθεια, ενώ θα μπορούσαν ακόμη και να ωθήσουν εκ νέου την Ελλάδα προς την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπέγραψε μια τρίτη συμφωνία διάσωσης με τους δανειστές το περασμένο καλοκαίρι, δέχεται έντονη κριτική, σημειώνεται. "Η σφράγιση των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ θα ενισχύσει το αντι-ευρωπαϊκό και εθνικιστικό κλίμα στην Ελλάδα και θα κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Αυτά θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και στη χειρότερη περίπτωση, να επαναφέρουν τον κίνδυνο της εξόδου στην Ελλάδα από το ευρώ" γράφουν οι αναλυτές.

Εκφράζουν επίσης αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα είχε κάνει αρκετά, γράφοντας ότι: "Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει τη συμμόρφωσή της σε μια σειρά από απαιτήσεις της ΕΕ για τη βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων της (τη στελέχωση, τον έλεγχο και την σφράγιση των διαβατηρίων, την οικοδόμηση πέντε 'hotspots' και δύο 'κέντρων μετεγκατάστασης')". Αλλά πολλοί στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης, αισθάνονται ότι η Ευρώπη δεν βοηθά - ιδιαίτερα σε μια εποχή που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αναγκάζεται να μειώσει τις δαπάνες και να εισαγάγει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές.

Οι εμπειρογνώμονες της Eurasia Group πιστεύουν ότι, ενώ η χώρα θα μπορούσε πιθανώς να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο, και θα μπορούσε να ολοκληρώσει την πρώτη αναθεώρηση διάσωσης της τον Ιούλιο (η οποία θα απελευθερώσει περισσότερα μετρητά), η Ελλάδα είναι σε επισφαλή θέση. "Ακόμη και αν η κυβέρνηση μπορεί να επιβιώσει οικονομικά με τη στενή έννοια, μια ραγδαία επιδείνωση του πολιτικού και κοινωνικού εγχώριου πλαισίου, που καθοδηγείται από εξωτερικούς παράγοντες, θα μπορούσε να εισαγάγει εκ νέου μία ακόμα αμυντική διαπραγματευτική κρίση. Αυτό θα προωθήσει την αβεβαιότητα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και θα φέρει και πάλι στο προσκήνιο τον κίνδυνο σεναρίων αποσταθεροποίησης, όπως εκλογές ή/και μια αλλαγή στη σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης".

cnbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα