Για νέο μαζικό κύμα προσφύγων ανησυχεί ο ΟΗΕ

18:05 9/2/2016 - Πηγή: Antinews

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα μπορούσαν να αποκοπούν από την πρόσβαση σε τρόφιμα, εάν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις περικυκλώσουν τις περιοχές του Χαλεπίου που κρατούνται από αντάρτες, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας για μια νέα μαζική ροή προσφύγων. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και τους μαχητές του Ιράν και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση στην περιοχή γύρω από το Χαλέπι, το οποίο έχει χωριστεί ανάμεσα σε δυνάμεις της

κυβέρνησης και των ανταρτών εδώ και χρόνια.

Η επίθεση για να περικυκλώσουν το Χαλέπι, την μεγαλύτερη κάποτε πόλη της Συρίας με 2 εκατομμύρια κατοίκους, προκαλεί μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο που έχει σκοτώσει 250.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει 11 εκατομμύρια από τα σπίτια τους. Από την περασμένη εβδομάδα, οι μάχες έχουν ήδη εκμηδενίσει την πρώτη προσπάθεια εδώ και δύο χρόνια για ειρηνευτικές συνομιλίες, κάνοντας τους αντάρτες να μιλούν για την απώλεια της βόρειας βάσης της εξουσίας τους συνολικά. Τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν πως τα κέρδη της κυβέρνησης θα μπορούσαν να κόψουν τον τελευταίο κρίκο πρόσβασης των πολιτών σε περιοχές του Χαλεπίου που κρατούν οι αντάρτες για την κύρια διάβαση στα τουρκικά σύνορα, η οποία λειτουργεί ως σανίδα σωτηρίας για την ελεγχόμενη από τους αντάρτες περιοχή.

"Θα αφήσει πάνω από 300.000 ανθρώπους, που εξακολουθούν να κατοικούν στην πόλη, αποκομμένους από την ανθρωπιστική βοήθεια, εκτός εάν θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης για πρόσβαση" δήλωσε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. Εάν η κυβέρνηση συνεχίζει να κερδίζει περιοχές της πόλης, αναφέρει, τα "τοπικά συμβούλια στην πόλη εκτιμούν ότι περίπου 100.000 - 150.000 πολίτες μπορεί να φύγουν". Η Τουρκία, που ήδη φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια Σύριους, τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο, έχει μέχρι στιγμής κρατήσει τα σύνορα της ως επί το πλείστον κλειστά για το τελευταίο κύμα των εκτοπισμένων. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε την Άγκυρα την Τρίτη να ανοίξει τα σύνορα και ζήτησε από άλλες χώρες να βοηθήσουν την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι μέχρι και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες θα μπορούσε να φτάσουν αν συνεχιστεί η συνεργασία Ρωσίας- συριακής κυβέρνησης. Πενήντα χιλιάδες άνθρωποι είχαν φτάσει στα σύνορα της Τουρκίας με το τελευταίο κύμα, η Άγκυρα δέχθηκε 10.000 μέχρι στιγμής και θα επιτρέψει και σε άλλους την πρόσβαση με "ελεγχόμενο τρόπο", όπως είπε. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανέφερε σε δήλωση ότι είχε αρχίσει τη διανομή τροφίμων στη συριακή πόλη Αζάζ κοντά στα τουρκικά σύνορα για το νέο κύμα των εκτοπισμένων ανθρώπων.

Ελάχιστες ελπίδες για αναβίωση των συνομιλιών

"Η κατάσταση είναι αρκετά ασταθής και ρευστή στο βόρειο Χαλέπι με τις οικογένειες να αναζητούν ασφάλεια", δήλωσε ο Jakob Kern, διευθυντής του Προγράμματος στη Συρία.

"Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι, καθώς η πρόσβαση και οι δίοδοι από το βόρειο στο ανατολικό Χαλέπι και τις γύρω περιοχές είναι πλέον αποκομμένοι, αλλά καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχουμε αρκετό φαγητό για όλους εκείνους που έχουν ανάγκη, μεταφέροντάς το μέσα από το εναπομείναν ανοικτό σημείο διέλευσης των συνόρων με την Τουρκία".

Η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι, με τη συμβολή της Ρωσίας, καθώς και η προώθησή τους νοτιότερα, συνέβαλαν στο να καταρρεύσουν οι πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες εδώ και σχεδόν δύο χρόνια την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν πριν καν αρχίσουν. Οι διεθνείς δυνάμεις πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη στο Μόναχο, σε μια προσπάθεια να αναβιώσουν τις συνομιλίες, αλλά οι διπλωμάτες δεν έχουν σχεδόν καμία ελπίδα για τις διαπραγματεύσεις, για όσο διάστημα η Ρωσία υποστηρίζει την κυβέρνηση. Οι αντάρτες είπαν ότι δεν θα παραστούν αν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

Η Μόσχα άλλαξε την έκβαση του πολέμου, υπέρ του συμμάχου της προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, όταν εντάχθηκε στην σύγκρουση πριν από τέσσερις μήνες με αεροπορικές επιδρομές εναντίον των εχθρών του, πολλοί από τους οποίους υποστηρίζονται από αραβικές χώρες, την Τουρκία και τη Δύση. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατηγόρησε τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα για βομβαρδισμούς αμάχων, ενάντια σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που η Μόσχα υπέγραψε το Δεκέμβριο. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι στοχεύει μόνο ισλαμιστές μαχητές. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη απόδειξη για θανάτους αμάχων.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα