Η Βρετανία «ευάλωτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών που δεν μπορούν να φτάσουν στη Συρία»

Η Βρετανία έχει γίνει πιο ευάλωτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις, επειδή οι "απογοητευμένοι ταξιδιώτες" που δυσκολεύονται να φτάσουν στη Συρία καλούνται από διάφορες εξτρεμιστικές ομάδες να διαπράξουν βιαιοπραγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η επιστροφή ορισμένων βρετανών μαχητών από τη Συρία έχει προσθέσει μια περίπλοκη εικόνα, που σημαίνει ότι οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου αισθάνονται πίεση από όλες τις πλευρές, ανέφεραν πηγές πληροφοριών.

"Υπάρχει

πίεση στην στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού εξαιτίας της συμβολής των απογοητευμένων ταξιδιωτών που θα πήγαιναν στη Συρία αν μπορούσαν, αλλά κόλλησαν εδώ", ανέφερε μια πηγή του Whitehall. "Τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και η Αλ Κάιντα καλούν αυτούς τους ταξιδιώτες να μείνουν στις χώρες τους και να επιτεθούν στη Δύση. Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερος τώρα. Ο κίνδυνος αλλάζει".

Η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να βρουν το κίνητρο του δολοφόνου του Μάντσεστερ, Σαλμάν Αμπεντί, και αν ενήργησε μόνος του ή ως μέρος ενός ευρύτερου δικτύου. Αν και το Isis ανέλαβε την ευθύνη, η αστυνομία δεν βρήκε κανένα στοιχείο για να το υποστηρίξει.

Ο διευθυντής της MI5, Άντριου Πάρκερ, προειδοποίησε πέρυσι ότι οι οργανώσεις θα μπορούσαν να σταματήσουν τις περισσότερες αλλά όχι όλες τις επιθέσεις, ενώ ο συνεργάτης του στην MI6, Αλεξ Γιάνγκερ, προειδοποίησε για εξαιρετικά οργανωμένες εξωτερικές δομές επίθεσης στο Isis.

Οι πηγές ανέφεραν ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από τον Χάμζα Μπιν Λάντεν, γιο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Κάλεσε τους μοναχικούς λύκους να γίνουν μάρτυρες στη Δύση, αντανακλώντας τις εκκλήσεις που κάνει συχνά το Isis καθώς η ομάδα δέχεται έντονη στρατιωτική πίεση στο Ιράκ και τη Συρία. Ο Χάμζα κάλεσε τους οπαδούς του να "εκδικηθούν" για "τα παιδιά της Συρίας", τις "χήρες της Παλαιστίνης", τις "ελεύθερες, αξιότιμες γυναίκες του Ιράκ" και "τα ορφανά του Αφγανιστάν".

Μηνύματα όπως αυτό συμπληρώνονται με οδηγίες για τζιχάντ που δίνονται σε συνδρομητικά κανάλια τα οποία είναι εγκατεστημένα σε υπηρεσίες μηνυμάτων όπως το Telegram. "Είναι αίθουσες πολέμου όπου σχεδιάζουν να διαδώσουν υλικό στα social media ", δήλωσε η πηγή. Ο Ραφαέλο Παντούτσι, ειδικός στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο think tank του Royal United Service Institute με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε: "Η Αλ Κάιντα αποτελούσε πάντα απειλή και το Isis εξακολουθεί να ζητά επιθέσεις. Νομίζω ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στα πρόσφατα μοντέλα σύλληψης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότεροι που σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις από ό,τι πριν, αντί για τη συνήθη χρηματοδότηση και την προπαγάνδα. Ο ρυθμός μπορεί να αλλάζει".

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε 13 σοβαρές τρομοκρατικές υποθέσεις μετά τη δολοφονία του στρατιώτη Λι Ρίτγκμπι τον Μάιο του 2013, δήλωσε ο Μάρκ Ρόουλι, αντιπρόεδρος της αστυνομίας της Met και αντιπρόεδρος της εθνικής αστυνομίας. Αλλά ο κατάλογος έχει αυξηθεί περισσότερα από τότε. Εκτός από αυτές τις υποτιθέμενες υποθέσεις, η αστυνομία κάνει συλλήψεις σχεδόν κάθε εβδομάδα για μικρότερα αδικήματα, από την υποτιθέμενη υποστήριξη σε τρομοκράτες, ως το "κατέβασμα" υλικού σχετικού με την τρομοκρατία από ιστοσελίδες της τζιχαντιστών.

Περισσότεροι από 850 κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου ταξίδεψαν για να πολεμήσουν για το Isis και άλλες τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία και το Ιράκ, εκ των οποίων περίπου οι μισοί επέστρεψαν. Η λίστα παρακολούθησης ατόμων της MI5 έχει αυξηθεί σε περίπου 3.000 και περιλαμβάνει μερικούς που έχουν επιστρέψει από τη Συρία. Αυτοί που επιστρέφουν αξιολογούνται και τοποθετούνται σε διάφορες κατηγορίες, οι οποίες κυμαίνονται από υψηλό ως χαμηλό κίνδυνο.

Αν και ο προϋπολογισμός και των τριών υπηρεσιών πληροφοριών έχει αυξηθεί, η MI5 έχει μόνο τους πόρους για να συνεχίσει τη σωματική παρακολούθηση σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων. Οι άνθρωποι που χρειάζονται για να συνεχιστεί η παρακολούθηση ποικίλλουν από περίπτωση σε περίπτωση, αλλά ένας μεγάλος αριθμός θα χρειαζόταν για να παρακολουθείται ένα άτομο επί 24 ώρες.

Μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, η MI5, η οποία είχε επικεντρωθεί στο Λονδίνο και το Μπέλφαστ, αποκεντρώθηκε, εγκαθιδρύοντας περιφερειακά κέντρα στη βορειοδυτική Αγγλία και αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κοινό κέντρο ανάλυσης της τρομοκρατίας, το οποίο στεγάζεται στην έδρα της MI5 και συγκεντρώνει τις υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και την αστυνομία που ασχολείται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αναβάθμισε το επίπεδο απειλής από την κατηγορία του σοβαρού, στην τέταρτη υψηλότερη κατάταξη που καθιερώθηκε το 2014 εν μέσω φόβων για την επιστροφή τζιχαντιστών από τη Συρία.

Η μετακίνηση στο πέμπτο και το υψηλότερο επίπεδο, υποτίθεται ότι αντικατοπτρίζει τους φόβους της υπηρεσίας ασφαλείας για μια άλλη επίθεση. Αλλά μπορεί να είναι ένα προληπτικό, προσωρινό μέτρο μέχρι να διαπιστωθεί κατά πόσον ο Αμπεντί έδρασε μόνος ή με άλλους. Ο ρόλος της MI5 θα εξεταστεί λεπτομερώς, για το κατά πόσον ο βομβιστής ήταν υπό παρακολούθηση. Η MI5 γνώριζε για τον Αμπεντί αλλά δεν τον θεώρησε υψηλού κινδύνου. Το όνομά του είχε βρεθεί σε σχέση με άλλες έρευνες αλλά θεωρήθηκε ως μια δευτερεύουσα μορφή, όπως και ο τρομοκράτης που ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο Γουέστμινστερ, Χαλίντ Μασούντ.

Οι οργανισμοί συλλογής πληροφοριών προειδοποιούν επανειλημμένα ότι δεν διαθέτουν τους πόρους για να πραγματοποιούν 24ωρη φυσική παρακολούθηση περισσότερων από 500 υπόπτων που θεωρούνται επικίνδυνοι. Η αποτυχία να αποτραπεί η επίθεση στο Μάντσεστερ θα γίνει αισθητή έντονα σε όλους τους οργανισμούς πληροφοριών. Ο Πάρκερ το εξέφρασε αυτό σε μια ασυνήθιστα προσωπική δήλωση για έναν από τους επικεφαλής των τριών υπηρεσιών πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου. "Όλοι στην MI5 επαναστατούν για την αηδιαστική τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ", είπε, προσθέτοντας: "Παραμένουμε αμείλικτα επικεντρωμένοι σε πολλές τρέχουσες επιχειρήσεις, κάνουμε ό, τι μπορούμε για να καταπολεμήσουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας και να διατηρήσουμε την χώρα ασφαλή".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα