Αυτός είναι ο μακελάρης του Μάντσεστερ

13:42 24/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Οι βρετανικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του μακελάρη του Μάντσεστερ Σαλμάν Αμπέντι. «Ενδέχεται να μην το διέπραξε μόνος του, επομένως οι υπηρεσίες Πληροφοριών και η αστυνομία παρακολουθούν την υπόθεση ώστε να διασφαλίσουν ότι θα συγκεντρώσουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται», δήλωσε η υπουργός Εωτερικών Άμπερ Ραντ στο ραδιόφωνο του BBC και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως ο δράστης είχε πρόσφατα επιστρέψει στη Βρετανία από τη Λιβύη.

Ο καμικάζι ανατινάχτηκε

στο Μάντσεστερ Αρένα, μόλις τέλειωσε η συναυλία της Αριάνα Γκράντε και σκότωσε 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, ενώ τραυμάτισε άλλα 59.

Η Σκότλαντ Γιαρντ ενημέρωσε τη γαλλική αστυνομία ότι ο Αμπέντι είχε πιθανόν ταξιδέψει στη Συρία, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ. «Γνωρίζουμε μόνο ό,τι μας έχουν πει οι βρετανοί ερευνητές–για κάποιον βρετανό υπήκοο, λιβυκής καταγωγής, ο οποίος ξαφνικά έπειτα από ένα ταξίδι στη Λιβύη και ενδεχομένως μετά στη Συρία, ριζοσπαστικοποιήθηκε και αποφάσισε να κάνειτην επίθεση», είπε στο BFMTV.

Σε ερώτηση «από πού γνωρίζει ότι ο Αμπέντι είχε επισκεφθεί τη Συρία», ο Κολόμπ απάντησε ότι «αυτές είναι πληροφορίες που διέθεταν οι γαλλικές και βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών». Όσο για το αν είχε την υποστήριξη ενός τρομοκρατικού δικτύου, ο Γάλλος υπουργός απάντησε: «Αυτό δεν το γνωρίζουμε, αλλά ενδεχομένως. Σε κάθε περίπτωση, είχε διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και αυτό έχει διακριβωθεί».

Υπενθυμίζουμε ότι οι γονείς του βομβιστή αυτοκτονίας είχε εγκαταλείψει τη Λιβύη για να γλιτώσει από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, βρίσκοντας καταφύγιο στη Βρετανία. Λίγα χρόνια μετά τη γέννησή του, το 1994, ο Σαλμάν Αμπεντί, Βρετανός πλέον υπήκοος, έπεσε στα «δίχτυα» των τζιχαντιστών.

Στην πατρίδα των γονιών του πιθανότατα ριζισπαστικοποιήθηκε, όπως αναφέρει φίλος της οικογένειας. Εκεί φέρεται να έκανε τις διασυνδέσεις του με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Αμπεντί προσευχόταν τακτικά σε τοπικά τζαμιά. Ο ιμάμης δήλωσε την Τρίτη ότι ο 22χρονος βομβιστής του είχε δείξει «το πρόσωπο του μίσους» όταν τον προειδοποίησε για τους κινδύνους του Ισλαμικού Κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα