Πέθανε ο Ρότζερ Μουρ

Ο πολυαγαπημένος Άγγλος ηθοποιός, ο οποίος έγινε γνωστός ως Τζέιμς Μποντ, πέθανε στην Ελβετία. Ήταν η επιτομή του ευγενικού άγγλου τζέντλεμαν μέσα στο κλασικό κοστούμι του, απολαμβάνοντας μια σταδιοδρομία στον κινηματογράφο οκτώ δεκαετιών. Την Τρίτη, τα παιδιά του Ρότζερ Μουρ ανακοίνωσαν το θάνατό του σε ηλικία 89 ετών στην Ελβετία, λέγοντας: "πέθανε σήμερα ... μετά από μια σύντομη αλλά γενναία μάχη με τον καρκίνο".

Ο Μουρ ήταν γνωστός για την τρίτη ενσάρκωση του Τζέιμς Μποντ καθώς και για τους ρόλους του στις τηλεοπτικές σειρές "Ο Άγιος" και "Αντίζηλοι".

Επίσης, αφιέρωσε μεγάλο μέρος του χρόνου του σε φιλανθρωπικό έργο, ενώ το 1991 έγινε πρεσβευτής καλής θέλησης της Unicef.

Ο ηθοποιός γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1927 και, αφού εργάστηκε ως μοντέλο στις αρχές της δεκαετίας του '50, υπέγραψε επταετή σύμβαση με την MGM. Οι πρώτες του ταινίες δεν ήταν ιδιαίτερα αξιομνημόνευτες, από το "Interrupted Melody" μέχρι το "The King's Thief", και ήταν η μικρή οθόνη που του έδωσε την πρώτη γεύση της επιτυχίας. "Όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα μου είπαν ότι για να πετύχω χρειαζόμουν την απαραίτητη προσωπικότητα, ταλέντο και τύχη σε ίσο βαθμό", είχε δηλώσει ο Μουρ το 2014. "Το αμφισβητώ αυτό. Για μένα, είναι 99% τύχη. Δεν είναι καλό να είσαι ταλαντούχος και να μην βρίσκεσαι στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή".

Η πρώτη του επιτυχία στην τηλεόραση ήρθε στην ρομαντική περιπέτεια "Ivanhoe", η οποία ήταν η αρχή ενός συνόλου επιτυχιών για τον Μουρ, όπως η σειρά γουέστερν "Μάβερικ" και οι περιπέτειες "Ο Άγιος" και "Αντίζηλοι". Η επιτυχία του "Αγίου" έδωσε στον Μουρ ένα άνοιγμα στο Χόλιγουντ, ωστόσο οι ταινίες κατασκόπων που προέκυψαν απέτυχαν να στο box office.

Ο Μουρ είχε δεχθεί πρόταση να παίξει τον χαρακτήρα του Τζέιμς Μποντ, αλλά εξαιτίας του προγράμματός του στις τηλεοπτικές σειρές δεν είχε χρόνο. Όταν ο Κόνερι παραιτήθηκε από τον ρόλο, ο Μουρ δέχθηκε ξανά πρόταση και έκανε την πρώτη του ταινία Μποντ το 1973, το καλοφτιαγμένο "Live and Let Die". Έγινε διάσημος με άλλες έξι ταινίες ως 007 για μια περίοδο 12 ετών, κάτι που τον έκανε τον μακροβιότερο ηθοποιό στο ρόλο. Όταν τελικά αποχώρησε από το ρόλο το 1985, ήταν 58 ετών. "Το να είσαι αιώνια γνωστός ως Μποντ δεν έχει κανένα μειονέκτημα", είχε πει ο Μουρ. "Οι άνθρωποι συχνά με αποκαλούν κ. Μποντ όταν βγαίνουμε έξω και δεν με ενοχλεί καθόλου. Γιατί άλλωστε;"

Όταν παρέδωσε τα ηνία στον Τίμοθι Ντάλτον, ο Μουρ έκανε ένα διάλειμμα από το προσκήνιο και δεν έκανε άλλη ταινία μέχρι το 1990. Από εκεί και πέρα, η δουλειά του αραίωσε, συμπεριλαμβανομένων μικρών ρόλων στο "Spice World" και το "Boat Trip".

Το 1999, απονεμήθηκε στον Μουρ ο τίτλος του CBE και στη συνέχεια έγινε ιππότης το 2003, για το φιλανθρωπικό έργο του. Η απόφαση του Μουρ να γίνει πρεσβευτής καλής θέλησης της Unicef βασίστηκε στην φιλία του με την Όντρεϊ Χέπμπορν, η οποία είχε επίσης συνεργαστεί με την ίδια φιλανθρωπική οργάνωση.

Ο Μουρ έγραψε επίσης δύο βιβλία για την εποχή του ως Μποντ, καθώς και δύο αυτοβιογραφίες, με την πιο πρόσφατη να έχει τίτλο "Last Man Standing". Όταν ρωτήθηκε από το Time το 2012 ποιος ήταν ο αγαπημένος του Μποντ, άλλαξε την παλαιότερή του άποψη και από τον Σον Κόνερι επέλεξε τον Ντάνιελ Κρεγκ. "Μπορείς να γερνάς χαριτωμένα ή άσχημα" είπε στο GQ το 2008. "Επέλεξα και τα δύο".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα