Η Τουρκία κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα κατέρριψαν ένα αγνώστων στοιχείων μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στη Συρία και ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει πως ήταν ρωσικής καταγωγής.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι όλα τα αεροσκάφη του στη Συρία είχαν επιστρέψει στη βάση τους με ασφάλεια και ότι όλα τα drones της λειτουργούσαν «σύμφωνα με το πρόγραμμα».

Η κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους επισημαίνει τους κινδύνους για την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ,

τη στιγμή που αεροσκάφη από τη Συρία, τη Ρωσίας και του συνασπισμού των ΗΠΑ εκτελούν πολεμικές αποστολές τόσο κοντά στα σύνορά της.

Ο τουρκικός στρατός είπε ότι αεροσκάφη του κατέρριψαν το ξένο αεροσκάφος όταν συνέχισε την πορεία του παρά τις τρεις προειδοποιήσεις, σύμφωνα με τους κανόνες της εμπλοκής. Το NTV μετέδωσε ότι είχε εισβάλει 3 χιλιόμετρα σε τουρκικό εναέριο χώρο.

«Είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε την εθνικότητά του» είπε ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον υποπτευόταν ότι ήταν ένα ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αλλά είπε ότι η πληροφορία δεν ήταν επιβεβαιωμένη ώστε να δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες. Ρωσικά μαχητικά παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο σε δύο περιπτώσεις νωρίτερα αυτό το μήνα και η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει εάν οι επιδρομές επαναληφθούν. Οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στη Συρία σημαίνει ότι αεροπλάνα της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ εκτελούν πλέον αποστολές μάχης στον ίδιο εναέριο χώρο για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι οι εχθροί του Ψυχρού Πολέμου θα μπορούσαν να πυροβολήσουν ο ένας τον άλλον.

Η ρωσική πολεμική αεροπορία ενημέρωσε επίσημα τον τουρκικό στρατό την Πέμπτη σχετικά με τις παραβιάσεις των ρωσικών τζετ νωρίτερα αυτό το μήνα και σχετικά με μέτρα που θα λάβει για να αποτραπεί η επανάληψη ενός ανάλογου περιστατικού. Η Τουρκία έχει επίσης αναφέρει ότι άγνωστα αεροσκάφη και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας με βάση τη Συρία έχουν παρενοχλήσει τα πολεμικά αεροσκάφη της αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα