Οι έξι επώδυνες αλλαγές για τις συντάξεις - Επανυπολογισμός για πάνω από τα 1.000 ευρώ!

Τα «πάνω - κάτω» στο Ασφαλιστικό αλλά και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, οι οποίες θα επανυπολογιστούν (!) εφόσον ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, φέρνει η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.

Το νομοσχέδιο, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος, θα προβλέπει τη δομική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Και ως... βάση για τις αλλαγές θα έχει το πόρισμα της Επιτροπής των «σοφών» που τίθεται σε διάλογο - «εξπρές», λόγω των στενών χρονικών

περιθωρίων που απορρέουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

«Το πόρισμα της Επιτροπής δεν είναι η κυβερνητική θέση, αλλά στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, θα προτείνω να είναι η βάση του δημόσιου διαλόγου που θα ξεκινήσει», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας τον βασικό πυρήνα της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, η οποία, ωστόσο, θα συζητηθεί στα...τυφλά, αφού το πόρισμα δεν προβλέπει κανένα απολύτως ποσοτικό στοιχείο. Συγκεκριμένα:

Δεν προβλέπει ούτε το ύψος των εισφορών των ασφαλισμένων για τις συντάξεις, ούτε τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα δίνονται σε όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2016.

Δεν προσδιορίζει το ύψος της εθνικής σύνταξης που, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα πρέπει να καταβάλλεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια (η Επιτροπή έχει εισηγηθεί να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια).

Δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την περικοπή στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις που, όμως, θα... επανυπολογιστούν, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, βάζοντας εκ νέου το όριο στα 1.000 ευρώ.

Σε... μελέτη

Ολα τα παραπάνω θα καθοριστούν, αφού προηγουμένως γίνουν αναλογιστικές μελέτες και ποσοτικοποιηθούν οι συντελεστές (η σχετική διαδικασία είναι, ακόμη, σε εξέλιξη). Η πρόεδρος της Επιτροπής Α. Πετρόγλου προανήγγειλε ότι «το ποσοστό αναπλήρωσης θα καθοριστεί με επικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη και σε περίπτωση που, μετά την εφαρμογή των ενιαίων κανόνων για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, προκύψουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των απονεμόμενων συντάξεων χωρίς τις περικοπές και των συντάξεων οι οποίες θα απονέμονται εφεξής, το χάσμα θα πρέπει να γεφυρωθεί».

Ο Μιλ. Νεκτάριος που ήταν ο κεντρικός εισηγητής για την απονομή συντάξεων με βάση παραλλαγή του σουηδικού μοντέλου (εθνική σύνταξη και αναλογική με προκαθορισμένες εισφορές, ατομικούς λογαριασμούς και σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης) τόνισε ότι το ποσοστό αναπλήρωσης για κύρια + επικουρική σύνταξη θα είναι περίπου στο 55%, το οποίο οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να αυξάνουν μέσω της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ασφάλισης.

Εξοικονόμηση 741,6 εκατ.

Ο Γ. Κατρούγκαλος αποσαφήνισε ότι από τη μεταρρύθμιση, στη οποία θα περιλαμβάνεται ο επανυπολογισμός των συντάξεων, θα εξοικονομηθούν τα 741,6 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού και θα «απορροφηθούν» οι περικοπές στις συντάξεις που έχουν κριθεί ως αντισυνταγματικές.

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δήλωσε, ακόμη, ότι «δεν είναι μακριά από τη λογική μας η πρόταση για την επιβολή φόρου στον «πλούτο» που προτείνει η Επιτροπή για να καλύπτονται τα ελλείμματα από το 2016 έως το 2050, οπότε προβλέπεται ότι θα έχει σχηματιστεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ».

Δεν έχουν, πάντως, καθοριστεί τα όρια εισοδήματος, κινητής και ακίνητης περιουσίας πάνω από τα οποία θα επιβάλλεται ο φόρος «πλούτου» για τις συντάξεις.

Οι βασικές αλλαγές

Οι βασικές παρεμβάσεις που προβλέπει το πόρισμα της Επιτροπής προβλέπουν ένα Ταμείο για όλους και «ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών», με νέο σύστημα και ανεξαρτήτως ταμείου ή χρόνου ασφάλισης (έχει απαλειφθεί η απονομή συντάξεων με βάση το ν. 2084/92, δηλαδή με βάση τους μειωμένους μισθούς της τελευταίας 5ετίας και ποσοστά αναπλήρωσης έως 70% για κύρια και έως 20% για επικουρική σύνταξη). Συγκεκριμένα:

• Ενα Ταμείο για όλους (ΙΚΑ) στο οποίο θα ενοποιηθούν διοικητικά όλοι οι φορείς κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών (διοικητική ενοποίηση).

• Ενιαία ποσοστά εισφορών και βάσης υπολογισμού για την κύρια σύνταξη, την επικουρική και το εφάπαξ με μόνη διάκριση αυτή σε μισθωτούς και αυτοτελώς απασχολούμενους.

• Ανακαθορισμό των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων με αναφορά τον παραπάνω ενιαίο τρόπο υπολογισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

• Νέου τύπου συντάξεις για το μέλλον χωρίς δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά, με δυνατότητα επιλογής του έτους εξόδου, πάνω από ένα καθορισμένο όριο ηλικίας.

• Εθνική σύνταξη που θα προστατεύει περισσότερο όσους δεν έχουν συνεχή και πλήρη ασφαλιστικό βίο (άτυπες μορφές εργασίας, διαστήματα ανεργίας) για τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

• Εισφορά για την «κάλυψη» των ελλειμμάτων του συστήματος στους υψηλά αμειβόμενους ή ένα τραπεζικό φόρο ή ένα φόρο στις μεγάλες περιουσίες, εκεί που συγκεντρώνεται, παρά την κρίση, πλούτος.

-------

Δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος της εθνικής σύνταξης που, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλου, θα καταβάλλεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Δεν έχουν καθοριστεί ούτε το ύψος των εισφορών ούτε τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα δίνονται σε όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2016

Δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος περικοπής των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ που θα γίνει μέσω του επανυπολογισμού τους

Δεν έχει καθοριστεί ο «πλούτος» (όρια εισοδήματος, κινητής και ακίνητης περιουσίας) στον οποίο θα επιβληθεί φόρος για τις συντάξεις

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα