Ο Ομπάμα παρατείνει την παραμονή των Αμερικανών στο Αφγανιστάν

Ο αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε - μετά από επανεξέταση της στρατηγικής- να διατηρηθεί η σημερινή αμερικανική δύναμη των 9.800 στρατιωτών στο Αφγανιστάν κατά το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους, και να αφήσει μια δύναμη 5.500 αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα το 2017, όταν φύγει από τη θέση του. Γιατί συνέβη αυτή η αλλαγή;

Η ανακοίνωσή του ακολούθησε την αυξανόμενη πίεση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για να αλλάξει τη στρατηγική των ΗΠΑ, ως απάντηση στην κλιμάκωση της βίας ανταρτών, συμπεριλαμβανομένης μιας

επίθεσης από τους Ταλιμπάν οι οποίοι κατέλαβαν προσωρινά τον τελευταίο μήνα τον έλεγχο της βόρειας πόλης Κουντούζ. Οι ανησυχίες, ότι μια απότομη απόσυρση των ΗΠΑ θα καταστήσει το Αφγανιστάν ευάλωτο σε εξτρεμιστές, όπως συνέβη στο Ιράκ με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους όταν μαχητές των ΗΠΑ έφτασαν εκεί το 2011, επηρέασαν επίσης την απόφαση του Ομπάμα.

Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει την πιο πρόσφατη από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Ομπάμα στην προσπάθειά του να τηρήσει τις πρώτες προεκλογικές υποσχέσεις του πριν από τη λήξη της θητείας του. «Ξέρω ότι πολλοί από εσάς έχετε κουραστεί από αυτή τη σύγκρουση», είπε ο Ομπάμα απευθυνόμενος στους Αμερικανούς. Αλλά πρόσθεσε: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι πρέπει να κάνουμε αυτή την επιπλέον προσπάθεια». Το προηγούμενο σχέδιο του Ομπάμα, που ισχύει από το περασμένο έτος, προέβλεπε την σταθερή απόσυρση των 9800 αμερικανών στρατιωτών μέχρι το 2016 και την παραμονή περίπου 1.000 στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ από τη στιγμή που η θητεία του θα λήξει. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι αμερικανοί στρατιώτες θα σταθμεύουν σε σημεία έξω από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, θα υπηρετούν στην Τζαλαλαμπάντ στα ανατολικά, στην Κανταχάρ στο νότιο τμήμα, και στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η απόφαση του ανακεφαλαιώνει μια αναθεώρηση της στρατηγικής που διήρκησε έναν μήνα, επιδεινώνοντας την κατάσταση επί εδάφους –κάτι που σήμανε συναγερμό μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκάνι είχε ζητήσει μεγαλύτερη παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Την Πέμπτη χαιρέτισε την κίνηση του Ομπάμα, λέγοντας: «Η Αμερική πιστεύει ότι ένα σταθερό Αφγανιστάν είναι προς το συμφέρον του κόσμου και της περιοχής».

Η απόφαση του Ομπάμα θα οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι ο ίδιος θα ήθελε, αλλά αρκετή όση θεωρούν οι στρατιωτικοί διοικητές ότι χρειάζεται για να υποστηρίξει την συνεχή παρουσία των ΗΠΑ όσον αφορά την εκπαίδευση και την αντιτρομοκρατία. Πολλοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι προτιμούν μια μεγαλύτερη αμερικανική δύναμη.

Η κίνηση του Ομπάμα ωθεί τη σύγκρουση στο Αφγανιστάν στην συζήτηση της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας. Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι είναι ένα πρόβλημα που ο διάδοχός του θα κληρονομήσει, λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την κατάσταση προχωρώντας, όπως και ο επόμενος πρόεδρος». Οι ρεπουμπλικάνοι προεδρικοί υποψήφιοι επέκριναν την αφγανική στρατηγική του Ομπάμα, ενώ οι εκπρόσωποι των Δημοκρατικών υποψηφίων Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συζητήσεις με το ΝΑΤΟ σχετικά με τις δεσμεύσεις των στρατευμάτων τους. Ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η απόφαση του Ομπάμα «θα ανοίξει το δρόμο για μια παρατεταμένη παρουσία» της συμμαχίας, με αποφάσεις για το εύρος της αποστολής στο Αφγανιστάν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι ο Ομπάμα έχει στείλει «ένα σημαντικό μήνυμα προς τον αφγανικό λαό» και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να ασχολείται. Οι 9.800 αμερικανοί στρατιώτες αποτελούν μέρος μιας συνολικής δύναμης συμμαχικής με το ΝΑΤΟ, 13.500 στρατιωτών.

Η επιτυχία των Ταλιμπάν στην Κουντούζ, αν και προσωρινή, επεσήμανε τις προοπτικές για κέρδη της ομάδας, πριν από τη συμμετοχή σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση. Ο Ομπάμα δήλωσε την Πέμπτη ότι μια τέτοια συμφωνία είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι όλα τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα φύγουν από το Αφγανιστάν.

Την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος μεσολάβησε στις συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης πριν διακοπούν τον Ιούλιο.

Όμως, οι Ταλιμπάν την Πέμπτη ορκίστηκαν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι οι ξένοι στρατιώτες να φύγουν από το Αφγανιστάν. «Εμείς θα καθορίσουμε την ημερομηνία της απόσυρσής τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ. Παίρνοντας θάρρος από σύντομη κατάληψη της Κουντούζ, η ομάδα προωθεί μια πιο επιθετική στρατηγική, αποσκοπώντας στην εξασφάλιση νέων προπυργίων πριν από το χειμώνα. Οι αφγανοί στρατιώτες πολεμούν σε μεγάλο βαθμό μόνοι τους από την αρχή του τρέχοντος έτους, αλλά εξακολουθούν να εξαρτώνται από το στρατό των ΗΠΑ για αεροπορική υποστήριξη, συλλογή πληροφοριών και υλικοτεχνική υποδομή.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα