Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι διαθέτει βόμβα υδρογόνου

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υποστήριξε ότι η χώρα του έχει αναπτύξει μια βόμβα υδρογόνου, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με την λιγότερο ισχυρή ατομική βόμβα. Το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Β. Κορέας ανέφερε ότι ο Κιμ έκανε τα σχόλια κατά την περιοδεία του σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. "Το έργο του Κιμ Ιλ Σουνγκ" είπε αναφερόμενος στον παππού του, "μετέτρεψε τη Βόρεια Κορέα σε μια ισχυρή πυρηνική δύναμη, έτοιμη να πυροδοτήσει μια αυτοδύναμη [ατομική] βόμβα

και μία βόμβα [υδρογόνου] για να υπερασπιστεί αξιόπιστα την κυριαρχία της και την αξιοπρέπεια του έθνους".

Η θερμοπυρηνική βόμβα, ή βόμβα υδρογόνου, παράγει μια πολύ ισχυρότερη έκρηξη από την ατομική. Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμές για να εγκαινιάσει πυρηνικές συσκευές το 2006, το 2009 και το 2013, για τις οποίες υπέστη κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη που απαγορεύουν το εμπόριο και τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που βοηθούν το πρόγραμμα εξοπλισμού της.

Οι αναλυτές και οι γείτονες της χώρας αντέδρασαν στους ισχυρισμούς με προσοχή. Η κυβέρνηση της Κίνας γνωρίζει τα γεγονότα, αλλά δεν έκανε καμία παρατήρηση σχετικά με το αν ήταν ή όχι αξιόπιστα τα ρεπορτάζ. "Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο είναι πολύ λεπτή, σύνθετη και εύθραυστη", δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουάν Τσουνγίνγκ στους δημοσιογράφους. "Ελπίζουμε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα".

Η Κίνα είναι ένας στενός σύμμαχος της απομονωμένης Βόρειας Κορέας. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας, δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας δεν έχει καμία πληροφορία για τους ισχυρισμούς για βόμβα υδρογόνου της γειτονικής χώρας. "Παρακολουθούμε στενά όλες τις πυρηνικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας", πρόσθεσε ο αξιωματούχος. "Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε παρατηρήσει ασυνήθιστες κινήσεις ή δραστηριότητες". Η Βόρεια Κορέα παραμένει τεχνικά σε πόλεμο με τη Νότια Κορέα, μετά τη λήξη της σύγκρουσης της περιόδου 1950-53 με εκεχειρία. Η Β. Κορέα έχει επανειλημμένως απειλήσει να καταστρέψει τη Νότια, αλλά και τις ΗΠΑ. Ο Τσανγκ Λιανγκούι, βορειοκορεάτης εμπειρογνωμόνων με έδρα την Κεντρική Σχολή του Κόμματος της Κίνας που κάποτε σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κιμ Ιλ Σουνγκ, είπε ότι αμφιβάλλει αν η Βόρεια Κορέα είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει μια βόμβα υδρογόνου. "Δεν έχουν διεξάγει ακόμη καμία δοκιμή και τώρα ισχυρίζονται κάτι τέτοιο - δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να πιστέψουμε ότι είναι αλήθεια" δήλωσε στο NBC News. "Ο σκοπός τους θα μπορούσε να είναι να πιέσουν την διεθνή κοινότητα. Κύριος στόχος τους είναι να ζητήσουν από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τη χώρα ως πυρηνικό κράτος, και να τονίσουν περαιτέρω ότι δεν θα εγκαταλείψουν τα πυρηνικά όπλα".

nbcnews.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα