Η σπαζοκεφαλιά των 180 βουλευτών

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου για την επίτευξη του στόχου της συγκρότησης της προεδρικής πλειοψηφίας των 180 βουλευτών. Η κεντρική άποψη που επικρατεί είναι ότι μέχρι το Φεβρουάριο μπορεί να συμβούν γεγονότα που θα ανατρέψουν τους έως σήμερα δισταγμούς ορισμένων βουλευτών, εκ των οποίων πολλοί ήδη αναζητούν λύση που δεν θα τους εκθέσει στα μάτια των ψηφοφόρων τους και θα τους δώσει διέξοδο.

Η προ ημερών δήλωση του Αντώνη Σαμαρά

ήταν ενδεικτική: «Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι οι Έλληνες βουλευτές, υπεύθυνα σκεπτόμενοι, τον Φεβρουάριο θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας» είπε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια την περασμένη Δευτέρα, εκφράζοντας την πίστη του ότι θα συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 180 ψήφοι για την ανάδειξη Προέδρου από την παρούσα Βουλή. «Διανύσαμε πολύ δρόμο, για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα» συμπλήρωσε.

Για να μην τιναχτούν όλα στον αέρα εντείνονται οι παρασκηνιακές επαφές. Στην ανάλυση που γίνεται στο γαλάζιο σύστημα, η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι στο επίκεντρο, εκτός βέβαια από την μεγάλη ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών. Το σχεδόν βέβαιο γεγονός που θα συντελεστεί, αυτό δηλ. της μη εισόδου της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή και το ενδεχόμενο να μην καταφέρει να πιάσει το 3% και το κόμμα του Πάνου Καμμένου, αλλάζει τα σχέδια πολλών σε αυτές τις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες. Δεν είναι λίγοι όσοι δεν θέλουν να μπουν το Μάρτιο σε μια πρόωρη εκλογική διαδικασία, από την οποία θα βρεθούν εκτός Βουλής.

Ο κεντρικός στόχος όμως είναι οι 16 βουλευτές των Ανεξαρτήτων Δημοκρατικών και οι επτά των ανεξαρτήτων. Δεύτερος στόχος τους είναι οι 13 βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και οι δέκα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Υπάρχει όμως πολύς δρόμος να βρεθούν οι 180 βουλευτές, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη είπε στο καφενείο της Βουλής το μεσημέρι της Τετάρτης, ότι οι πιθανότητες είναι 50-50, άποψη την οποία συμμερίζονται πολλοί σε κυβέρνηση και Κ.Ο.

Σχετικά με τους προερχόμενους από τη ΔΗΜΑΡ πιο κοντά να πουν ναι στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας είναι οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου και Βασίλης Οικονόμου και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Αηδόνης που διατηρεί άριστη πολιτική σχέση με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Η κυβέρνηση έλαβε 155 στην πρόσφατη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και συμπεριλαμβανομένων των πέντε προαναφερόμενων βουλευτών, αναζητεί άλλους 20 για να σχηματισθεί ο αριθμός των 180.

Από τη μεγάλη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, θεωρείται πολύ πιθανόν ότι θα ψηφίσουν, χωρίς όμως να έχει κλειδώσει τίποτα, οι εξής: Μίκα Ιατρίδη, Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Βασίλης Καπερνάρος, ενώ κάποιοι λένε ότι τελικά δεν θα πει όχι και ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Απομένουν άλλοι 14, εκ των οποίων ο ένας είναι ο Βύρωνας Πολύδωρας που όμως λέγεται ότι φλερτάρει πολιτικά με τον Πάνο Καμμένο, καθώς υπέγραψε την πρόταση νόμου του κόμματός του για τα κόκκινα δάνεια. Ο άλλος είναι ο βουλευτής Αχαϊας, Γιώργος Νταβρής που προέρχεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, κινείται στο χώρο της κεντροδεξιάς και έχει επαφές με στελέχη της ΝΔ και θα χρειαστεί προσπάθεια να τον πείσουν.

Κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι ενδέχεται να ψηφίσει και ο βουλευτής Γιάννης Κουράκος που εκλέγεται στην Β΄ Πειραιά και είναι κουμπάρος του Λευτέρη Ζαγορίτη, πρώην γραμματέα της ΝΔ. Ερωτηματικό υπάρχει για την Χρυσούλα Γιαταγάνα που προέρχεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά διατηρεί και άριστες σχέσεις με στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Παύλος Χαϊκάλης, παρά τις αρνήσεις του και τις διαψεύσεις του, δυνητικά ίσως ψήφιζε πρόεδρο της Δημοκρατίας και υπενθυμίζουν ότι έχει προσωπική φιλία με τον Αντ. Σαμαρά εδώ και πολλά χρόνια και ήταν από τους υποστηρικτές του την περίοδο της Πολιτικής Άνοιξης. Στη ΝΔ συζητούν έντονα για την βουλευτή Σερρών Μαρία Κόλλια και λένε ότι η αντιπρόεδρος της Βουλής διατηρεί εξαιρετικές επαφές με την κομματική βάση της ΝΔ και στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν άριστη εικόνα.

Στο ίδιο κάδρο βάζουν και τον Παναγιώτη Μελά επί χρόνια βουλευτή της ΝΔ στην Α΄ Πειραιά που αποχώρησε από τους ΑΝΕΛ και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει Πρόεδρο. Επίσης μην ξεχνάμε και την προ ημερών συνάντηση (σε δημόσιο χώρο) του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη με την βουλευτή των ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά, η οποία όμως διέψευσε ότι αφορούσε την προεδρική εκλογή, αν και τίποτα δεν αποκλείεται.

Υπό αυτές τις συνθήκες ίσως απομένουν άλλοι έξι ή επτά (συμβολικός αριθμός). Η πορεία θα δείξει και το παρασκήνιο θα είναι έντονο.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα