Τι θα κάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι με την πλειοψηφία στην Γερουσία;

Καθώς διεξάγονται στις ΗΠΑ οι ενδιάμεσες εκλογές για τη Γερουσία, όλες οι αναλύσεις δίνουν την νίκη στους Ρεμπουμπλικάνους. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι: Αν τα καταφέρουν, τι θα κάνουν με την εξουσία; Πολλά θέματα, από τη μετανάστευση ως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη φορολογία, παραμένουν άλυτα. Η ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο θα μπορούσε να τα διαμορφώσει όλα αυτά, στο σχετικά στενό πλαίσιο πριν από τις εκλογές

του 2016. Σε περίπτωση που το κόμμα με επικεφαλής τον Mitch McConnell κερδίσει, οι Ρεπουμπλικάνοι θα βρεθούν σε μια αξιοζήλευτη θέση. Θα έχουν τα προφανή προνόμια της πλειοψηφίας –όντας σε θέση να πιέσουν την κυβέρνηση και να περνούν ή να καταργούν νομοσχέδια της επιλογής τους, έστω και μόνο για να αναγκάσουν τον πρόεδρο να χρησιμοποιεί το δικαίωμα άσκησης βέτο. Αλλά υπάρχει επίσης η πιθανότητα η Ουάσιγκτον να αναγκαστεί να υποχωρήσει από κάποιες βασικές συμφωνίες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι χαρούμενοι με την προοπτική του πλήρους ελέγχου της Γερουσίας, καθώς είναι μια ευκαιρία να αποδείξουν ότι έχουν πολιτική ατζέντα. Σχετικά με τη μετανάστευση, για παράδειγμα, η νίκη τους θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αντιπαράθεση με τον Ομπάμα, καθώς ετοιμάζεται να προχωρήσει σε κάποιου είδους σημαντικές δράσεις. Η Wall Street Journal ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Λευκός Οίκος σκέφτεται να επιτρέψει μέχρι και σε 4 εκατομμύρια λαθρομετανάστες να μείνουν στη χώρα.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχουν και κάποια ζητήματα με λιγότερη πολιτική σύγκρουση - τουλάχιστον για τον πρόεδρο και τους μετριοπαθείς των δύο κομμάτων - που θα μπορούσαν να δώσουν μια ευκαιρία για συμφιλίωση υπό τη νέα ρεπουμπλικανική πλειοψηφία. Υπάρχουν αρκετά κοινά συμφέροντα στη φορολογική μεταρρύθμιση, εν αναμονή εμπορικές συμφωνίες, δαπάνες υποδομής και ίσως ακόμη και ο αγωγός Keystone που υπήρξε μία πολιτική «καυτή πατάτα» επί έξι χρόνια. Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει μια απόφαση σχετικά με τον αγωγό, ο οποίος θα διοχετεύει ως και 830.000 βαρέλια ανά ημέρα πετρέλαιο από την πετρελαιοφόρο άμμο της Αλμπέρτα στα διυλιστήρια του Κόλπου του Μεξικού. Και οι δύο πλευρές έχουν χρησιμοποιήσει το επίμαχο θέμα στις εκστρατείες τους για τις ενδιάμεσες εκλογές.

Μέχρι στιγμής, οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας έχουν αποτρέψει οποιαδήποτε δεσμευτική νομοθεσία θα έδινε το πράσινο φως στον αγωγό (το 2013 η Γερουσία ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα υπέρ του Keystone). Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον Ιανουάριο, αν οι Ρεπουμπλικανοί πάρουν τον έλεγχο. Σε εκείνο το σημείο, ο πρόεδρος μπορεί να χρειαστεί να διαπραγματευθεί , ίσως στο πλαίσιο μιας ευρύτερης νομοθεσίας για την ενέργεια που θα δίνει στους Δημοκρατικούς και στα περιβαλλοντικά τους συμφέροντα κάποια ενθάρρυνση. Μια ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, επίσης, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το Ιράν, καθώς μια ελεγχόμενη από το GOP Γερουσία θα επηρέαζε το δικομματικό νομοσχέδιο για τις κυρώσεις και θα έφερνε αντιρρήσεις αν η κυβέρνηση προσπαθήσει αρχικά να παρακάμψει το Κογκρέσο σχετικά με μία πυρηνική συμφωνία. Οι αναλυτές εκφράζουν διάφορες γνώμες σχετικά με το πόσο μακριά το GOP θα μπορούσε να φτάσει αν κερδίσει την πλειοψηφία. Οι προεδρικές εκλογές του 2016 και οι εκλογές για τη Γερουσία θα διαμορφώσουν περισσότερες συζητήσεις. Πολλοί γερουσιαστές που δείχνουν να ενδιαφέρονται για τον Λευκό Οίκο – όπως ο Rand Paul, ο Marco Rubio και ο Cruz- περιπλέκουν την εικόνα ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τη Γερουσία θα έχουν μόνο μια μικρή πλειοψηφία. Οι Συντηρητικοί λένε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία «θα πρέπει να υποστηρίξουν κάτι» ακόμη και με ένα μικρό πλεονέκτημα, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα αυτή για να θεσπίσουν μέτρα τα οποία τα θα αποδείξουν ότι μπορούν να κυβερνούν, και να θέσουν ιδεολογικά ζητήματα που θα τους διαφοροποιήσουν από τους αντιπάλους τους.

Η τελευταία φορά που ένας Δημοκρατικός ήταν στον Λευκό Οίκο με δύο σώματα ελεγχόμενα από τους Ρεπουμπλικάνους ήταν επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Οι ιστορικοί του αναγνωρίζουν ότι διαπραγματεύθηκε αρκετές πρωτοβουλίες με τους Ρεπουμπλικάνους, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης για την κοινωνική πρόνοια. Ορισμένοι αναρωτιούνται αν ο Ομπάμα έχει το είδος πολιτικής κατανόησης - ή διάθεσης - για να κάνει το ίδιο.

Αν και μία απόλυτη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Καπιτώλιο αναμφίβολα θα αποθαρρύνει τον Ομπάμα, υπάρχει ένα δυναμικό φωτεινό σημείο για αυτόν. Μέχρι σήμερα, ο ηγέτης της Πλειοψηφίας της Γερουσίας Harry Reid έχει μπλοκάρει μια ψηφοφορία σχετικά με τη νομοθεσία που θα δίνει στον Πρόεδρο την ειδική αρμοδιότητα να διαπραγματευτεί ορισμένες εμπορικές συμφωνίες, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Αλλά ο Ομπάμα θέλει την εξουσία αυτή για μια πιθανή εμπορική συμφωνία Ασίας-Ειρηνικού και οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να είναι πρόθυμοι να του τη δώσουν.

http://www.foxnews.com/politics/2014/11/03/what-would-gop-do-with-senate-majority-immigration-keystone-and-more-at-stake/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα