H Τουρκία ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο

Δύο μόλις 24ωρα από το κρίσιμο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κύπρο και την Αίγυπτο με αφορμή την τριμερή συνεργασία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στη Μεσόγειο και η Τουρκία ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο. Οι προκλήσεις τις τελευταίες ώρες κλιμακώθηκαν τόσο με τη βόλτα που έκανε η κορβέτα στην Σαντορίνη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων μέχρι το Κάβο Ντόρο, όσο και με τις κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πληροφορίες

αναφέρουν ότι η Άγκυρα αναζητά πλατφόρμα για να την στήσει στην περιοχή, γεγονός που θα σημάνει μια πολύ επικίνδυνη κίνηση που θα βάλει φωτιά στην περιοχή.

Ασφαλώς οι προκλήσεις αυτές σχετίζονται τόσο με το ταξίδι του κ. Σαμαρά όσο και με το «καλωσόρισμα» του νέου υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Αλλά δεν έφταναν όλα αυτά ήρθε και ο Τούρκος βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ, Οσμάν Μπακ, κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, μιλώντας εντός του ελληνικού κοινοβουλίου, εξέφρασε την άποψη ότι στη «Βόρεια Κύπρο», όπως την ονόμασε, «υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες», ότι «όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη» και ότι ο τουρκικός στόλος ενεργεί στην περιοχή «μόνο στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που έχει».

Ασφαλώς μια ιδιαίτερα προκλητική κίνηση. Για σκεφτείτε να μιλούσε Έλληνας βουλευτής στο τουρκικό κοινοβούλιο και να έλεγε για την Πόλη, την Μικρά Ασία και τις «αλύτρωτες» πατρίδες. Θα τον πετούσαν έξω με τις κλωτσιές. Κι αν εδώ στην Ελλάδα επικράτησε η λογική και η φιλοξενία η ερώτηση είναι μία: Είχε ή όχι δικαίωμα η ελληνική ναυτική δύναμη να ανοίξει πυρ σε βάρος της τουρκικής κορβέτας;

Βεβαίως και κανείς δε θέλει το επεισόδιο στο Αιγαίο. Άλλωστε ίσως αυτό να επιδιώκει και ο Σουλτάνος Ερντογάν. Η εξαγωγή των προβλημάτων της Τουρκίας προς δυσμάς είναι πάγια τακτικής της εξωτερικής τους πολιτικής. Άλλωστε αισθάνονται παντοδύναμοι και γι’ αυτό προκαλούν με τέτοιο τρόπο. Όμως, ο κίνδυνος για να ανάψει η σπίθα μιας ενδεχόμενης πολεμικής σύρραξης είναι πολύ μεγάλος. Κι όσο και αν δεν το θέλει κανείς Έλληνας, πρέπει η χώρα να προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Άγκυρας. Η συμμαχία ΕλλάδαςΚύπρουΑιγύπτου, η σύγκρουση της Τουρκίας με το Ισραήλ και οι όχι και τόσο καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Κι αυτό δεν θα το αφήσουν να περάσει έτσι.

Δυστυχώς για την Ελλάδα αυτή η επικίνδυνη πρόκληση έρχεται σε μια χρονική στιγμή που πολλά μέτωπα είναι ανοικτά. Και η Αθήνα σίγουρα βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα