Η πιο κρίσιμη μάχη στην Ουάσιγκτον για χρέος και «διαζύγιο» με ΔΝΤ

Ραντεβού τον Νοέμβριο έδωσαν κυβέρνηση και τρόικα για το δεύτερο, και κρισιμότερο γύρο της αξιολόγησης, «διαβατήριο» για το διπλό στοίχημα της νέας αναδιάρθρωσης του χρέους και της συμφωνίας εξόδου από το Μνημόνιο.

Θέμα για το οποίο ξεκινά την Κυριακή κύκλος κρίσιμων επαφών στο εξωτερικό, αρχής γενομένης της συνάντησης του Γκ. Χαρδούβελη και ομάδας

κορυφαίων Ελλήνων αξιωματούχων με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον. Μάλιστα στις ΗΠΑ μεταβαίνει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, που φαίνεται πως αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Η τρόικα αναχώρησε, ολοκληρώνοντας τον πρώτο γύρο των διαβουλεύσεων, κάνοντας λόγο για χρήσιμες συζητήσεις στα δημοσιονομικά και προόδου στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά αφήνοντας τα δύσκολα, για τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους πιστωτές, η ακριβής ημερομηνία επιστροφής της ομάδας των ελεγκτών στην Αθήνα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά σίγουρα θα γίνει μετά την ανακοίνωση για τα τραπεζικά stress tests, στις 26 Οκτωβρίου, ίσως και μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα ηγεσία της Κομισιόν, που αναμένεται, εκτός απροόπτου, την 1η Νοεμβρίου.

Το ραντεβού της Ουάσιγκτον

Παράλληλα με την αξιολόγηση, «τρέχουν» όμως και οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους και την πρόωρη αποχώρηση του ΔΝΤ, με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο, ώστε να μη διαταραχθούν οι εύθραυστες ισορροπίες στην αγορά ομολόγων. Υπό αυτό το πρίσμα, κρίσιμη θα είναι η συνάντηση με την Κρ. Λαγκάρντ, παρουσία του Πολ Τόμσεν στην Ουάσιγκτον, την Κυριακή, που θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, που αναχωρεί σήμερα, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Xρ. Στεφανάδης. Στις ΗΠΑ θα βρίσκεται και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Στ. Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό προχθές στην ΤτΕ, ενώ αίσθηση προκαλεί πως αμέσως μετά, το βράδυ εκλήθη στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν από την έκτακτη σύσκεψη με την τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια και τη ρύθμιση των χρεών προς εφορία και ταμεία. Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να έχει στις ΗΠΑ και άλλες σημαντικές επαφές, μεταξύ αυτών και συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σειρά έχει το Eurogroup

Keywords
Τυχαία Θέματα