Η Πειραιώς ανακοίνωσε τους όρους για την ΑΜΚ

Έχοντας εξασφαλίσει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής και επιδιώκοντας την κάλυψη του 12% ώστε να μη χρειαστεί να εκδώσει μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos), η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην οποία προχωρά στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει σε reverse split 1

νέα για κάθε 10 παλαιές μετοχές και ορίζει την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών (σ.σ. αυτών που θα προκύψουν από το reverse split) στα 1,70 ευρώ ανά μετοχή (ή 0,170 ευρώ αν δεν είχε προηγηθεί το reverse split). Αυτό σημαίνει ότι για καθεμία υφιστάμενη κοινή μετοχή μετά το reverse split ο μέτοχος θα έχει δικαίωμα εγγραφής για 35,680197 νέες στην τιμή των 1,70 ευρώ ανά μετοχή.

Οι συμφωνίες

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Πειραιώς, έχοντας συμφωνήσει συνολική επένδυση ύψους 570 εκατ. ευρώ από δύο διεθνή πιστωτικά ιδρύματα (τη Societe Generale και την BCP Millennium στο πλαίσιο των συμφωνιών εξαγοράς της Geniki Bank και της Millennium Bank αντίστοιχα), έχει ως πρώτο στόχο την επιπλέον άντληση τουλάχιστον 163 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην εκδοθούν υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos).

Ουσιαστικά, η Πειραιώς θέλει να ολοκληρώσει τη διαδικασία αντλώντας τουλάχιστον 733 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, που αντιστοιχούν στο 12% της ΑΜΚ, ενώ δεν αποκλείονται και εκπλήξεις με κάλυψη ακόμη μεγαλύτερου ποσοστού. Όπως έχει δηλώσει ο κ. Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος του Oμίλου Πειραιώς, η τράπεζα θα επιδιώξει να μην εκδώσει CoCos ώστε να μην επιβαρυνθεί από τα υψηλά επιτόκιά τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τράπεζα θα επιτύχει το στόχο αυτό, καθώς εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον από ξένους και Έλληνες επενδυτές για να μπουν στην ΑΜΚ. Επίσης, και η διοίκηση της τράπεζας έχει δηλώσει την απόφασή της να μετέχει στην αύξηση, ενώ εάν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές θα τις απορροφήσει τέλος το Δ.Σ. Ο στόχος αυτός της τράπεζας θα υπερκαλυφθεί εφόσον κάθε υφιστάμενος μέτοχος εγγραφεί για μία νέα μετοχή για καθεμία υφιστάμενη μετοχή του μετά το reverse split.

Η αποκοπή δικαιώματος και το reverse split θα γίνουν ταυτόχρονα, ενώ όπως και στην περίπτωση της ΕΤΕ, η οποία επίσης ακολουθεί ανάλογη στρατηγική στην ΑΜΚ της, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς θα βρεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για τέσσερις συνεδριάσεις. Έτσι, η έναρξη διαπραγμάτευσης του δικαιώματος και της μετοχής τοποθετείται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Αναμένει την έγκριση

Η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της αύξησης θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πιθανότατα στα τέλη της εβδομάδας. Αμέσως μετά την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου και την έγκριση της μείωσης του αριθμού κοινών μετοχών και της ονομαστικής αξίας αυτών από το Χρηματιστήριο Αθηνών, θα ακολουθήσουν αναλυτικές ανακοινώσεις της τράπεζας με τους όρους και την έναρξη της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Πειραιώς ενισχύει περαιτέρω τους κεφαλαιακούς της δείκτες, έχοντας ολοκληρώσει την επαναγορά τίτλων συνολικού ύψους 65,73 εκατ. ευρώ που προσφέρθηκαν από τους επενδυτές στο πλαίσιο της προσφοράς της τράπεζας. Η κίνηση αυτή της απέδωσε όφελος 37,48 εκατ. ευρώ.

Ρόη Χάϊκου, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα