Διαφωνεί με τις προβλέψεις ΟΟΣΑ ο Γ. Στουρνάρας

Σε άτυπη κόντρα μεταξύ του Γ. Στουρνάρα και των υπευθύνων του ΟΟΣΑ σχετικά με τις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, καταλήγουν οι προβλέψεις του Οργανισμού ότι η Ελλάδα θα έχει και το 2014 ύφεση -1,2% του ΑΕΠ «Εμείς διαφωνούμε με το νούμερο αυτό. Διαφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

καθώς και το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι το νούμερο θα βγει λάθος και εμείς θα βγούμε σωστοί. Εγώ πιστεύω ότι το ΑΕΠ θα είναι λίγο πιο κάτω από ένα θετικό +1», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Εξηγώντας την άποψή του τόνισε ότι «η τάση στην Ελλάδα σήμερα είναι θετική, αφού φαίνεται να σταθεροποιείται η βιομηχανική παραγωγή, αν και ακόμα αρνητική, αλλά πολύ λιγότερο απ’ ότι ήταν όλα τα προηγούμενα τρίμηνα».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι οι κρατήσεις για τον τουρισμό πάνε πολύ καλά. «Περιμένουμε πάνω από 17 εκατ. τουρίστες » είπε και πρόσθεσε ότι «όλοι οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι τουλάχιστον θα πάμε καλά φέτος και θα είναι μια καλή βάση για του χρόνου».

Προφανώς ο κ. Στουρνάρας τα είπε και στον ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκούρια, καθώς η διαφορά των δύο προβλέψεων είναι μεγάλη.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση 4,8% του ΑΕΠ το 2013, έναντι 4,2% της πρόβλεψης του Μνημονίου και 4,6% του ΑΕΠ που εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιώργος Προβόπουλος.

Για το 2014 ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση 1,2% του ΑΕΠ ενώ Μνημόνιο και η ΤτΕ κάνουν λόγο για σταδιακή ανάκαμψη.

Ο ΟΟΣΑ δεν αποκλείει να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Δηλαδή νέο δάνειο και κούρεμα του χρέους.

Για την ανεργία, ο ΟΟΣΑ δεν προβλέπει αποκλιμάκωση όπως η τρόικα αλλά ανεργία στο 27,8% το 2013 και 28,4% το 2014!

Το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 4,1% και στο 3,5%, το 2014 ενώ το χρέος θα διαμορφωθεί στο 175,1% φέτος και στο 180,6% το 2014.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι απαιτείται η υλοποίηση των επενδύσεων που έχουν ανακοινωθεί για την ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα