Η Ουγγαρία κλείνει τα σύνορα στους πρόσφυγες, ενώ η Τουρκία αμφισβητεί τη συμφωνία της ΕΕ

Η αστυνομία χρησιμοποίησε συρματοπλέγματα για να σφραγίσει τα σύνορα με την Κροατία, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας χλεύασε την προσφορά των ενισχύσεων από την ΕΕ σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια που προσφέρει με τους μετανάστες. Μόλις οι τελευταίοι 1.500 περίπου μετανάστες έφτασαν με το τρένο από την κροατική πλευρά, περπατώντας αθόρυβα μέσα στη λάσπη προς το άτυπο σημείο διέλευσης του Ζακάνι, η ουγγρική αστυνομία και οι στρατιώτες σφράγισαν με συρματόπλεγμα τα σύνορα. «Έκλεισαν!» φώναξε ένας στρατιώτης.

«Τα ‘πράσινα

σύνορα’ έχουν κλείσει [για τους οικονομικούς μετανάστες], αλλά μπορούν ακόμα να διασχίσουν τα σύνορα νόμιμα και να ζητήσουν άσυλο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς στο AFP. Οι δύο επίσημοι συνοριακοί σταθμοί του Μπερεμεντ και του Λετένιε παρέμειναν ανοικτοί για όσους έχουν νόμιμα έγγραφα. Νωρίτερα την Παρασκευή, η Κροατία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την εκτροπή των μεταναστών από το έδαφός της στη Σλοβενία, αφού η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα σύνορα - ένα βασικό σημείο διέλευσης στη διαδρομή των ταξιδιωτών απ’ όταν η Βουδαπέστη σφράγισε τα σύνορα της με τη Σερβία στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι περισσότεροι μετανάστες - πολλοί από τους οποίους προσπαθούν να ξεφύγουν από συγκρούσεις ή από τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία - προσπαθούν να πάνε στη Γερμανία, την οικονομική «ατμομηχανή» της Ευρώπης, η οποία έχει δηλώσει ότι αναμένει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο φέτος. Το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας ακολούθησε την επισφαλή συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για την ανακοπή της ροής των μεταναστών, αφού η Άγκυρα ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες πρόσφεραν πάρα πολύ λίγα χρήματα και χλεύασε τις προσπάθειες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων.

Λίγε μόλις ώρες αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη συμφωνία με τυμπανοκρουσίες στη σύνοδο κορυφής των ηγετών, η Άγκυρα είπε ότι το σχέδιο για να εκτονώσουν την μεταναστευτική κρίση ήταν απλά ένα σχέδιο. Στο τελευταίο πλήγμα από όσα δέχεται η Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χλεύασε τις προσπάθειες του μπλοκ για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες. «Ανακοίνωσαν ότι θα δεχθούν 30.000 έως 40.000 πρόσφυγες και, στη συνέχεια, είναι υποψήφιοι για Νόμπελ γι 'αυτό. Φιλοξενούμε δυόμισι εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά κανείς δεν νοιάζεται», δήλωσε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος ηγέτης αμφισβήτησε επίσης την προσφορά της Ευρώπης, να λάβει την ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ πιο σοβαρά. «Λένε συνεχώς: ‘Δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς την Τουρκία’. Είναι πολύ σαφές, αλλά αυτοί δεν είναι σαφείς. Τότε γιατί δεν βάζετε την Τουρκία στην ΕΕ;» ρώτησε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φεριντουν Σινιρλιογλου, περιφρόνησε τις προτάσεις χρηματοδοτικής βοήθειας της ΕΕ, αποκαλώντας την προσφορά «απαράδεκτη» και λέγοντας ότι η χώρα του χρειάζεται τουλάχιστον 3 δις ευρώ κατά το πρώτο έτος της συμφωνίας. Σύμφωνα με την προσωρινή συμφωνία, η Τουρκία συμφώνησε στην αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων και στη συνεργασία με τις συνοριακές αρχές της ΕΕ ώστε να περιοριστεί η ροή προσφύγων που φεύγουν από τη σύγκρουση της Συρίας και φτάνουν στην Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να επιταχύνουν την χαλάρωση των περιορισμών της βίζας για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη και να δώσουν στην Άγκυρα περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ενώ η ΕΕ δεν διευκρίνισε πόσα χρήματα θα δοθούν στην Άγκυρα, είπε πως τα 3 δις που απαίτησε η Τουρκία αποτελούν πρόβλημα. Ενώ η σύνοδος κορυφής ήταν σε εξέλιξη, η ασταθής κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία κλιμακώθηκε, όταν ένας αφγανός πρόσφυγας σκοτώθηκε από πυρά στρατιωτικών, ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα από την Τουρκία στη Βουλγαρία –ένα περιστατικό που συμβαίνει για πρώτη φορά, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Το θύμα ήταν με μια ομάδα 54 μεταναστών που εντόπισε μια περίπολος κοντά στη νοτιοανατολική πόλη Σρέντετς, κοντά στα τουρκικά σύνορα, και τραυματίστηκε θανάσιμα όταν η σφαίρα ενός συνοριοφύλακα που πυροβολούσε στον αέρα εξοστρακίστηκε, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα