Η οικονομία της ευρωζώνης "χάνει τη δυναμική της"

14:34 5/9/2016 - Πηγή: Antinews

Η ευρωζώνη των 19 χωρών έχει χάσει κάποια οικονομική δυναμική, τον Αύγουστο, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στη Γερμανία, σύμφωνα με νέα έρευνα λίγες ημέρες πριν από ένα ακόμα πιθανό πακέτο στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα

οικονομικά στοιχεία της εταιρείας IHS Markit δείχνουν ότι ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της (ΡΜΙ) - ένας σημαντικός δείκτης της οικονομικής δραστηριότητας- για την ευρωζώνη, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των 19 μηνών, σε 52,9 μονάδες τον Αύγουστο από 53,2 τον προηγούμενο μήνα. Η πτώση ήταν αναμενόμενη καθώς η αρχική εκτίμηση για τον Αύγουστο ήταν 53,3.

Παρά την πτώση, η ευρωζώνη εξακολουθεί να αναπτύσσεται, έστω και με καθυστέρηση, καθώς οτιδήποτε πάνω από 50 μονάδες δείχνει επέκταση. Η IHS Markit είπε ότι η ανάγνωση των στοιχείων του Αυγούστου δείχνει έναν τριμηνιαίο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 0,3 τοις εκατό. Η εταιρεία δεν σημειώνει κανέναν θεμελιώδη λόγο για την επιβράδυνση, όπως η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την απόφαση της Βρετανίας τον Ιούνιο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σημειώνει ότι η Γερμανία είναι "ίσως η μεγαλύτερη αιτία ανησυχίας", καθώς η αύξηση της παραγωγής επιβραδύνθηκε σε χαμηλά 15 μηνών.

Η Ιταλία και η Γαλλία είδαν επίσης μέτρια ποσοστά ανάπτυξης, ενώ η Ισπανία παρέμεινε η χώρα με την "εξαιρετική απόδοση", με ένα ακόμα ισχυρό τρίμηνο ανάπτυξης γύρω στο 0,7 τοις εκατό. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας, Chris Williamson, δήλωσε ότι η έρευνα συνολικά ήταν "σαφώς απογοητευτική" και υποστήριξε ότι μπορεί να τροφοδοτήσει τις προσδοκίες για περαιτέρω πακέτο στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτήν την εβδομάδα. "Τα δεδομένα της έρευνας θα τροφοδοτήσουν τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προτιμούσε να μην περιμένει πριν δώσει ένα ακόμα ερέθισμα στην οικονομία, προσθέτοντας πίεση στους πολιτικούς να ενεργήσουν εντός της εβδομάδας για να βοηθήσουν ώστε να αυξηθεί η εμπιστοσύνη τόσο τις προοπτικές της οικονομίας όσο και στη δέσμευση της τράπεζας για τον στόχο του πληθωρισμού" είπε.

Η κεντρική τράπεζα έχει ξεκινήσει μια σειρά από μέτρα τόνωσης για να βοηθήσει την ευρωζώνη κατά τα τελευταία δύο χρόνια, όπως το μηδενικό επιτόκιο. Έχει, επίσης, διοχετεύσει 80 δις ευρώ νέου χρήματος στην οικονομία κάθε μήνα με την αγορά ομολόγων από τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, με την ελπίδα να κρατήσει το έλεγχο στα επιτόκια δανεισμού της πραγματικής οικονομίας, για να ενθαρρύνει τη χορήγηση δανείων και την προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο Williamson είπε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να παρατείνει απλώς τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, το οποίο έχει οριστεί να λήξει τον Μάρτιο του 2017, κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη. Η απόφαση για το αν η ΕΚΤ θα λάβει περαιτέρω μέτρα δεν είναι δεδομένη, αν μη τι άλλο μετά από άλλα στοιχεία από την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσίασαν τις λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη αυξημένες κατά ένα επιβλητικό 1,1 τοις εκατό τον Ιούλιο, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Η αύξηση αυτή, η οποία ακολούθησε μια πτώση 0,1 τοις εκατό τον Ιούνιο, ενισχύει το επιχείρημα ότι το Brexit μπορεί να μην είχε μεγάλη επίδραση στην οικονομική εμπιστοσύνη - τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα