G20: Αναζητούν λύσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

14:03 5/9/2016 - Πηγή: Antinews

Τα αιχμηρά σχόλια για την υπερπαραγωγή χάλυβα της Κίνας αποκρυστάλλωσαν μια πρόκληση για τους ηγέτες του κόσμου που συγκεντρώθηκαν στην Χανγκτζού για να καταλήξουν σε ένα αποτελεσματικό σχέδιο ώστε να αναθερμάνουν την παγκόσμια ανάπτυξη. Λίγες ώρες προτού ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών, την Κυριακή, ένας ανώτατος ευρωπαίος επίσημος χαρακτήρισε την υπερβολική παραγωγή χάλυβα ένα "παγκόσμιο πρόβλημα με μια συγκεκριμένη κινεζική διάσταση".

Η αποφασιστικότητα να καθορίσουν τις οικονομικές τάσεις στην ανάπτυξη, το

εμπόριο και τις επενδύσεις -και η μειωμένη εμπιστοσύνη στα οφέλη της παγκοσμιοποίησης, διαφαίνεται σε ένα προσχέδιο ενός ανακοινωθέντος που αναμένεται να εγκριθεί τη Δευτέρα από τους ηγέτες της G20. Αλλά σύμφωνα με ένα αντίγραφο, που έχει στην κατοχή της η Wall Street Journal, ο κατάλογος των διορθωτικών μέτρων της G20 συναγωνίζεται την παγκόσμια οικονομία στην πολυπλοκότητά του, μέσα από 7.000 λέξεις με ιδέες για τη μετανάστευση, την τρομοκρατία, την ενέργεια και την εξάπλωση του ιού Ζήκα.

Το τελικό έγγραφο, είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, κινδυνεύει να μοιάζει με "χριστουγεννιάτικο δέντρο".

Στο περιθώριο της συνάντησης, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προσπάθησε να καθησυχάσει τους άλλους ηγέτες, ότι η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διαταράξει περαιτέρω το παγκόσμιο εμπόριο. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πέρασε μία από τις τελικές διασκέψεις κορυφής του προσπαθώντας με άλλους ηγέτες του κόσμου να επιλύσουν την κρίση στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Κίνας διακυβεύει ένα σημαντικό παγκόσμιο κεφάλαιο σε μία συχνά δύσχρηστη G20, καθώς προσπαθεί να πλασάρει το όραμα του Πεκίνου για την παγκόσμια οικονομία. Πολλά από τα μέτρα στο σχέδιο είχαν τα ίχνη του Σι, συμπεριλαμβανομένων και των πάνω από 25 αναφορών στο να γίνει η ανάπτυξη "καινοτόμα" -ένας όρος που χρησιμοποιεί πολύ η ηγεσία της Κίνας αυτές τις μέρες.

Αλλά πολλοί άλλοι αρχηγοί κρατών πήγαν στην Χανγκτζού ελπίζοντας να δουν δεσμεύσεις απλής δράσης: δραστικές περικοπές στην παραγωγή χάλυβα της Κίνας. Ο τομέας έχει αναδειχθεί ως ένα βαρόμετρο, για το πόσο σοβαρά λαμβάνει το Πεκίνο μια αναδιάρθρωση του μοντέλου ανάπτυξης και για τη μείωση των κινδύνων η Νο 2 οικονομία του κόσμου να αντιμετωπίσει μια αποσταθεροποιητική κρίση.

Είναι "ζωτικής σημασίας" για την Κίνα να δεχτεί την παγκόσμια παρακολούθηση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στον τομέα του χάλυβα, είπε δηκτικά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εμπορικοί και οικονομικοί αξιωματούχοι της G20 κατά τη διάρκεια χωριστών συναντήσεων συμφώνησαν ότι η υπερπαραγωγή του χάλυβα είναι ένα "παγκόσμιο πρόβλημα" και το προσχέδιο του ανακοινωθέντος χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα.

Καθώς η οικονομία της Κίνας έχει επιβραδυνθεί, το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγής επηρεάζει όλο και περισσότερο άλλες χώρες. Η Κίνα ανταποκρίθηκε στη δέσμευση να μειώσει 100-150 εκατ. τόνους χωρητικότητας χάλυβα κατά τη διάρκεια αρκετών ετών. Αλλά η Κίνα είναι υπεύθυνη για το 50% της παγκόσμιας παραγωγής και αυτό θα αφαιρέσει μόνο το ένα τρίτο περίπου της πλεονάζουσας παραγωγής της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου.

Κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης την Κυριακή, ο Σι είπε ότι "η ανάπτυξη είναι η κύρια αποστολή", αλλά υποστήριξε ότι τα επιτεύγματα μπορεί να χρειαστούν χρόνο. Ο ίδιος έκανε έκκληση για σεβασμό των ατομικών περιστάσεων των εθνών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης αυτών, μια κατηγορία στην οποία περιλαμβάνεται και η Κίνα. Απέρριψε τον προστατευτισμό και δήλωσε ότι η Κίνα έχει εργαστεί προς μια ανοιχτή και ολοκληρωμένη παγκόσμια οικονομία.

Η G20, η οποία αντιπροσωπεύει το 85% της παγκόσμιας οικονομίας, είχε την μεγαλύτερη επιρροή της πριν από οκτώ χρόνια, όταν μια σύνοδος κορυφής κανονίστηκε βιαστικά για να αντιμετωπίσει έναν και μοναδικό στόχο: την πρόληψη του χάους στις χρηματοοικονομικές αγορές. Τώρα, οι συγκεντρωμένοι κίνδυνοι χάνουν την εστίαση, με κάθε χώρα να προωθεί τις δικές της απόψεις και σχέδια, σε μια εποχή που η ανάπτυξη χάνει και η απογοήτευση από την παγκοσμιοποίηση αυξάνεται.

"Είμαστε αντιμέτωποι με την πολύ βασική πρόκληση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του λαού στην οικονομική μεταρρύθμιση και στο παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι η εξάρτηση από τα χαμηλά επιτόκια για να ενισχύσουν την ανάπτυξη δεν μπορεί να συνεχιστεί και την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι αναμένει να μειώσει και πάλι τις προβλέψεις του για 3,1% στην παγκόσμια επέκταση το 2016.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, διπλωμάτες λένε ότι το μακροσκελές ανακοινωθέν αντανακλά τα ποικίλα συμφέροντα μεταξύ των μελών της G20. Έχουν δαπανηθεί ημέρες διαπραγμάτευσης στα επίμαχα τμήματα του εγγράφου, συμπεριλαμβανομένου του πώς να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ποιες μορφές ενέργειας να χρησιμοποιήσουν. "Κάθε χώρα είχε τη δική της προτίμηση -η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να θέλει να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο, ενώ άλλοι θέλουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή πυρηνική ενέργεια", δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα στην Κίνα -η παραγωγή χάλυβα- φαίνεται πιθανό να παραμείνει στο τελικό κείμενο, παρά τις προσπάθειες από τους Κινέζους διαπραγματευτές να το αφήσουν έξω, με την εισαγωγή ενός προσχεδίου που αγνοεί ένα σημείο το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί στην πορεία προς τη σύνοδο κορυφής. "Είχαν ένα παράξενο, ασυνήθιστο τρόπο διαπραγμάτευσης σχετικά με το χάλυβα", είπε ο αξιωματούχος.

Την Παρασκευή το βράδυ, οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ υποστηριζόμενοι από ευρωπαϊκές χώρες και την Ιαπωνία, υπέβαλαν ένα κείμενο που εισήγαγε αναφορές στην υπερπαραγωγή χάλυβα. Αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποίησαν τους Κινέζους διαπραγματευτές ότι η στρατηγική τους για το χάλυβα θα μπορούσε να επηρεάσει την προσπάθεια του Πεκίνου να κερδίσει "το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς", έναν ορισμό που η Κίνα θέλει, διότι θα περιορίσει την ικανότητα άλλων χωρών να της επιβάλουν κυρώσεις για την εμπορική πολιτική.

Ωστόσο, η Ινδία έθεσε μια σειρά από ενστάσεις, ιδίως σχετικά με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, του οποίου ούτε η Ινδία ούτε η Κίνα είναι μέλη-έχοντας εμπλακεί στην παρακολούθηση της παραγωγής χάλυβα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο τέλος, οι διπλωμάτες της G20 συμφώνησαν στη δημιουργία ενός "παγκόσμιου φόρουμ για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα χάλυβα, που θα διευκολυνθεί από τον ΟΟΣΑ" και στο οποίο θα μοιράζονται πληροφορίες και θα συντάξουν μαζί μια έκθεση το 2017 για την υπερπαραγωγή χάλυβα.

Από την αρχή, τα μέλη της G20 προσπάθησαν να επιτύχουν τους στόχους τους. Τα μέλη κατάφεραν να επιτύχουν το 77% από αυτά που υποσχέθηκαν πέρυσι σε μια σύνοδο κορυφής στην Τουρκία, σύμφωνα με μια αντιστοιχία από την Ομάδα Έρευνας της G20 από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα