"Νίκη" του ακροδεξιού AFD στις περιφερειακές εκλογές-πλήγμα για τη Μέρκελ

14:03 5/9/2016 - Πηγή: Antinews

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) πέρασε τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ στο βορειοανατολικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, την Κυριακή, σε μια πικρή ήττα για το κόμμα της καγκελαρίου, που αντανακλά την βαθιά απογοήτευση με την πολιτική της για τους πρόσφυγες.

Αν και οι πρώτες προβλέψεις δείχνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα παραμείνουν το ισχυρότερο κόμμα στο κρατίδιο, με περίπου 30 τοις εκατό των ψήφων, το AFD -που κατεβαίνει για πρώτη

φορά - συγκέντρωσε το 21 τοις εκατό, πολύ πιο μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ με 19 τοις εκατό.

"Αυτό είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που δεν θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε" δήλωσε ο Λέιφ-Έρικ Χολμ, επικεφαλής υποψήφιος του AFD. Ακόμα κι έτσι, το AFD είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση με τους Σοσιαλδημοκράτες και οι συντηρητικοί θα έχουν αρκετή υποστήριξη για να συνεχίσουν τον συνασπισμό τους.

Το AFD σημείωσε εξίσου καλές επιδόσεις και σε άλλες πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που το κόμμα ξεπερνά τους συντηρητικούς της Μέρκελ.

Το αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την Μέρκελ, της οποίας το κρατίδιο είναι η εκλογική περιφέρεια στην Μπούντεσταγκ και η οποία μεγάλωσε σε κοντινή απόσταση. Αν το αποτέλεσμα ισχύει, θα σημάνει την τρίτη χειρότερη απόδοση για τους Χριστιανοδημοκράτες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρότι ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στη Γερμανία έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, πολλοί Γερμανοί ανησυχούν για την ικανότητα της χώρας να ενταχθούν όσοι βρίσκονται ήδη στη χώρα. Οι ανησυχίες αυτές ενισχύθηκαν μετά από μια σειρά από πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία και τις γειτονικές χώρες, σε μερικές από τις οποίες εμπλέκονται πρόσφυγες.

Αν και όλα τα μεγάλα κόμματα υπέστησαν απώλειες στις εκλογές της Κυριακής, το αποτέλεσμα είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό σημάδι για τους συντηρητικούς της Μέρκελ. Το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, η περισσότερο αραιοκατοικημένη πολιτεία της χώρας με μόνο το 2 τοις εκατό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της Γερμανίας, κυβερνάται από το μεγάλο συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ από το 2006. Παρότι η πιεσμένη επί χρόνια οικονομία στο κρατίδιο έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, δίνοντας στον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργός Ερβν Σέλερινγ υψηλά ποσοστά, πολλοί ψηφοφόροι χρησιμοποίησαν τις εκλογές για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με την πολιτική για τους πρόσφυγες της Μέρκελ ψηφίζοντας το AFD.

Το κρατίδιο έχει λάβει λίγους πρόσφυγες, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ζήτημα βρίσκεται πρώτο στις ανησυχίες των ψηφοφόρων. Το αποτέλεσμα κατέστησε σαφές ότι οι ψηφοφόροι θεωρούν κυρίως τους συντηρητικούς της Μέρκελ και όχι τους σοσιαλδημοκράτες υπεύθυνους για την προσφυγική πολιτική. Τα exit polls έδειξαν ότι ενώ οι περισσότεροι ψηφοφόροι του AFD δεν ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, το κόμμα επωφελήθηκε επίσης από πολλούς αποστάτες των Χριστιανοδημοκρατών.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα