Συρία: Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έδιωξε το ISIS από τα σύνορά τη, αποκόπτοντας τους Κούρδους

14:03 5/9/2016 - Πηγή: Antinews

Αντάρτες υποστηριζόμενοι από Τούρκους, την Κυριακή, "καθάρισαν" το Ισλαμικό Κράτος από τα συριακά σύνορα της Τουρκίας, εξασφαλίζοντας μία δίοδο 90 χιλιομέτρων και προωθώντας σημαντικά το σχέδιο της Άγκυρας να διώξει τους σουνίτες μαχητές και να σταματήσει την προέλαση των Κούρδων-Σύριων μαχητών. Οι επαναστάτες, κυρίως της Συρίας Άραβες και Τουρκομάνοι που αγωνίζονται κάτω από τη σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ανέλαβαν την ευθύνη των συνόρων μεταξύ Αζάζ και Τζαραμπλούς μετά την κατάληψη 20 χωριών από τη σουνιτική σκληροπυρηνική ομάδα, αναφέρει σχετική δήλωση του τουρκικού στρατού.

Αυτό

δίνει στην Τουρκία τον αυστηρό έλεγχο μιας περιοχής με πολλές εντάσεις, που θεωρεί ως προπύργιο ενάντια στις συριακή κουρδική πολιτοφυλακή του YPG που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να οξύνει τις εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την πολιτική στο Συριακό. Η Τουρκία καταπολεμά εδώ και τρεις δεκαετίες την κουρδική εξέγερση στα νοτιοανατολικά και φοβάται ότι ενδεχόμενα κέρδη της συριακής κουρδικής ομάδας YPG θα ενθαρρύνουν τους μαχητές στο εσωτερικό. Η Τουρκία θεωρεί το YPG τρομοκρατική οργάνωση και επέκταση του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

"Είμαστε εκεί για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, για να παρέχουμε στους πολίτες την ασφάλεια της ζωής και της ιδιοκτησίας, καθώς και για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της Συρίας", δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ σε ομιλία του την Κυριακή, συζητώντας την εισβολή, η οποία έχει την ονομασία επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη. "Εμείς ποτέ δεν θα επιτρέψουμε το σχηματισμό ενός τεχνητού κράτους στο βόρειο τμήμα της Συρίας", δήλωσε σε πλήθος στο Ντιγιαρμπακίρ, την μεγαλύτερη πόλη στην κυρίως κουρδική περιοχή νοτιοανατολικά.

Η εξέλιξη έλαβε χώρα σχεδόν μία εβδομάδα μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Το Σάββατο, Τούρκοι και αντάρτες σύμμαχοί τους άνοιξαν μια νέα γραμμή επίθεσης στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των συνόρων, περίπου 55 χιλιόμετρα δυτικά της Τζαραμπλούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν το Σάββατο ότι έπληξαν ορισμένους στόχους του ISIS στην περιοχή, αλλά δεν είπαν πού.

"Διάδρομος τρομοκρατίας"

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή εξέφρασε ανησυχίες για το σχηματισμό ενός "διαδρόμου τρομοκρατίας" κατά μήκος των συριακών συνόρων της Τουρκίας. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στη G20 στην Κίνα, ο Ερντογάν είπε: "Είναι επιθυμία μας να μην δημιουργηθεί ένας διάδρομος τρομοκρατίας κατά μήκος των νότιων συνόρων μας". Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι σύμμαχοι της Τουρκίας δεν πρέπει να κάνουν διάκριση μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και του YPG, καθώς και οι δύο ομάδες αποτελούν απειλή για την Τουρκία.

Μερικοί Κούρδοι έχουν επικρίνει την Τουρκία για το ρόλο της στη Συρία. Μια διαδήλωση ξέσπασε κατά μήκος των συριακών συνόρων, την Παρασκευή, όπου η Τουρκία κατασκευάζει ένα τσιμεντένιο τείχος. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρες νερού για να υποχωρήσουν οι διαδηλωτές. Σε ένα συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, ο συν-επικεφαλής του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών της Τουρκίας (HDP) κατήγγειλε την εισβολή στη Συρία ως "εισβολή". "Η κυβέρνηση, η οποία λέει ότι θέλει να σταματήσει το Ισλαμικό Κράτος με την εισβολή στην Τζαραμπλούς, δεν έχει καμία αξιοπιστία. Η εισβολή είναι εντελώς μια εχθρική προσέγγιση έναντι των Κούρδων και ποτέ δεν θα το δεχτούν" είπε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Σε μια άλλη αναφορά, το Anadolu ανέφερε ότι τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα έπληξαν τέσσερις θέσεις του ISIS το Σάββατο το βράδυ στη βορειοδυτική επαρχία του Χαλεπίου της Συρίας, στο πλαίσιο της επιχείρησης, επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα