Η μεγάλη κίνηση του Σαμαρά

Πολλοί αναρωτιούνται τον τελευταίο καιρό γιατί ο Σαμαράς το «πάει χαλαρά». Γιατί δηλαδή αφήνει τον Τσίπρα να αλωνίζει και δεν προχωρά σε κινήσεις που θα δώσουν δυναμική στην Ελλάδα, στην κυβέρνηση και στη ΝΔ.

Δεν είναι, όμως, έτσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός

και οι στενοί συνεργάτες του ετοιμάζονται για την τελική ευθεία, για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την τρόικα. Κι όχι επικοινωνιακά αλλά ουσιαστικά. Θα είναι η μεγάλη κίνηση που θα αλλάξει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβέρνηση και Σαμαράς είναι έτοιμοι για το μεγάλο colpo grosso με τον Πρωθυπουργό να ετοιμάζεται να ρίξει τον «άσο» του στο τραπέζι του πόκερ, να κάνει την στρατηγική του στην πολιτική σκακιέρα, σηματοδοτώντας παράλληλα την ουσιαστική μετάβαση στην μεταμνημονιακή εποχή.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης η οποία μπορεί να παραιτηθεί των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το 2015 και το 2016, προκειμένου να εξασφαλίσει την έξοδο από τα μνημόνια και την αποφυγή ενός νέου πακέτου διάσωσης.

«Το ΔΝΤ δεν θέλει να δανείσει μόνο, ενώ και οι Ευρωπαίοι δεν ικανοποιούνται με το να δανείσει τη χώρα μόνο το ΔΝΤ και να μείνουν εκτός» είπε ο Γκ. Χαρδούβελης στο Bloomberg TV.

Λίγο αργότερα ο υπουργός, μιλώντας σε στελέχη που παρακολούθησαν το Roadshow του Λονδίνου απέκλεισε το τρίτο πακέτο, τόνισε ότι δεν είναι επιθυμητό το κούρεμα και είπε μεταξύ άλλων:«Είμαστε σε μια εποχή που το μνημόνιο τελειώνει. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 3ο πακέτο, έχει βγει στις αγορές και θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές κλίνοντας την καμπύλη των αποδόσεων».

Οι παραπάνω δηλώσεις εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πρωθυπουργού να βαδίζει στο δρόμο της Πορτογαλίας που ολοκλήρωσε το δανειοδοτικό πρόγραμμα της τρόικας, ύψους 78 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο.

Μόλις πριν λίγο καιρό ήταν στην Αθήνα ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, με τον οποίο ο Αντ. Σαμαράς συζήτησε πως κινήθηκε η χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου. Τότε ελάχιστα διέρρευσαν από αυτή τη συνάντηση, αλλά είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί νέα χρηματοδότηση, αφού εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί με διάφορά μέσα (πρωτογενή πλεονάσματα, έξοδος στις αγορές με 7ετή ομόλογα και 18μηνα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, το «μαξιλάρι» των 11 δις του ΤΧΣ), ενώ επιδιώκει τη μετάβαση από το ευρωπαϊκό μνημόνιο σε ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης (με την έγκριση των Βρυξελλών) από την Πρωτοχρονιά του 2015.

Η Αθήνα επίσης παρακολουθεί πολύ στενά και τις κινήσεις του Ιρλανδού Πρωθυπουργού Εντα Κένι που αποφάσισε η Ιρλανδία να προπληρώσει τα δάνειά της από το ΔΝΤ. Η ιρλανδική κυβέρνηση επιδιώκει την πρόωρη αποπληρωμή των κεφαλαίων που έχουν χορηγηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επειδή βαρύνονται με υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με την Ε.Ε., κάτι που θα σημάνει την εξοικονόμηση δημοσίων πόρων έως και 375 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Όπως προκύπτει από τις παρασκηνιακές κινήσεις και επαφές του Πρωθυπουργού, ενδεχομένως να είναι κοντά η μεγάλη κίνηση του Αντ. Σαμαρά να παραιτηθεί η Ελλάδα των δανείων του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ το πρόγραμμα στήριξης της Ευρωζώνης για την Ελλάδα λήγει φέτος, το ΔΝΤ έχει προγραμματίσει να συνεχίσει την εκταμίευση κονδυλίων μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να τελειώσει το πακέτο διάσωσης ύψους 240 δισ. ευρώ, που έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις και οργή στην κοινωνία.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική καθώς ενδέχεται να αλλάξει το κλίμα και να πείσει τμήμα της κοινωνίας ότι κάτι όντως αρχίζει να αλλάζει και η χώρα είναι σε φάση μετάβασης και ανοίγει ένας νέος κύκλος. Θα είναι ουσιαστικά μια ουσιαστική απομάκρυνση της τρόικας από την Ελλάδα και ο έλεγχος δεν θα γίνεται πλέον από πρόσωπα σαν τον Τόμσεν και την παρέα του.

Πολλά ασφαλώς κρίνονται και από τη συνάντηση ΜέρκελΣαμαρά. Αν η καγκελάριος συνεχίσει να είναι στο ίδιο μήκος κύματος, αν συνεχίσει να επιμένει σε σκληρή λιτότητα και δεν δώσει στον Έλληνα πρωθυπουργό τουλάχιστον τη δυνατότητα να κυβερνήσει μια χώρα με λιγότερα μνημόνια, λιγότερα σκληρά μέτρα και περισσότερο φιλολαϊκό προφίλ, τότε όλα θα είναι ανοικτά, ακόμη και οι κάλπες μέσα στο Νοέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα