Η Κομισιόν «παγώνει» τις πληρωμές κοινοτικών ενισχύσεων προς την Ελλάδα

Μπορεί ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να τόνισε πως η Κομισιόν θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, ωστόσο τα πράγματα φαίνεται πως είναι διαφορετικά καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παύει την χορήγηση κεφαλαίων στην Ελλάδα για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η αποκάλυψη γίνεται από το πρακτορείο neweurope.eu και σύμφωνα με την πηγή, σε εσωτερικό γράμμα υπογεγραμμένο από τον Γουόλτερ Ντεφάα, Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής

Ανάπτυξης ξεκαθαρίζεται πως «παγώνουν» κεφάλαια που αφορούν τα έτη 2014-2020. Αυτό συμβαίνει λόγω ερευνών της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού που αφορά πιθανή χειραγώγηση των διαδικασιών υποβολής προσφορών για μεγάλα έργα υποδομής.

Το πρακτορείο σημειώνει χαρακτηριστικά πως το έγγραφο διακινήθηκε εσωτερικά στις 17 Ιουνίου, ωστόσο το περιεχόμενό του δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθεί –επισήμως πλέον- προτού ολοκληρώσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, την επίσκεψή του στην Αθήνα και όχι πριν την 21η Ιουλίου όποτε και θα εξετάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού την υπόθεση.

Σύμφωνα με το έγγραφο «οι ελληνικές αρχές που ασχολούνται με την υπόθεση έχουν ήδη εντοπίσει τις εταιρείες που συμμετέχουν στις συμπράξεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε έργα όπως κατασκευές, σιδηρόδρομοι, μετρό και άλλα». Όπως σημειώνει ο Γουόλτερ Ντεφάα, «ορισμένα από τα έργα που έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία 27 χρόνια, σίγουρα έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

Στο έγγραφο γίνεται σαφές πως μέχρι την διαλεύκανση της υπόθεσης δεν πρόκειται να εγκριθούν κεφάλαια προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση όπου η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει παράτυπες/παράνομες δαπάνες, ενώ «να δοθεί χρόνος στις ελληνικές αρχές να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής αυτής της αλληλεπίδρασης». ». Παράλληλα, το πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας είναι το μόνο που δεν θα δει τη χρηματοδότηση να παύεται.

Πάντως στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για πηγές του Μεγάρου Μαξίμου οι οποίες τονίζουν πως το έγγραφο είναι «ένα από τα εκατοντάδες εσωτερικά έγγραφα που μοιράζονται και πως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν διαβεβαιώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα ‘χειριστεί το θέμα κατ’ αυτόν τον τρόπο’».

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα