Ποιος πρέπει να εμπιστευτούμε στις προβλέψεις για το Brexit- τους δημοσκόπους ή τα γραφεία στοιχημάτων;

Οι δημοσκοπήσεις στη Βρετανία έδειξαν αυτό το Σαββατοκύριακο ότι η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση προηγείται ελαφρώς στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Τα γραφεία στοιχημάτων δείχνουν ότι οι πιθανότητες των υπολοίπων είναι σημαντικά υψηλότερες. Ποιος έχει δίκιο;

Ακαδημαϊκοί και επενδυτές λένε

ότι οι αγορές πρόβλεψης έχουν ένα καλό ιστορικό, αλλά ελάχιστοι θα παραδεχθούν ότι οι δημοσκοπήσεις κάνουν λάθος -αν και όσοι κάνουν πολιτικές προβλέψεις έχουν επανειλημμένα χάσει και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού τα τελευταία χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις δεν προέβλεψαν την σαρωτική νίκη του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον πέρυσι και προέβλεψαν μόνο μια μικρή νίκη για το στρατόπεδο του "Όχι" στο σκωτσέζικο δημοψήφισμα το 2014, πέφτοντας έξω σε αυτό που αποδείχθηκε να είναι μια αποφασιστική νίκη. Απέτυχαν, επίσης, να προβλέψουν τις ισραηλινές εκλογές του περασμένου έτους και υποτίμησαν τη διαφορά του 2012 στην επανεκλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Το σερί των αποτυχιών των δημοσκοπήσεων έχει οδηγήσει κάποιους να δώσουν μια φρέσκια ματιά στις αγορές πρόβλεψης, όπου οι άνθρωποι στοιχηματίζουν στο διαδίκτυο σχετικά με τα γεγονότα. Απ' όταν ξεκίνησε η πρώτη από αυτές το 1988, η Iowa Exchange Markets, οι αγορές έχουν συχνά αποδειχθεί ότι είναι πιο αξιόπιστοι μάντεις των εκλογών, των αθλητικών γεγονότων ακόμη και του καιρού, από τους παραδοσιακούς ανθρώπους που προβλέπουν, τους οικονομολόγους και τους πολιτικούς επιστήμονες. "Η αντίληψη των ανθρώπων που τους μελετούν είναι ότι οι αγορές πρόβλεψης είναι στα όρια της ακρίβειας πρόβλεψης", δήλωσε ο Ρατζίβ Σέθι, καθηγητής οικονομικών στο Barnard College, ο οποίος έχει δημοσιεύσει διάφορα έγγραφα σχετικά με τις αγορές πρόβλεψης.

Στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2012, η πιο δημοφιλής από τις αγορές πρόβλεψης - η Intrade με βάση την Ιρλανδία- προέβλεψε σωστά το αποτέλεσμα για όλους, εκτός από μία πολιτεία. Ενώ η online εταιρεία ανταλλαγής έκλεισε το 2013, εκατομμύρια δολάρια εξακολουθούν να αλλάζουν χέρια σε άλλες πλατφόρμες, όπως η Betfair και η Ladbrokes με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που προέβλεψαν με επιτυχία τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο δημοψήφισμα της Σκωτίας, τις φετινές δημαρχιακές εκλογές στο Λονδίνο, και τις γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων.

Ένας λόγος που οι αγορές πρόβλεψης φαίνεται να νικούν τις δημοσκοπήσεις είναι ότι οι δημοσκοπήσεις συλλαμβάνουν το δημόσιο αίσθημα σε ένα περιορισμένο χρονικό πλαίσιο, αντί να μετρούν τις πιθανότητες για κάτι που συμβαίνει στην πραγματικότητα, δήλωσε ο David Rothschild, οικονομολόγος στη Microsoft Research στη Νέα Υόρκη. Οι αγορές πρόβλεψης μπορεί να αντανακλούν άλλα δεδομένα, όπως η αναμενόμενη προσέλευση των ψηφοφόρων, οι αποκλίσεις στις δημοσκοπήσεις ή άλλες αβεβαιότητες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πιθανότητες ενός γεγονότος που συμβαίνει, υποστηρίζει. "Όταν πρόκειται για δύσκολες προβλέψεις ενός γεγονότος, θα προτιμούσα σχεδόν πάντα την τιμή της αγοράς πρόβλεψης", δήλωσε ο Rothschild.

Σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες μπορεί να εμπλακούν σε μεθοδολογικά ζητήματα, οι αγορές πρόβλεψης "γρήγορα ενσωματώνουν τις νέες πληροφορίες, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικές και δεν μπορούν να χειραγωγηθούν" αναφέρει μια εργασία του 2012 Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, γραμμένη από τους Erik Snowberg, Justin Wolfers και Eric Zitzewitz.

Αυτό δεν είναι μια άποψη που συμμερίζονται όλοι. Ορισμένοι προειδοποιούν ότι οι αγορές πρόβλεψης μπορεί να χειραγωγηθούν από του παίκτες που έχουν κίνητρα, δεδομένου ότι είναι πολύ μικρότερες από ό,τι άλλες μορφές συναλλαγών. "Απλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό με το χρηματιστήριο, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε ο Barry Ritholtz, επικεφαλής επενδύσεων της Ritholtz Wealth Management. "Αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να χειραγωγηθεί, αυτό είναι οι αγορές πρόβλεψης".

Η έρευνα του Sethi έχει δείξει ότι το 90% των εμπόρων στην αγορά πρόβλεψης είναι "ισχυρά προκατειλημμένοι". Ποντάρουν μόνο προς μία κατεύθυνση, ανεξάρτητα από τις πληροφορίες που λαμβάνουν. Ωστόσο, οι προκαταλήψεις των μεμονωμένων ατόμων, λέει ο Sethi, φαίνεται να ακυρώνονται στο σύνολό τους, παράγοντας μια πιο ακριβή πρόβλεψη από ό, τι θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλο τρόπο. "Ο κόσμος στο σύνολό του φαίνεται να προβλέπει αρκετά καλά", είπε.

Αλλά όσοι βάζουν στοιχήματα έχουν την τάση να επενδύουν σε ανθρώπους που συμπεριφέρονται με τη δική τους λογική και το συμφέρον, δήλωσε ο Michael Bruter, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο London School of Economics. "Το πρόβλημα με αυτήν την προσέγγιση είναι ότι η ψηφοφορία στις 23 Ιουνίου είναι πιθανό να είναι μια πολύ συναισθηματική ψήφος", υποστηρίζει. Η έρευνα του Bruter στο LSE δείχνει ότι μεταξύ 20% και 30% των ψηφοφόρων θα αλλάξουν γνώμη εντός μιας εβδομάδας από την ψηφοφορία. Οι μισοί από αυτούς που αλλάζουν γνώμη θα το πράξουν κατά την ημέρα της ίδιας της ψηφοφορίας, σύμφωνα με την έρευνα.

Το αποτέλεσμα; Τόσο οι αγορές πρόβλεψης όσο και οι δημοσκοπήσεις δεν γνωρίζουν το πώς οι άνθρωποι συμπεριφέρονται πραγματικά την ημέρα του δημοψηφίσματος. "Με πολλούς τρόπους, ούτε οι δημοσκοπήσεις ούτε οι αγορές στοιχημάτων μας λένε πολλά για τη συμπεριφορά των ανθρώπων", λέει ο Bruter.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα