Η διάσωση της Ισπανίας διευκολύνει τη επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου

Η προσφυγή της Ισπανίας στο Μηχανισμό Στήριξης και οι χαλαροί όροι που τη συνοδεύουν, ανοίγουν δρόμο βελτίωσης και του ελληνικού Μνημονίου υπό την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση θα παρουσιάσει σοβαρή εναλλακτική πρόταση και θα συζητήσει με τους εταίρους, αποφεύγοντας απειλές, «κορόνες» και συνθήματα.

Η Ισπανία θα λάβει μέχρι 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίση τραπεζών

της από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), η οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Η σημαντική είδηση που προκύπτει από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης του Σαββάτου, έχει να κάνει με τους όρους που επιβάλλονται στην Ισπανία, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ευνοϊκοί οδηγώντας στην υπογραφή ενός Μνημονίου λάιτ…

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε η αποφασιστική στάση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος επέμεινε να μην επιβληθεί κανένα πρόσθετο μέτρο που θα οδηγούσε σε περισσότερο λιτότητα. Το Παρίσι (στο οποίο ως γνωστόν επιτίθεται ο … Α.Τσίπρας) πέτυχε να πάρει με το μέρος του σχεδόν όλους τους εταίρους, υποχρεώνοντας το Βερολίνο σε μια μεγάλη… κωλοτούμπα, αφού μέχρι και την Παρασκευή η κ. Μέρκελ ζητούσε την επιβολή πλήρους Μνημονίου, ανάλογου εκείνων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Η κοινή δήλωση των υπουργών της ευρωζώνης ασφαλώς και ικανοποιεί τη Μαδρίτη, η οποία καταρχήν απέφυγε την Τρόικα με τη μορφή που την έχουν γνωρίσει οι άλλες τρεις χώρες. Το ΔΝΤ, που οι Γερμανοί ήθελαν να επιβάλουν και στην Ισπανία, θα έχει μόνο ρόλο συμβούλου, χωρίς εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και δικαίωμα λόγου και φυσικά δεν θα συμμετάσχει στη στήριξη, η οποία θα δοθεί από την ευρωζώνη. Η Κομισιόν θα έχει τον πρώτο ρόλο, θα αξιολογεί και θα προτείνει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, την ΕΚΤ και τις συμβουλές του ΔΝΤ.

Το σημαντικό είναι ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν υποχρεούται να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αφού ο μόνος όρος που της επιβάλλεται είναι η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Στην κοινή δήλωση του Σαββάτου τονίζεται ότι θα παρακολουθούνται στενά οι δημοσιονομικές επιδόσεις και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο αυτό γίνεται και σήμερα, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού αιτήματος.

Θετικό κλίμα για την Ελλάδα

Είναι σαφές ότι οι ισπανικές εξελίξεις δημιουργούν θετικό κλίμα που ευνοεί διεκδικήσεις από την πλευρά των άλλων μνημονιακών χωρών, και κυρίως για την Ελλάδα. Διεκδικήσεις για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και για την προώθηση προγράμματος ανάπτυξης, ώστε η χώρα να βγει το ταχύτερο από την ύφεση. Ωστόσο, η διεκδίκηση αυτή πρέπει να γίνει με σοβαρή διαπραγμάτευση, με νηφάλιο τρόπο και κυρίως με υποβολή προτάσεων. Απειλές τύπου ΣΥΡΙΖΑ περί ακύρωσης της λιτότητας και του Μνημονίου απλώς θα επιταχύνουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αλλωστε, εταίροι έκλεισαν το ισπανικό ζήτημα για να είναι έτοιμοι για όλα σχετικά με την περίπτωση

Keywords
Τυχαία Θέματα