Γιατί η απόφαση της Κομισιόν για την Apple απειλεί την οικονομία της Ιρλανδίας

Μετά από μια μακρά περίοδο λιτότητας, ένα απροσδόκητο ποσό 14,5 δις δολ. από φορολογικά έσοδα μπορεί να φαίνεται αρκετά ελκυστικό σε μια κυβέρνηση που θα πρέπει πιθανότατα να αντιμετωπίσει σύντομα και άλλες εκλογές. Αλλά η ιρλανδική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά υποδέχθηκε με ευχαρίστηση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Apple και

θα επιδιώξει να την ανατρέψει. Ο λόγος: η απειλή που θέτει για τον κεντρικό πυλώνα του οικονομικού μοντέλου της Ιρλανδίας, το οποίο είναι η προσέλκυση επενδύσεων από εταιρείες των ΗΠΑ που επιθυμούν να πωλούν στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η αρμόδια αντιμονοπωλιακή αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαίτησε την Τρίτη η Ιρλανδία να ανακτήσει περίπου 13 δις ευρώ από φόρους της Apple Inc., υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης που προσφέρθηκαν στην εταιρεία το 1991 και το 2007 της επέτρεψαν να πληρώσει περίπου από 1% ως σχεδόν μηδενικό φόρο για τα κέρδη της στην Ευρώπη, από το 2003 ως το 2014.

Η απάντηση της ιρλανδικής κυβέρνησης ήταν να δηλώσει ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. "Είναι η μόνη μας επιλογή" δήλωσε ο Μάικλ Νούναν, υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας. Η απόφαση της Επιτροπής αποτελεί έναν προφανή πειρασμό για την κυβέρνηση. Το ποσό είναι μόνο λιγότερο από το 7% του ανεξόφλητου χρέους της και θα χρειαστεί πολύ καιρό για να επανορθώσει για τις περικοπές που ήταν μέρος ενός προγράμματος λιτότητας η οποία διήρκησε από το 2008 έως το 2014.

Ο Ντες Καχίλ, ο δήμαρχος του Κορκ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ιρλανδίας, και μέλος του κυβερνώντος κόμματος Fine Gael, έκανε μια πρώιμη εκτίμηση επί των χρηματικών ποσών. "Πολλά έργα υποδομής, ο αυτοκινητόδρομος από το Κορκ στο Λίμερικ κόπηκαν από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της ύφεσης και αν αυτά τα ποσά θα διατεθούν, το Κορκ θα πρέπει να αισθανθεί το όφελος καθώς υπήρξε επίκεντρο της Apple" είπε ο Καχίλ, αναφερόμενος στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Apple στην Ιρλανδία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φοβάται ότι η αποτυχία να υπερασπιστεί εταιρείες για τις οποίες είναι υπεύθυνη όσον αφορά τη φορολόγηση θα μπορούσε να αποτρέψει τις αμερικανικές εταιρείες από την αύξηση των επενδύσεων. Η απόφαση της Apple έρχεται ενώ η Ιρλανδία αντιμετωπίζει μια άλλη, δυνητικά σοβαρή οικονομική πρόκληση, μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κανένα μέλος του μπλοκ δεν διακυβεύονται περισσότερα απ' ότι στην Ιρλανδία, δεδομένου ότι η οικονομία της είναι στενά συνδεδεμένη με αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου. Έτσι, στον απόηχο του Brexit, επιδιώκει εξίσου στενές σχέσεις πέρα από τον Ατλαντικό, με τις αμερικανικές εταιρείες.

Το χαμηλό και σταθερό φορολογικό περιβάλλον είναι ένα από τα βασικά πεδία της χώρας, εκτός από το καλά εκπαιδευμένο και αγγλόφωνο εργατικό δυναμικό και το οικείο νομικό σύστημα. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση αντιστάθηκε στην πίεση από άλλα ευρωπαϊκά έθνη, να αυξήσει το ποσοστό του φόρου επί των κερδών των εταιρειών από 12,5%, παρά το γεγονός ότι στηρίχθηκε σε αυτά τα έθνη για ένα σχέδιο διάσωσης κατά την οικονομική κρίση που ακολούθησε το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2007, το οποίο απείλησε να γκρεμίσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Αλλά, ακόμη και αν η Ιρλανδία δεν έχει οριστεί επίσημα ως φορολογικός παράδεισος, ο τρόπος με τον οποίο οι ξένες εταιρείες διαχειρίζονται τους φόρους τους έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία της. Το 2015, η οικονομία της αναπτύχθηκε κατά 26%, περίπου 10 φορές πάνω από τον ρυθμό των άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά των λεγόμενων διασώσεων, στις οποίες οι εταιρείες των ΗΠΑ συγχωνεύθηκαν με εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό για να επωφεληθούν από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές τους σε μεγάλο βαθμό.

Η απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει τα απροσδόκητα κέρδη δεν θα είναι χωρίς κινδύνους. Δεν απαιτεί την πλειοψηφία των βουλευτών στο κοινοβούλιο και βασίζεται στη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την επιβίωσή της. Ορισμένοι από αυτούς μπορεί να μπουν στον πειρασμό να πιέσουν για νέες εκλογές.

"Η αντιπολίτευση πρόκειται να ασκήσει σοβαρή πίεση για να δεχτεί τα χρήματα", δήλωσε ο Εοϊν Ο' Μάλεϊ, πολιτικός επιστήμονας στο Dublin City University. Ορισμένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης ήδη υποστηρίζουν την υπόθεση, σημειώνοντας ότι ο Νούναν έχει δεχθεί την επιβεβαίωση ότι καμία άλλη ξένη εταιρεία δεν θα ερευνηθεί από την Επιτροπή όπως η Apple. "Αυτή είναι μια αρκετά ειδική περίπτωση", δήλωσε ο Στίβεν Ντόνελι, βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών. "Ο φόβος της μετάδοσης φαίνεται ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν. Ποια είναι τα μειονεκτήματα, που φαίνεται να είναι περιορισμένα; "

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα