Οι τούρκοι δουλέμποροι «φορτώνουν» ξανά καραβιές προσφύγων

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση θεωρεί ότι η αποκαλούμενη «συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας» παραμένει εν ισχύι… Δεν είναι μόνο ότι το προηγούμενο 24ωρο έφθασαν στα ελληνικά νησιά 462 πρόσφυγες, αλλά έφθασε και ένας ακόμη Τούρκος με την πρόθεση να ζητήσει και εκείνος πολιτικό άσυλο.

Ο αριθμός των 462 νέων αφίξεων προσφύγων από την Τουρκία προκάλεσε προβληματισμό καθώς τέτοιος αριθμός είχε να εμφανισθεί από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ το προηγούμενο επταήμερο -που είχε ήδη παρατηρηθεί αύξηση- είχαν φθάσει συνολικά 517 άνθρωποι. Ο αριθμός των 462 αντιστοιχεί στο ένα όγδοο των 3.600 αφίξεων προσφύγων

που καταμετρώνται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Το ερώτημα που απασχολεί τώρα είναι εάν η συγκεκριμένη εκτίναξη οφείλεται σε πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να ασκήσει πίεση προς την Ευρώπη για τη συμφωνία κατάργησης της βίζας. Είναι δηλαδή οι τουρκικές αρχές που κάνουν τα «στραβά μάτια» και δεν εμποδίζουν τους πρόσφυγες όπως είχαν συμφωνήσει τον Μάρτιο ή είναι μια αντικειμενική αδυναμία να ασκήσουν αποτελεσματικό έλεγχο λόγω της αναστάτωσης που έχουν προκαλέσει στις εκεί αρχές ασφαλείας το πραξικόπημα και οι εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν; Πιθανό είναι να ισχύουν και τα δύο καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει απομακρυνθεί μεταξύ άλλων αξιωματούχων και ο αρχηγός της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Ασφυκτιούν τα νησιά

Μετά από αυτές τις νέες αφίξεις, η κατάσταση στα ελληνικά νησιά καθίσταται ακόμη περισσότερο ασφυκτική. Στη Λέσβο που έφθασαν ως χθες το πρωί 176 άτομα, ο συνολικός πληθυσμός προσφύγων φθάνει τους 5.226, ενώ οι δομές φιλοξενίας έχουν χώρο για 3.500. Ακόμη χειρότερα, στη Χίο ο πληθυσμός έφθασε τα 3.309 άτομα ενώ η χωρητικότητα είναι 1.100, στη Σάμο τα 1.339 με χωρητικότητα 850 και στην Κω 1.354 ενώ χωρούν 1.000. Ταυτόχρονα, έφθασαν 70 άτομα στη Ρόδο όπου ο συνολικός πληθυσμός έφθασε τους 92, χωρίς να υπάρχει οργανωμένο hotspot.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα