Νεκρός ο επικεφαλής προπαγάνδας του ISIS

Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι, ανώτερο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, σκοτώθηκε στη βόρεια Συρία, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση την Τρίτη, σηματοδοτώντας το θάνατο ενός από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο. Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ επιβεβαίωσε ότι ένα αμερικανικό "χτύπημα ακριβείας" κοντά στο Αλ Μπαμπ της Συρίας, την Τρίτη το βράδυ, στόχευσε τον Αντνάνι, αλλά δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει το θάνατό του. "Είμαστε ακόμα την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων" ανέφερε η δήλωση. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπαν ότι ένα αμερικανικό

drone χτύπησε ένα όχημα στο οποίο θεωρούσε ότι επέβαινε ο Αντνάνι, μετά από μια στενή συνεργασία μεταξύ της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων.

Ιδρυτικό μέλος του Ισλαμικού Κράτους, ο 39χρονος, Σύριος Αντνάνι ήταν ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου και προπαγανδιστής της ομάδας, διαχειριζόμενος τη δημοσιοποίηση υλικού όπως τα βίντεο των αποκεφαλισμών και τις σφαγές που συγκλόνισαν τον κόσμο. Επίσης, επέβλεπε τον καταμερισμό εργασιών της ομάδας στο εξωτερικό και ήταν αρμόδιος για την στρατολόγηση μαχητών ανά τον κόσμο και την υποκίνηση ή την οργάνωσή τους για να πραγματοποιούν επιθέσεις όπως αυτές στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στην Ντάκα, στο Μπαγκλαντές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο το Ισλαμικό Κράτος να δημοσιοποίησε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με το θάνατο του ηγέτη τους. Ο Αντνάνι ήταν στο στόχαστρο των αμερικανικών στρατιωτικών και αντιτρομοκρατικών δυνάμεων για περισσότερο από δύο χρόνια και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον είχε επικηρύξει για 5 εκατομμύρια δολάρια.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα