Γερμανία: «Σεβασμός και υποστήριξη στην Ελλάδα»

«Σεβασμός και υποστήριξη στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος ανακοίνωσης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην Αθήνα.

Η επίσκεψη περιγράφεται ως ένδειξη υποστήριξης προς την ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επισημαίνεται ότι ο κ. Σταϊνμάγερ τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται «μια ικανή και με αυτοπεποίθηση ελληνική Προεδρία».

Αναφέρεται δε, ότι επιθυμούσε με την επίσκεψή του, να διαμορφώσει

ο ίδιος εικόνα για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα. «Είμαι, επίσης, εδώ επειδή η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της και τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον τρόπο με τον οποίο έχετε αντιμετωπίσει την κρίση και βασίζομαι σε αυτή την κυβέρνηση προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η πορεία» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος έκανε λόγο και για τα πρώτα δείγμα βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας.

«Αυτή η θετική εξέλιξη και η οικονομική επιτυχία στον τομέα του τουρισμού απέδειξαν ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί» σημείωσε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται προσοχή σε ό,τι αφορά το πώς η Γερμανία θα μπορούσε να συμβάλει στην αναζωογόνηση των μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Εξάλλου, την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι τέλους, ανέφερε και εκτίμησε ότι με αποφασιστικότητα και θάρρος θα έχουμε καλά αποτελέσματα.

Παρότι διαπίστωσε μικρή βελτίωση της κατάστασης, τόνισε ότι τα προβλήματα παραμένουν, κάνοντας αναφορά στην ανεργία των νέων. Σημείωσε ακόμη πως επειδή ήταν καλή η τουριστική χρόνια, αυτό δίνει ελπίδες.

«Είχαμε μια μακρά συζήτηση με τους κύριους Σαμαρά και Βενιζέλο. Διαπιστώνω ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον δρόμο όπως τον έχει ξεκινήσει, γνωρίζοντας το πολιτικό κόστος και τους κινδύνους που ενέχει», είπε.

Ο γερμανός υπουργός θα συναντήσει, όπως ανέφερε, και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης για να έχει πιο πλήρη εικόνα των συνθηκών και της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα.

Επανέλαβε ότι επέλεξε αυτήν τη χρονική στιγμή να έρθει στην Αθήνα προκειμένου να δείξει τον σεβασμό που τρέφει η χώρα του για τις προσπάθειες της Ελλάδας και την υποστήριξη της Γερμανίας στην ελληνική προεδρία.

Πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα γίνουν οι ευρωεκλογές και θα ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση. «Η δουλειά που θα επιτελεστεί θα είναι προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης», επισήμανε.

Αντιπαράθεση Σταϊνμάιερ με τον Ν.Βούτση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Μιλώντας στη Βουλή στη συνεδρίαση της διμερούς Επιτροπής Φιλίας, ο Γερμανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την πεποίθηση ότι με αυτό τον τρόπο σύντομα θα βγει η χώρα από τη κρίση. «Οι μεταρρυθμίσεις σας θυμίζουν αίμα» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Βούτσης, κάνοντας λόγο για την ανάγκη διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, καθώς προήλθε, όπως είπε, από άχρηστα εξοπλιστικά προγράμματα, με μίζες και ύποπτες συναλλαγές.

Ο κ. Βούτσης τόνισε την ανάγκη μιας άλλης αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη, που «δεν θα προκαλεί ελλείμματα στον Νότο για να έχει πλεονάσματα ο Βορράς».

«Τα πράγματα στην Ελλάδα είναι άσχημα. Είμαστε στα όρια ανθρωπιστικής καταστροφής και είναι παράλογο να εξαγνίζετε μια λάθος συνταγή όταν οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις σας θυμίζουν αίμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

«Είμαι εναντίον του διαχωρισμού Βορρά Νότου. Πρέπει να επέλθει ισορροπία στην Ευρώπη», επισήμανε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

«Τα προγράμματα που ακολουθείτε δείχνουν δείγματα επιτυχίας. Αν δεν υπήρχε η βοήθεια της ΕΕ δεν θα μπορούσαμε τώρα να είμαστε εδώ να συζητάμε» προσέθεσε, επισημαίνοντας την ανάγκη να συνεχίσει η χώρα τις μεταρρυθμίσεις.

«Πρέπει να ακολουθήσετε τον δρόμο της ελπίδας και της πολιτικής ανάπτυξης, και να μην ξαναγυρίστε στον δρόμο του δανεισμού. Γιατί αν διαλέξετε τον δρόμο αυτό, δεν θα σας ωφελήσει. Οι απλές λύσεις δεν είναι βιώσιμες» είπε.

Ο κ. Σταϊνμάγερ ανέφερε, επίσης, ότι είναι λάθος να εστιάζεται η πολιτική των κομμάτων στη τρόικα και στην κριτική που της ασκείται, και κατέληξε: «Σέβομαι τον δρόμο που έχετε ακολουθήσει και είναι σίγουρο ότι σύντομα θα βγείτε από την κρίση».

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι είναι άλλο οι διαρθρωτικές αλλαγές και άλλο η τρόικα, και τόνισε «ότι δεν έχει άλλα να δώσει ο ελληνικός λαός».

Keywords
Τυχαία Θέματα