Παραιτήθηκε ο μεταβατικός πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας

17:30 10/1/2014 - Πηγή: TNSite
Παραιτήθηκε ο Μισέλ Τζοτοντιά, μεταβατικός πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας καθώς και ο πρωθυπουργός του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Κεντρικής Αφρικής (CEEAC) στο γειτονικό Τσαντ.

Περιφερειακοί ηγέτες άσκησαν πίεση στον Τζοτοντιά να παραιτηθεί αφού δεν κατάφερε να σταματήσει τη διαθρησκευτική βία που μαίνεται στη χώρα εδώ και μήνες και έχει αναγκάσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι διαβουλεύσεις για τη νέα

ηγεσία της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθούν στο Μπανγκουί σε μεταγενέστερο χρόνο, αναφέρει η ανακοίνωση της CEEAC.

Μόλις έφτασαν τα νέα για την παραίτηση του Τζοτοντιά, οι κάτοικοι του Μπανγκουί, που ζητούσαν την αποχώρησή του από την εξουσία και είχαν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις κατά της επιστροφής του στη χώρα, άρχισαν να γιορτάζουν.

Μετά την ανατροπή τον Μάρτιο του 2013 του προέδρου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μποζιζέ από τους πρώην αντάρτες Σελεκά, μια ετερόκλητη συμμαχία στην οποία πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι υπό την ηγεσία του Τζοτοντιά ο οποίος ανέλαβε και την προεδρία, η χώρα είχε κυλήσει σε έναν κύκλο βίας μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

Χθες Πέμπτη το βράδυ οι ηγέτες της Κεντρικής Αφρικής ζήτησαν από τους βουλευτές της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί με ελικόπτερο στην Ντζαμένα του Τσαντ όπου πραγματοποιούνταν η σύνοδος, να προετοιμάσουν μια συμφωνία που προέβλεπε την αποχώρηση του μεταβατικού προέδρου ώστε να διευκολυνθεί η επίλυση της κρίσης.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα