Επίθεση Μπαλτά σε Κονιόρδου: Παραλογισμός και πρωτοβουλίες εκτός γραμμής ΣΥΡΙΖΑ

Σε σκληρό survivor εξελίσσονται οι εσωκομματικές κόντρες στην κυβέρνηση, εν όψει ανασχηματισμού. Ο Αριστείδης Μπαλτάς φαίνεται πως συμμαχεί με τον Νίκο Ξυδάκη εναντίον της Λυδίας Κονιόρδου και ζητάει -εμμέσως πλην σαφώς- την απομάκρυνση της υπουργού Πολιτισμού.

Αφορμή για τις δηλώσεις Μπαλτά ήταν η απόφαση της κ. Κονιόρδου να καρατομήσει τη διοίκηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, επειδή, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, δεν είχαν προχωρήσει «βασικά ζητούμενα», μεταξύ άλλων

η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Ο κ. Μπαλτάς έχει διαφορετική άποψη. Μιλώντας στον RealFm 97,8 δήλωσε έκπληκτος για την απόφαση της Λ. Κονιόρδου, ρίχνοντας παράλληλα «γέφυρα» προς τον κ. Ξυδάκη, με τον οποίο δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και ο δεύτερος ήταν αναπληρωτής υπουργός.
«Μόλις έμαθα την ιστορία αυτή του ξηλώματος τα έχασα απολύτως. Γιατί το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων φτιάχτηκε από τον κ. Ξυδάκη με τελείως διακομματικά κριτήρια, χωρίς κανενός είδους προώθηση μελών του ΣΥΡΙΖΑ εκεί, έκανε εξαιρετική δουλειά υπό την κ. Λούβη, ένα εξαιρετικής σύνθεσης διοικητικό συμβούλιο (…) Εν μέσω αυτής της εξαιρετικής πορείας του ταμείου πια, που άρχισε να αποδίδει αποτελέσματα, ανακοινώνεται η αντικατάσταση του», σημείωσε ο κ. Μπαλτάς και πρόσθεσε πως κατά την κρίση του «η ανακοίνωση είχε ένα στοιχείο παραλογισμού».

Πέραν του «παραλογισμού» της, η υπουργός Πολιτισμού φαίνεται να λειτουργεί και εκτός κομματικής γραμμής, σύμφωνα πάντα με τον πρώην υπουργό, ο οποίος με τον τρόπο του της δείχνει την πόρτα εξόδου από την κυβέρνηση. «Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει θέμα αλλαγής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, άρα δεν μπορώ να καταλάβω πώς η ίδια η κ. Κονιόρδου, κατά αποκλειστική της ευθύνη, προχώρησε σε αυτήν την πρωτοβουλία», δήλωσε.

Για θέματα που σχετίζονται με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, όπως είναι η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τα «ελευθέρας» στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, η κ. Κονιόρδου έχει δεχτεί σειρά ερωτήσεων στη Βουλή και από τον Νίκο Ξυδάκη. Τους δύο πρώην υπουργούς μνημονεύει με θερμά λόγια στην απαντητική της επιστολή, μετά τη γνωστοποίηση της απομάκρυνσή της από το Ταμείο Απαλλοτριώσεων, η πρώην πρόεδρός του, Ασπασία Λούβη. Αντίθετα, ασκεί σκληρή κριτική στην υπουργό Πολιτισμού.

Μέσα σε αυτή την «ωραία ατμόσφαιρα» πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικούν και οι αρχαιοφύλακες οι οποίοι -με αιχμή τον τρόπο που θα πληρώνονται τις υπερωρίες τους και άλλα ζητήματα -δεν διατηρούσαν τις καλύτερες σχέσεις με την κ. Λούβη. Το αντίθετο συνέβαινε.

Με χθεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλακτικού Προσωπικού (ΠΕΥΦΑ) επανέρχεται με «έκπληξη και οργή» στην ανακοίνωση της πρώην προέδρου του ΤΑΠ, η οποία μιλούσε και για «εκβιαστές που απειλούν να κλείσουν την Ακρόπολη, για να μην ασκηθεί έλεγχος στις υπερωρίες τους». Οι αρχαιοφύλακες της ζητούν «να αποδείξει πότε η ΠΕΥΦΑ αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί έλεγχος της διαδικασίας υπολογισμού και πληρωμής των συγκεκριμένων αμοιβών…».

Οι φύλακες ανοίγουν κι άλλα θέματα. Οπως ο τρόπος διάθεσης των μειωμένων και δωρεάν εισιτηρίων στους τουριστικούς πράκτορες, αλλά και οι διαδικασίες ελέγχου των δικαιολογητικών που πρέπει να συνοδεύουν αυτές τις παροχές. Επικαλούμενη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων, η ΠΕΥΦΑ σημειώνει πως «θα καταργηθεί η υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών και η υποχρέωση ονομαστικής λίστας των μειωμένων-δωρεάν εισιτηρίων, ο δε έλεγχος των δικαιολογητικών του τουρίστα θα πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της εισόδου στο χώρο, πράγμα σχεδόν αδύνατο λόγω του μεγάλου συνωστισμού…». Μια τέτοια πρόθεση δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα.

Εν κατακλείδι, λειτουργεί κάτι σωστά στο υπουργείο Πολιτισμού; Από τις ανακοινώσεις που τελευταία είδαν το φως, με αφορμή τις αλλαγές στο ΤΑΠ αλλά και από τις καταγγελίες επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, γνωστά προβλήματα παραμένουν άλυτα, μεσούντος του θέρους. Δεν τα έλυσε ούτε ο κ. Μπαλτάς ούτε ο κ. Ξυδάκης ούτε η κ. Κονιόρδου.

Κλειστά πωλητήρια και άλλα που λειτουργούν «με μεγάλες ελλείψεις πολιτιστικών προϊόντων», όπως καταγγέλλουν οι αρχαιοφύλακες, κλειστά αναψυκτήρια αλλά και ουρές κάτω από τον ήλιο για τους τουρίστες στα ταμεία, ελλείψει ηλεκτρονικού εισιτηρίου, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που βλάπτουν σοβαρά τόσο την εικόνα της χώρας όσο και τα δημόσια ταμεία.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα