Ελληνικά Καλάσνικοφ και Greek Stream, έχουν κάνει τους Αμερικανούς... Τούρκους;

21:37 1/6/2015 - Πηγή: Antinews

Εκτός από τις βασικές αγορές για ήδη υπάρχοντα ρωσικά αμυντικά συστήματα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, όπως συντήρηση των S-300 στην Κρήτη, καθώς και ανταλλακτικά και οπλικά συστήματα για τα υπάρχοντα αντιαεροπορικά S-300, ΤΟR, και ορισμένα πεπαλαιωμένα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, στο Εξοπλιστικό Πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, είχαν περάσει και αγορές επιπλέον αντιαρματικών, “Κορνέτ” (οι ελληνικές ΕΔ, ήδη διαθέτουν τέτοια). Όμως, το μεγάλο ενδιαφέρον των Ρώσων, εκτός των παραπάνω, εστιάζεται, σύμφωνα

με πληροφορίες, σε δυο ακόμα τομείς: Σε συμπαραγωγές των θρυλικών αυτομάτων Καλάσνικωφ, το brand name της Coca Cola στα αυτόματα όπλα, όπως χαριτολογώντας λένε οι στρατιωτικοί, στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), και σε συμπαραγωγές στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων).

Όταν προ μηνός, o υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Τόσκας, επιβιβαζόταν σε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ (!) για να μεταβεί στο Αίγιο, στο εργοστάσιο των ΕΑΣ, του ασκήθηκε κριτική επειδή “επιστράτευσε” ελικόπτερο του ΕΚΑΒ για να πάει εκεί. Ουδείς όμως ρώτησε γιατί τέτοια πρεμούρα για να φτάσει γρήγορα εκεί. Τότε, έγινε γνωστό μόνον ότι μια ρωσική αντιπροσωπεία επισκεπτόταν το εργοστάσιο στο Αίγιο, προκειμένου να δει το εργοστάσιο για “μια σημαντική δουλειά”. Οι καλοί γνώστες γύρω από τα αμυντικά ήδη είχαν κάνει τις πρώτες τους εκτιμήσεις. Σε αυτό συγκεκριμένα το εργοστάσιο, το μόνο ενδιαφέρον που μπορεί να υπάρξει, είναι η παραγωγή κάποιου ρωσικού “αυτόματου” όπλου ή και “πιστολιού”. Τώρα, δημοσιοποιούνται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται για το Καλάσνικοφ. Να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι, ήδη εδώ και μια δεκαετία, είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για συμπαραγωγή του θρυλικού αυτόματου με ΝΑΤΟϊκό διαμέτρημα. Ουδείς, πάντως, αποκλείει και συμπαραγωγή άλλου όπλου. Άλλος τομέας συμπαραγωγής που ενδιαφέρει τους Ρώσους είναι τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), ειδικά για τις Ειδικές Δυνάμεις.

Ως είναι φυσικόν, ενδεχόμενη συμπαραγωγή Καλάσνικοφ στην Ελλάδα, θα σημάνει, πολύ πιθανώς, και εξοπλισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αυτό το όπλο. Πόσο μάλλον, αφού ο υπάρχων εξοπλισμός τους θεωρείται ξεπερασμένος και γενικά μέτριας ποιότητας. Προ ημερών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται πως έγινε και σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας γι' αυτό το θέμα.

Στο μεταξύ, τα μηνύματα που διοχετεύει η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, είναι ότι μάλλον την ανησυχεί μια συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία -και- στον αμυντικό τομέα. Να σημειωθεί ότι, ευρισκόμενος στις ΗΠΑ, στο αποτυχημένο κατά κοινή ομολογία ταξίδι του (ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, αν και τον προσκάλεσε, ακύρωσε τη συνάντηση μαζί του), ο κ.Καμμένος επανειλημμένως “απολογήθηκε” στους αμερικανούς αξιωματούχους και για τους S-300. Έφτασε μάλιστα στο σημείο, πολλές φορές, με δημόσιες δηλώσεις του να εξηγεί πόσο χρήσιμοι είναι οι S-300 για την άμυνα της Κρήτης, αλλά και για την Σούδα. Βέβαια, οι Αμερικανοί, αν και αυτά τα αντιαεροπορικά συστήματα έχουν ενταχθεί στο σύστημα του ΝΑΤΟ, φαίνεται πως δεν συμφωνούν. Όπως και να ‘χει, το τελευταίο διάστημα, στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας ρωτούν δεξιά και αριστερά, κτυπούν πόρτες ακόμα και “καλοθελητών” δημοσιογράφων, για να μάθουν αν και ποιό deal έχει κλείσει το μέγαρο Μαξίμου με τους Ρώσους.

Θα πέσουν υπογραφές για τον αγωγό;

Στο μεταξύ, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, που βρέθηκε -για τρίτη φορά από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση- αυτές τις ημέρες στη Μόσχα προανήγγειλε, αν και με κάποιες μικρές επιφυλάξεις, ότι θα πέσουν οι υπογραφές το καλοκαίρι από τον κ.Τσίπρα για να περάσει αγωγός με ρωσικό φυσικό αέριο από την Ελλάδα. Ως γνωστόν, πρόκειται για το σχέδιο που προβλέπει υποθαλάσσιο αγωγό από τη Νότιο Ρωσία προς την Τουρκία (Turkish Stream), στη συνέχεια από την Τουρκία στην Ελλάδα, και από εκεί ο Greek Stream προς την Κεντρική Ευρώπη, πιθανώς μέσω Σκοπίων, Σερβίας, κ.λ.π. Ο κ.Λαφαζάνης πάντως, σε συνέντευξή του σε ρωσικά ΜΜΕ, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ είναι κατά αυτού του αγωγού. Ο ίδιος όμως τόνισε ότι στόχος του είναι να καταφέρει να περάσει από την Ελλάδα και το αμερικανικό σχέδιο αγωγού (ΤΑΡ) και το ρωσικό.

Σε συνέντευξή του, λοιπόν, στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, ανέφερε ότι:

-”Η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό ελπίζουμε να υπογραφεί σύντομα, δεν αποκλείω η υπογραφή αυτή να γίνει στο Οικονομικό φόρουμ, στην Πετρούπολη 18 με 20 του Ιουνίου”. Πρόσθεσε ακόμα ότι “ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα δώσει το παρών, μαζί με πολυπληθή κυβερνητική αντιπροσωπεία υπουργών” στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

-”Ο αγωγός (σ.σ.GreekTurkish Stream), δε νομίζω ότι είναι ανταγωνιστικός με τον TAP (σ.σ. αμερικανικό σχέδιο)”. Και πρόσθεσε: “Ο TAP, ο οποίος θα περάσει από την Ελλάδα, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις μεγάλες ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών σε φυσικό αέριο. Χωρίς τον αγωγό με το ρώσικο αέριο δεν μπορεί να καλυφθούν οι ανάγκες στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Κεντρική Ευρώπη. Καθένας από αυτούς τους αγωγούς έχει να παίξει το δικό του ρόλο. Και οι δύο αγωγοί χρειάζονται. Θα έλεγα μάλιστα, ότι ο ρωσικός αγωγός, ο οποίος θα παρακάμψει τον ουκρανικό δρόμο, είναι απολύτως απαραίτητος για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη”.

-“Δυστυχώς, η θέση των ΗΠΑ ήταν αρνητική όσον αφορά τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου. Αυτή τη θέση την διατύπωσε η αμερικάνικη πλευρά επισήμως, και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με δική του πρωτοβουλία ο αμερικανός υπεύθυνος για την ενέργεια με εμένα προσωπικά (σ.σ. ειδικός απεσταλμένος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για ενεργειακά θέματα, Αϊμος Χοχστέϊν)”. Πρόσθεσε δε, τα εξής: “Εμείς ακούμε βεβαίως την άποψη και τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά θεωρούμε ότι ο αγωγός με το ρώσικο φυσικό αέριο είναι χρήσιμος για την Ελλάδα, είναι εθνικά ωφέλιμος, είναι ωφέλιμος για τη συνεργασία, τη σταθερότητα στην περιοχή μας, θα προσφέρει ενεργειακή επάρκεια, ασφάλεια και σταθερότητα. Επομένως, δεν συμφωνούμε καθόλου με την άποψη των Αμερικανών επ’ αυτού του θέματος”.

-”Η κατασκευή του αγωγού στο ελληνικό έδαφος θα κοστίσει περίπου 2 δις ευρώ, και θα υπάρξουν περίπου 20.000 θέσεις εργασίες”.

Sukhoi

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
greek, ελληνικα, greek, coca cola, αλέξης τσίπρας, κρητη, εασ, ελβο, εκαβ, ελλαδα, αθηνα, ρωσία, ηπα, καμμενος, νατο, deal, λαφαζάνης, συριζα, καλοκαιρι, τσιπρας, turkish, σκοπια, μμε, tap, ωφέλιμος, δις, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλέξης τσίπρας, ωφέλιμος, ρωσία, το θεμα, αιγιο, εασ, εκαβ, ηπα, θεμα, μμε, προγραμμα, ρωτησε, ρωσικα, φυσικο αεριο, αμερικανικη πρεσβεια, αμυνα, γινει, διαστημα, δηλωσεις, δικη, δις, δωσει, ελβο, εγινε, εδαφος, ευρω, ενεργεια, ευρωπη, υφυπουργος, κυβερνηση, λαφαζάνης, μαξιμου, μηνυματα, μοσχα, νατο, οχηματα, πετρουπολη, υπογραφη, πορτες, ρολο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, συντηρηση, σχεδιο, τεθωρακισμενα, τουρκια, τριτη, φυσικο, φορα, αγορες, ασφαλεια, coca cola, deal, ειδικες δυναμεις, εξοπλισμος, ιδιαιτερα, υπουργειο, πληροφοριες, ρωσοι, ταξιδι, tap, turkish, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα