Δυο νεκροί και δεκάδες τραυματίες στην Κω από το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ

Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες στην Κω, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του φονικού σεισμού 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - μετά την αναθεώρηση της σεισμικής δόνησης όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. τζανακόπουλος - που έπληξε τα Δωδεκάνησα στη 1:31 π.μ. Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε κι ένα μικρό "τσουνάμι" που είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο λιμάνι του νησιού.

Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, ενώ σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς οι τραυματίες φτάνουν στους 100.

Ένας Τούρκος και ένας Σουηδός, τα δύο θύματα του σεισμού

Πέντε τραυματίες εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά μεταφέρονται με ελικόπτερο Σινούκ από την Κω στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας νεκρός είναι Τούρκος 39 ετών και ο δεύτερος Σουηδός, 22 ετών.

200 μετασεισμοί

Διακόσιοι μετασεισμοί, από τους οποίους 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στην Κω, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη.

Επίσης, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναθεώρησε προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού, διευκρινίζοντας ότι είναι 6,5 με 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε επίσης, ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να πρόκειται για τον κύριο σεισμό αυτός που σημειώθηκε στις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, υπήρξε και τσουνάμι, με ύψωση της θάλασσας κατά περίπου 60 εκατοστά, την ώρα του σεισμού.

ΠΗΓΗ: kosnews24.gr

Μεταφέρθηκαν στην Κρήτη τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό στην Κω

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί η επιχείρηση αερομεταφοράς, στην Κρήτη, τεσσάρων ατόμων που τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της ισχυρής σεισμικής δόνησης που έπληξε την Κω.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος C 130 από το σεισμόπληκτο νησί στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης", απ΄ όπου τους παρέλαβαν μονάδες του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία του Ηρακλείου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τους τραυματίες, ένας μεταφέρθηκε διασωληνωμένος, δύο φέρουν κατάγματα και ένας τραύμα στο κεφάλι.

Από νωρίς το πρωί είναι επί ποδός το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τόσο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που εφημερεύει, όσο και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Όπως δήλωσε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Τάσος Τασσόπουλος, το νοσοκομείο είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για την παροχή ιατρικής φροντίδας στους τραυματίες.

Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε τρία άτομα από κέντρο διασκέδασης που υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές στην πόλη της Κω, τα δύο από τα οποία ήταν ήδη νεκρά, ενώ γίνονται έρευνες για τυχόν άλλους εγκλωβισμένους. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Κω μιλώντας στην ΕΡΤ επρόκειτο για ένα λιθόχτιστο κτίριο του 1933.

Σοβαρός φαίνεται πως είναι και ο τραυματισμός τουρίστα στο χωριό Καρδάμαινα, ο οποίος μέσα στον πανικό του πήδηξε από τον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου που διέμενε.

Οι πολίτες που προσήλθαν στο Νοσοκομείο του νησιού έφτασαν τους εκατό όπως δήλωσε στην ΕΡΤ1 ο αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Νεκτάριος Γεωργαντής. Τρεις είναι οι σοβαρά τραυματίες, οι οποίοι χειρουργούνται, 22 παραμένουν για νοσηλεία, χωρίς να είναι σοβαρά τραυματισμένοι, ενώ οι υπόλοιποι 78 ελαφρά τραυματίες έφυγαν αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες.

Πρόβλημα στον προβλήτα του λιμανιού

Mεγάλες υλικές ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλαιά – κυρίως – κτήρια του νησιού, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη,

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Ν. Σαντορινιός, ο οποίος μετέβη εσπευσμένα στην Κω σημείωσε πως οι ζημιές στο λιμάνι της Κω είναι τόσο σοβαρές ώστε μπορεί να το έχουν καταστήσει ακόμη και ανενεργό. Υπάρχουν ζημιές σε ένα τζαμί αλλά και στην περιοχή της πόλης με τα μπαρ, όπου είχαμε και τους δύο νεκρούς. Το αεροδρόμιο του νησιού λειτουργεί χωρίς προβλήματα, σημείωσε ο Υφυπουργός.

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και το Μεσαιωνικό Κάστρο του νησιού και φαίνεται πως έχει καταρρεύσει τμήμα του.

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας.

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

ΠΗΓΗ: kosnews24..gr

Το επίκεντρο τού σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ του ισχυρού σεισμού ακολούθησε μετά από επτά λεπτά και δεύτερος, 5,1 Ρίχτερ, λίγο πιο βόρεια από τον πρώτο στο ίδιο εστιακό βάθος. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 10 χλμ.

ΠΗΓΗ: kosnews24.gr

Μικροτραυματισμοί και ζημιές και στην Τουρκία

Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας και επίσης σε σημαντικά τουριστικά θέρετρα της περιοχής Μούγλας.

Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, Εσενγκιούλ Τσιβελέκ, είπε ότι έχουν αναφερθεί προς το παρόν μικροί τραυματισμοί.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος της Μούγκλας υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές, ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού Μεχμέτ Κοτσαντόν είπε ότι είχαν αναφερθεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτίρια.

Η τουρκική τηλεόραση NTV ανέφερε ότι υπήρχαν αρκετοί αισθητοί μετασεισμοί, με έναν 4,6 βαθμών να σημειώνεται στη 1:52 π.μ.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία σεισμών EMSC προειδοποίησε για μικρό τσουνάμι, ωστόσο τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης επικαλέστηκαν αξιωματούχους που είπαν ότι ήταν πιθανότερη η δημιουργία μεγάλων κυμάτων.

Το αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε δηλώσει αρχικά ότι ο σεισμός ήταν 6,9 βαθμών, το οποίο διόρθωσε αργότερα σε 6,7 βαθμούς. Η υπηρεσία καταστροφών και διαχείρησης επειγόντων περιστατικών της Τουρκίας, ωστόσο, δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν ισχύος 6,3 βαθμών.

Ευ. Λέκκας: Ο σεισμός ήταν 6,5 Ρίχτερ

Στην Κω μεταβαίνει εσπευσμένα κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Όπως δίπλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κώ. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.

Εκτός απο τους δυο νεκρούς απο την κατάρρευση στέγης σε μπάρ υπάρχουν αρκετές ζημιές σε ολόκληρο το νησί.

350 τραυματίες στην Αλικαρνασσό

Περισσότεροι από 350 άνθρωποι, από τους οποίους 25 εξακολουθούν να νοσηλεύονται, έλαβαν ιατρική φροντίδα στο τουρκικό παραλιακό θέατρο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) από τον σεισμό που έπληξε σήμερα και την Κω, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Υγείας.

"Τριακόσια πενήντα οκτώ πρόσωπα τραυματίστηκαν από τον σεισμό. Από αυτά, 272 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα και τα υπόλοιπα έφθασαν εκεί με ίδια μέσα", δήλωσε ο υπουργός Αχμέτ Ντεμιρτζάν.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως 25 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

"Ορισμένοι από αυτούς έχουν υποστεί κατάγματα", αλλά κανένας δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, διευκρίνισε.

Συλλυπητήρια Κ. Μητσοτάκη για τους νεκρούς στην Κω

Τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους των δύο νεκρών, από τον μεγάλο σεισμό στην Κω, έστειλε με ανάρτησή του στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Είμαστε δίπλα στους Κώες" δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοινώνοντας πως κλιμάκιο του κόμματος μεταβαίνει στην περιοχή.

Στ. Θεοδωράκης: Η σκέψη μας είναι στους νησιώτες μας στην Κω

Η σκέψη μας είναι στους νησιώτες μας στην Κω και τα άλλα νησιά, δήλωσε σε ανάρτησή του στο twitter o επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ συνέχισε λέγοντας "Ελπίζω το κράτος να ανταποκριθεί και να βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά. Με το φως της ημέρας φάνηκε ότι οι ζημιές στο λιμάνι της Κω δεν είναι μεγάλες. Μην αναβάλλετε τις διακοπές σας στην υπέροχη γη του Ιπποκράτη".

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΕΡΤ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νεκροι, ριχτερ, blue star, το νησι, το φως, σεισμος, απε-μπε, κρητη, πηγη, εκαβ, παγνη, ΕΡΤ, ερτ1, blue, star, paros, χλμ, ntv, οασπ, θεατρο, συλλυπητήρια, twitter, φως, capital, απε, μπε, αλλαγη ωρας, σταυρος δημας, σεισμος κρητη, σεισμος τωρα, αλλαγη ωρας 2013, ntv, δωδεκανησα, εκαβ, ιατρικη, νησι, νησια, πυροσβεστικη, τηλεοραση, φως, ωρα, blue star, star, αεροδρομιο, απε, απε-μπε, ασθενοφορα, αχμετ, βορεια, βρισκεται, γεωδυναμικο ινστιτουτο, γινονται, διοικητης, εγινε, ειπαν, ειπε, εκτιμηση, εξελιξη, επτα, ερευνες, ετων, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρχαν, υφυπουργος, θεοδωρακης, καστελοριζο, κτιριο, κτιρια, λιμενικο σωμα, λιμενικο, μεχμετ, μητσοτακης, μικρο, νοσοκομεια, μπε, οκτω, παγνη, πηγη, πλοιο, προβληματα, πρωι, ρωγμες, συμη, συλλυπητήρια, σκαφη, σωμα, τασος, τμημα, τουρκια, το φως, υπουργειο υγειας, τρια, τσουναμι, ισχυρος, φορα, χλμ, blue, ιδιαιτερα, υπουργειο, λεκκας, νοσοκομειο, paros, πληροφοριες, ροδο, υγειας, υπεροχη
Τυχαία Θέματα