Την ύπαρξη πλαφόν στο ελληνικό χρέος "υπενθύμισε" το ΔΝΤ

Την ύπαρξη ανώτατου ορίου στο χρέος της Ελλάδας, κάτι που περιλαμβάνεται σε όλα τα προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπενθύμισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του, WilliamMurray κατά τη σημερινή προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Αναφερόμενος στην αποψινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ με θέμα την έγκριση του νέου προγράμματος

με την Ελλάδα, αρκέστηκε να πει ότι θα ξεκινήσει το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον), συμπληρώνοντας ότι είναι άγνωστο το πόσο θα διαρκέσει, ωστόσο όταν ολοκληρωθεί θα εκδοθεί δελτίο Τύπου και θα δημοσιοποιηθούν τα σχετικά έγγραφα.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το αν η τρέχουσα είναι μια καλή στιγμή για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και για το αν το ΔΝΤ θα θέσει πλαφόν χρέους, ο κ. Murray περιορίστηκε στο να πει ότι όλα τα προγράμματα στήριξης περιλαμβάνουν ένα ανώτατο όριο χρέους (debt ceiling) και πως ως τελικό στόχο έχουν την επιστροφή της χώρας στις αγορές και τη λειτουργία της σε ένα λιγότερο πιεστικό περιβάλλον. Μάλιστα επικαλέστηκε και τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος έκανε λόγο για πλήρη επιστροφή στις αγορές το 2018.

Επίσης αρνήθηκε να απαντήσει σε επίμονες ερωτήσεις αναφορικά με αν το ΔΝΤ θα θέσει συγκεκριμένη προθεσμία στους Ευρωπαίους εταίρους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. Δήλωσε απλώς ότι η άποψη του Ταμείου περί βιωσιμότητας, είναι αμετάβλητη και επανέλαβε ότι το πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα