ΔΝΤ: Κίνδυνος για νέο μνημόνιο αν υπάρξουν καθυστερήσεις

Το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμη και νέο μνημόνιο αν υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση "βλέπει" το ΔΝΤ στην έκθεσή του που συνοδεύει τα κείμενα που εγκρίθηκαν σήμερα. Αναφέρεται και σε κίνδυνο για απομάκρυνση των αποφάσεων για το χρέος και της χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων.

Αναφέρει ότι υπάρχουν μεγάλοι και αλληλένδετοι κίνδυνοι

στο πρόγραμμα, διαμορφώνει σενάρια για εκλογές μετά τον Αύγουστο του 2018 και έως την εφαρμογή των μέτρων το 2019-2020, αλλά μιλά και για κίνδυνο πολιτικής αστάθειας. Αγκάθια εκτιμά επίσης ότι παραμένουν οι αντιδράσεις στο πεδίο των εσόδων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις.

Αναλυτικά το Ταμείο αναφέρει ότι "το πρόγραμμα υπόκειται σε μεγάλους και αλληλένδετους κινδύνους", στην έκθεσή του που περιέχεται στο πακέτο των κειμένων που δόθηκαν στη δημοσιότητα και συνοδεύουν την Κατ’ Αρχήν Έγκριση μίας προληπτικής συμφωνίας Stand-By για δάνειο 1,6 δισ. ευρώ το οποίο εγκρίθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα σήμερα.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι υπάρχουν:

* Κίνδυνοι στην εφαρμογή των όρων του Μνημονίου. Στον τομέα της φορολογίας, δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος και των φόρων εισοδήματος αρχίζουν να ισχύουν μόνο μετά το τέλος του προγράμματος και κατά τη διάρκεια του έτους κατά το οποίο αναμένονται οι κοινοβουλευτικές εκλογές, η εφαρμογή τους υπόκειται σε υψηλό κίνδυνο, επισημαίνει το Ταμείο. Στον δημοσιονομικό διαρθρωτικό τομέα, αναφέρεται σε αντιδράσεις για την Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων που μπορεί "να θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή" της δράσης.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα αναφέρεται ότι οι αντιδράσεις, η αντίθεση σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που αποδεικνύονται "από τις καθυστερήσεις υλοποίησης" εκτιμάται ότι "θα μπορούσαν να σταματήσουν τη μεταρρυθμιστική ορμή". Αναφέρεται και "στην απουσία αξιόπιστης στρατηγικής για την έγκαιρη αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων" που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την εμπιστοσύνη, την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τον ρυθμό με τον οποίο μπορούν να χαλαρώσουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.

Για άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναφέρεται σε πιέσεις "από τα κατεστημένα συμφέροντα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω εξασθένιση και καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων"

* Πολιτικοί και νομικοί κίνδυνοι. "Οι κίνδυνοι εφαρμογής που προαναφέρθηκαν επιδεινώνονται περαιτέρω από την αδύναμη ικανότητα εφαρμογής και παρατείνουν τους κινδύνους που συνδέονται με τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα" επισημαίνει το ΔΝΤ. Επιπλέον, αναφέρονται οι σημαντικές νομικές προκλήσεις που "συνεπάγονται περαιτέρω κινδύνους" όπως η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το συνταξιοδοτικό ή οποία "αν και μη δεσμευτική, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές νομικές προκλήσεις". Αναφέρεται και στα νομικά ζητήματα για τις περικοπές των μισθών του δημόσιου, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και για το κυριακάτικο εμπόριο.

Μπορεί να καθυστερήσουν οι παρεμβάσεις στο χρέος

"Οι κίνδυνοι που προαναφέρθηκαν θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη όπως την προβλέπει το ΔΝΤ" εκτιμάται. Επισημαίνεται επίσης ότι "οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των αναθεωρήσεων του προγράμματος θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια εμπιστοσύνης, με συνακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στην αναμενόμενη ανάκαμψη, στην ταχύτητα με την οποία μπορούν να καταργηθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι αλλά και στην επίτευξη της αναμενόμενης ελάφρυνσης του χρέους". Μάλιστα αναφέρεται ότι "σε αυτήν την περίπτωση, η βιωσιμότητα του χρέους θα διακυβευόταν και η Ελλάδα ίσως δεν θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις χωρίς τη συνέχιση της επίσημης χρηματοδότησης" δηλαδή νέο μνημόνιο…

Η μείωση των κινδύνων και οι δεσμεύσεις για ισοδύναμα μέτρα

"Υπάρχουν παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση των κινδύνων αυτών" αναφέρει το ΔΝΤ. Εξηγεί ότι για τον μετριασμό των κινδύνων εφαρμογής, το κλειδί είναι η εμπροσθοβαρής εφαρμογή.

Όσον αφορά τους νομικούς κινδύνους, οι αρχές έχουν παράσχει νομικές γνωμοδοτήσεις για τις νέες μεταρρυθμίσεις και διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμόσουν ισοδύναμα μέτρα σε περίπτωση που οι σημερινές παρεμβάσεις θεωρηθούν αντισυνταγματικές.

Οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα "μετριάζονται από τα σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα που διατίθενται στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, τα οποία όμως απαιτούν έγκαιρη εποπτική δράση για να εξασφαλιστεί ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν πριν λήξει το πρόγραμμα", επισημαίνεται.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΔΝΤ, Κίνδυνος,dnt, kindynos