Δημοσκόπηση στον ΕΤ: 2, 7 μονάδες μπροστά η ΝΔ , 2,5 μονάδες κάτω η Χρυσή Αυγη

Μήνυμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής στέλνουν οι πολίτες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Στην πρώτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αμέσως μετά την εγκληματική επίθεση, δηλαδή στο τριήμερο από 19 έως 21 Σεπτεμβρίου, σχεδόν 8 στους 10 πολίτες χαρακτηρίζουν τη Χρυσή Αυγή

φασιστική ή εγκληματική οργάνωση, ενώ το 87% πιστεύει ότι «κάτι πρέπει να αλλάξει» για το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Από τις θανατηφόρες μαχαιριές στον Παύλο Φύσσα, το ποσοστό της Χρυσής Αυγής εμφανίζει πτώση 2,5%, ενώ η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. διευρύνεται στις 2,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην ίδια έρευνα, μηνύματα υπάρχουν και για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το 51% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι με τη στάση του ενθαρρύνει ακραίες συμπεριφορές όπως καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, «κουκουλοφόρους» κ.λπ. έναντι του 44,2% που δεν ασπάζεται αυτή την άποψη.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Rass που διενεργήθηκε για τον «Ελεύθερο Τύπο», η Χρυσή Αυγή «πέφτει» κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από μια εβδομάδα, ενώ οι διαρροές τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν περιοριστεί εντυπωσιακά. Είναι ενδεικτικό ότι στην αντίστοιχη δημοσκόπηση της Rass που διενεργήθηκε από τις 10 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου στον πίνακα των μετακινήσεων ψηφοφόρων, η Ν.Δ. «έχανε» προς τη Χρυσή Αυγή 3,4% ενώ τώρα η διαρροή βρίσκεται στο 1,4%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στον ΣΥΡΙΖΑ: πριν από επτά μέρες από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα «έφευγε» προς τη Χρυσή Αυγή 2,6%, ενώ σήμερα η διαρροή έχει μειωθεί στο 1,6%.

Οκτώ στους δέκα πολίτες χαρακτηρίζουν τη Χρυσή Αυγή φασιστική ή εγκληματική οργάνωση


Η εξέλιξη αυτή αλλάζει τα δεδομένα στο χάρτη της πρόθεσης ψήφου καθώς η Ν.Δ. διευρύνει την υπεροχή της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 2,7% και βρίσκεται στο 25,4% (εμφανίζει άνοδο 0,8% σε σχέση με την έρευνα της 12ης Σεπτεμβρίου) έναντι 22,7% που συγκεντρώνει το κόμμα του κ. Τσίπρα και όπως προκύπτει το ποσοστό του μειώνεται μέσα σε επτά μέρες κατά 1,1%.

Οι αναδιατάξεις στα ποσοστά των κομμάτων συνεχίζονται με το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάζει άνοδο κατά 0,6%, το ΚΚΕ να εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση με 1,2% ενώ άνοδο 1,9% παρατηρείται και στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Πτώση όμως κατά μισή μονάδα παρουσιάζουν οι ΑΝ.ΕΛ. μέσα σε δέκα μέρες, με αιτία, όπως εκτιμούν οι εκλογικοί αναλυτές, την περίφημη σύσταση του Πάνου Καμμένου για λιντσάρισμα του Χρήστου Πάχτα. Στον πίνακα των συσπειρώσεων του ΣΥΡΙΖΑ έχει ενδιαφέρον ότι πριν από επτά μέρες η μετακίνηση προς το ΚΚΕ ήταν 1%, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 3,7%.
Η ανάλυση των ευρημάτων της έρευνας της Rass δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων καταγγέλλει ότι η δολοφονία του νεαρού στο Κερατσίνι αποτυπώνει το μέγεθος της απειλής που συνιστά η Χρυσή Αυγή για τη δημοκρατία (75,7%), ενώ το 78,9% υποστηρίζει ότι υπάρχει κάποιο σύστημα οργανωμένης κινητοποίησης των μελών της Χ.Α. για τη διενέργεια βίαιων και έκνομων πράξεων.

Λίγα 24ωρα μετά τη στιγμή που ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός από τις θανατηφόρες μαχαιριές του Γιώργου Ρουπακιά κι ενώ άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια τα ένοχα μυστικά της Χρυσής Αυγής, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης (77%) κρίνει ότι είναι απαραίτητο να προβεί η κυβέρνηση άμεσα σε νομοθετικές αλλαγές για να αντιμετωπιστεί η εγκληματική της δράση. Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι το 47,5% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου φασιστική οργάνωση και το 30,7% εγκληματική οργάνωση με το προκάλυμμα του πολιτικού κόμματος, ενώ το 57,6% δηλώνει ότι με την παρουσία της Χρυσής Αυγής κινδυνεύει η δημοκρατία στην πολιτική ζωή του τόπου. Στο ίδιο ερώτημα υπάρχει ποσοστό 40,8% που δείχνει, όπως λένε πολιτικοί παρατηρητές, την «άγνοια κινδύνου» για την παρουσία της Χ.Α. στην πολιτική ζωή του τόπου.

Για την επόμενη μέρα, το 55,1% των ερωτηθέντων ζητά να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την έκνομη συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής ενώ ποσοστό της τάξης του 31,9% επιθυμεί να τεθεί εκτός νόμου. Το στοιχείο αυτό έχει εξαιρετική σημασία, αναφέρουν οι εκλογικοί αναλυτές, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν θίξει το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου και έχουν επικεντρώσει τη στρατηγική τους στη λήψη μέτρων για την έκνομη συμπεριφορά. Ωστόσο, λένε οι εκλογικοί παρατηρητές, το 31,9% θέτει μόνο του αυτό το σενάριο στο «τραπέζι» ως απαραίτητη πρωτοβουλία.

Επίσης, οι πολίτες δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς της Χρυσής Αυγής ότι δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. «Εχει σχέση», απάντησε το 77,7% των ερωτηθέντων, ενώ το αντίθετο υποστήριξε μόλις το 13,5%.

Το 87% πιστεύει ότι «κάτι πρέπει να αλλάξει» για το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου

Οι δραματικές εξελίξεις και ο χειρισμός τους από τις πολιτικές ηγεσίες δείχνουν διεύρυνση της ψαλίδας και στην παράσταση νίκης. Η Ν.Δ. συγκεντρώνει 55,2% έναντι 54,5% που κατέγραφε πριν από μια εβδομάδα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 37,3% από 39,1% που συγκέντρωνε στην αντίστοιχη έρευνα της Rass η οποία δημοσιεύθηκε από τον «ΤτΚ» την προηγούμενη Κυριακή.

Keywords
Τυχαία Θέματα