Γερμανία: Σε αναζήτηση ισχυρού κυβερνητικού συνασπισμού

Μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας της Άγκελα Μέρκελ, παρά τον αδιαμφισβήτητο θρίαμβό της, και με πολλά σενάρια στο τραπέζι, άρχισαν ήδη οι ζυμώσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία. Η καγκελάριος είχε μία πρώτη επαφή με τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ δήλωσε ότι θα στραφεί και στους Πράσινους, οι οποίοι εκφράζουν σκεπτικισμό. «Εμείς, οι συντηρητικοί, έχουμε μια ξεκάθαρη εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση και η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, κι έτσι θα εφαρμόσουμε την

εντολή αυτή», είπε η Μέρκελ. «Είμαστε ασφαλώς ανοιχτοί σε συνομιλίες και ήδη είχα μια πρώτη επαφή με τον πρόεδρο του SPD (Ζίγκμαρ Γκάμπριελ), ο οποίος μου είπε ότι το SPD πρέπει να πραγματοποιήσει πρώτα μια σύσκεψη της ηγετικής του ομάδας την Παρασκευή», δήλωσε η Μέρκελ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μία νέα συνεργασία του κόμματος της Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες διαφαίνεται ως η ασφαλέστερη επιλογή, επειδή εξασφαλίζει μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ και τα δύο κόμματα διαθέτουν θεωρητικά την εμπειρία να βρουν λύσεις. Το κυβερνητικό αυτό σχήμα έχει δοκιμαστεί δύο φορές στην μεταπολεμική Γερμανία. Αρχικά, την περίοδο 1966-1969 υπό τον Χριστιανοδημοκράτη καγκελάριο Κουρτ Γκέοργκ Κίσινγκερ και στη συνέχεια την τετραετία 2005-2009, που έδωσε την πρώτη κυβέρνηση στη Μέρκελ, μετά την ήττα των Σοσιαλδημοκρατών του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες που θεωρούνται οι επικρατέστεροι εταίροι της Μέρκελ φαίνεται να βάζουν τον πήχη ψηλά. Από την άλλη όμως δεν θέλουν να τους κατηγορήσουν για κωλυσιεργία. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών μία νέα κυβερνητική συνεργασία με τη Μέρκελ δεν τη θέλει σχεδόν κανείς. Οι διαφορές με τους Χριστιανοδημοκράτες είναι πολλές. «Εχουμε την εμπειρία από έναν τέτοιο μεγάλο συνασπισμό και δεν είμαστε πολύ θετικοί σε αυτό», δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Χανελόρε Κραφτ. «Το ζήτημα είναι ότι το κόμμα μας δυσκολεύεται για κάτι τέτοιο».

Ο εκπρόσωπος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν και ποιες απαιτήσεις θα έχει το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα από τους Χριστιανοδημοκράτες για το σχηματισμό συνασπισμού. Ο ίδιος ο Στάινμπρουκ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα δεχτεί να βρεθεί σε έναν συνασπισμό με την Άγκελα Μέρκελ, ενώ σε δήλωσή του χθες κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου είπε «πως θα συνιστούσε στο κόμμα του να μείνει στην αντιπολίτευση και να κάνει ισχυρή αντιπολίτευση».

Οι Πράσινοι θεωρούνται ως οι λιγότερο πιθανοί να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες. Η αρχηγός των Πρασίνων Ρενάτε Κιούναστ δήλωσε στο ARD ότι «μία συνεργασία με την Ένωση είναι εξαιρετικά απίθανη». Παρόλα αυτά δεν απέκλεισαν τις συζητήσεις. Από την πλευρά του το Κόμμα της Αριστεράς εξακολουθεί να υποστηρίζει την ανάγκη σύστασης ενός συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Όπως όμως παραδέχτηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Μπερντ Ρίξινγκερ, «αυτοί δεν θέλουν να μιλήσουν μαζί μας».

http://www.spiegel.de/international/germany/social-democrats-face-tough-choice-over-merkel-alliance-a-923826.html

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-24203909

Keywords
Τυχαία Θέματα