Η αλήθεια για τους μισθούς στον ΕΔΟΕΑΠ

Ανοιχτή επιστολή της Ελένης Σπανοπούλου σε όλους τους εργαζόμενους του Οργανισμού

Συνάδελφοι, συνεργάτες, φίλοι ,αλλά και όσοι αντίθετοι με εμένα και τον δικό μου τρόπο Καλή εβδομάδα!

Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και ξέρετε ότι δίνω πάντα μάχες και απαντήσεις καθαρά και με την ευθύνη της υπογραφής μου.

Μετά τις εκλογές παρακολουθώ στον ΕΔΟΕΑΠ ένα κακής ποιότητας έργο, που ξετυλίγεται σε γραφεία, αίθουσες, διαδρόμους

,ιδιωτικά ή δημόσια και θίγει βαθύτατα τον πολιτικό, τον συνδικαλιστικό και τον εργασιακό πολιτισμό μας. Κυρίως, όμως, τραυματίζει ανθρώπινες σχέσεις, υπολήψεις, αξιοπρέπεια.

Κι αυτό πρέπει να σταματήσει!

Όχι ,φυσικά , γιατί το λέω εγώ που φαίνεται να φταίω για… όλες τις πληγές του Φαραώ,

αλλά γιατί οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση, τη διχόνοια και τη διαλυτική ανθρωποφαγία.

Σε περιόδους κρίσης αυτό συμβαίνει πάντα. Είναι… ανθρώπινο. Ας μη τρέφουμε, όμως, μόνοι μας το φίδι στον κόρφο μας!

ΟΙ ΔΙΑΛΥΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ

Στις συνεδριάσεις του ΔΣ, σε συνδικαλιστικές συνάξεις, σαν αυτή της περασμένης Πέμπτης στο Ταμείο μας ,από επίσημα και λιγότερο επίσημα χείλη, από έρημους κι απρόσωπους εκπρόσωπους , (που λέει και το τραγούδι), ακούω να απαξιώνονται , να λοιδορούνται, να σπιλώνονται και να κατηγορούνται συστηματικά άνθρωποι που υπηρέτησαν ή και υπηρετούν με συνέπεια και ήθος τον Οργανισμό μας.

Προσπάθησα να αντιμετωπίσω το φαινόμενο εντός του ΔΣ με τις τοποθετήσεις και την ψήφο μου. Φαίνεται, όμως, πως η ανοχή μου έχει εκληφθεί ως αδυναμία…

Στη συνάντηση με τις Διοικήσεις των Ενώσεων μας βεβαιώθηκα ότι το κλίμα αυτό , που ζείτε και ζούμε όλοι ,δυστυχώς θα συνεχιστεί!

Κι επειδή πιστεύω ότι στην ΓΣ της ερχόμενης Πέμπτης θα επιχειρηθεί η αναβίωση του ανήθικου και κανιβαλικού κλίματος της Συνέλευσης του Μαΐου 2012 σπεύδω να διαβεβαιώσω ότι κανείς και τίποτε δεν θα με εμποδίσει να ασκήσω τα από το Νόμο και τη Συνείδηση μου καθήκοντα.

Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ

Η λογική της Καμένης Γης και του «Νίπτω τας χείρας μου» δεν αντέχει σε κριτική.

Εκείνοι που αξίωσαν και αξιώθηκαν την εκλογή τους στο ΔΣ με λάσπη είναι τώρα αντιμέτωποι με τις ευθύνες, που ανέλαβαν.

Δεν διοικούν όμως! Έχουν αποδυθεί σε κυνήγι μαγισσών, καθένας με τον τρόπο του και για την πάρτη του. Πάντως όχι για το Ταμείο μας!

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ό,τι ακριβώς είπα στη συνάντηση της Διοίκησης με τις Ενώσεις:

Κανείς δεν δικαιούται να λέει ότι δεν γνώριζε!!

Το πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ είναι Πολιτικό , Οικονομικό, Διοικητικό, Ανθρώπινο και ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ !

Αντί να λαμβάνονται αποφάσεις, κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας με κατηγορίες, δικαιολογίες του συρμού και ανεδαφικές προτάσεις, είτε για λαϊκά επαναστατικά δημοψηφίσματα, είτε περυσινά ξινά σταφύλια για τον καταρρέοντα και υπό σθεναρή αμφισβήτηση πάντα Πόρο μας.

Καμουφλάρουμε έτσι, την αδυναμία μας να διοικήσουμε ενωμένοι, να εργαστούμε με στρατηγική, ώστε να δώσουμε ανάσα και παράταση ζωής στον Ταμείο μας.

Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι δεν θέλουν να απαντώ με τη σφοδρότητα με την οποία μου επιτίθενται.

Υπηρέτησα ,όμως, τον ΕΔΟΕΑΠ και τους ανθρώπους του για 12 ολόκληρα χρόνια και θα συνεχίσω ΟΡΘΙΑ!

Απευθύνομαι σε όλους ανεξαιρέτως.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση μας προσβάλει όλους, είναι επιζήμια για το Ταμείο μας και πρέπει να σταματήσει!

ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ

Ειδικά στο θέμα του μισθολογίου διοικητικών και γιατρών, με το οποίο γίνεται ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΠΕΚΟΥΛΑ καταθέτω στοιχεία για το εργασιακό πλαίσιο και τους εργαζόμενους στον ΕΔΟΕΑΠ ,που δημοσιευμένα πια, ελπίζω ότι θα συνετίσουν κάποιους, θα συγκρατήσουν άλλους ,θα φωτίσουν την πραγματικότητα και ίσως, θα δώσουν τέλος σ´αυτό το παραμύθι για τους…. «τεράστιους μισθούς γιατρών και διοικητικών στον ΕΔΟΕΑΠ, τις σπατάλες και τα μαγαζάκια, τις …δεκάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις με μισθούς Coca cola, τα στελέχη που δεν αξίζουν, τους διευθυντές και προϊσταμένους που δεν χρειάζονται, το Ταμείο που μπορεί να δουλέψει με 50 εργαζόμενους» (!) και όχι 148 που έχει σήμερα σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη!

Ας μάθουν λοιπόν, όσοι συκοφαντούν ασύστολα, διαδίδουν ανόητα και διχάζουν ανεύθυνα απειλώντας την δύσκολη, αλλά αναγκαία σήμερα παρά ποτέ, εργασιακή ειρήνη στον ΕΔΟΕΑΠ ότι :

• Το 2009 ο ΕΔΟΕΑΠ είχε 7.200.000€ ετήσιο μισθολογικό κόστος για 155 εργαζόμενους, 49 γιατρούς και 106 άτομα προσωπικό, σε ΑθήναΘεσσαλονίκη.

• Το 2013 ο ΕΔΟΕΑΠ έχει 6.000.000 € ετήσιο μισθολογικό κόστος για 148 εργαζόμενους 44 γιατρούς και 104 άτομα προσωπικό, σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

• Στο διάστημα 2009-2013 ο αριθμός των εργαζόμενων ΜΕΙΩΘΗΚΕ κατά 7 άτομα, το δε μισθολογικό κόστος ΜΕΙΩΘΗΚΕ κατά περίπου 17% (31% αν υπολογιστεί το όφελος από την καθιέρωση του 8ώρου !).

• Επί θητείας μου, ως Προέδρου, από τον Ιούνιο του 2009 δεν δόθηκε αύξηση στο προσωπικό, εκτός από συμβατικές αυξήσεις σε ορισμένους συναδέλφους πχ επειδή παντρεύτηκαν ή απόκτησαν παιδί.

• Όπως δεν δόθηκε καμία αύξηση στους συνταξιούχους μας μετά το 2010.

Αντιθέτως ήμασταν η μόνη Διοίκηση που υποχρεωθήκαμε και τολμήσαμε να πάρουμε αποφάσεις για Μέτρα, μειώσεις και περικοπές.

• Από τους 155 εργαζόμενους μέχρι το 2009, μόνο 23 είχαν προσληφθεί με προκήρυξη και από αυτούς οι 17 στο διάστημα 2007-2009.

• Οι υπόλοιποι 132 προσλήφθηκαν με συστάσεις και απο αυτούς 79 ήταν συγγενείς μελών ΔΣ συνδικαλιστών του κλάδου και λοιπών… πολιτικών παραγόντων!

• Από τους 47 προσληφθέντες (2009-2013) οι 16 προσλήφθηκαν με προκήρυξη και οι 21 με συστάσεις από τους οποίους ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είναι συγγενής μέλους του ΔΣ ή συνδικαλιστή.

( Σημ. Δεν προσμετρώ α) μια μοναδική περίπτωση σοβαρότατης ασθένειας στην οικογένεια δύο άνεργων μελών μας, οπότε προσελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΠΗΕΑ, ένας μόνο χαμηλόμισθος εργαζόμενος, συγγενής συνδικαλιστή μας και β) την ανάθεση έργου ορισμένου χρόνου σε συνάδελφο, για τη κάλυψη κενού στη Θεσσαλονίκη, την οποία κραδαίνουν εθελοτυφλούντες, υποκριτές και ψευτοηθικολόγοι συνδικαλιστικοί ταγοί μας.)

• Για 3 από τις 21 θέσεις εγγυήθηκα, ως πρόεδρος προσωπικά εισηγούμενη στο ΔΣ. Καμία από αυτές δεν ανήκει σε ειδικότητα που ασφαλίζει η ΕΠΗΕΑ. Αντίθετα αφορούν σε ΙΚΑ και ΤΣΜΕΔΕ. Αυτά για όσους νομίζουν ότι θα με φοβίσουν με απειλές, συκοφαντίες και εκβιασμούς σε βάρος ανθρώπων με ήθος, εργατικότητα και αξιοπρέπεια.

• Έκτος από τα 2 κορυφαία στελέχη του Οργανισμού μας , την Κυρία Αρχίατρο και τον Γενικό Διευθυντή , οι οποίοι προσλήφθηκαν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού μας, με δημόσια προκήρυξη, είμαι κάθε στιγμή σε θέση να ΑΠΟΔΕΙΞΩ ότι:

1. Οι μισθοί των 43 γιατρών μας και των 103 υπαλλήλων μας δεν είναι αυτοί που διχαστικά και ανόητα παραπληροφορούν κάποιοι και στρέφουν έτσι τον έναν εναντίον του άλλου!

2. Ο ανώτατος μεικτός μισθός γιατρού μας είναι 3769€ συνολικά και μεικτά και ο κατώτατος 1422 € με μέσο μισθό 2800€ για επιστήμονες με εξαιρετικά προσόντα, πολύχρονη εμπειρία και ευδόκιμη παρουσία κοντά μας.

3. Η μισθοδοσία τους προβλέπεται ρητά από τη ΣΣΕ που έχει υπογράψει η Διοίκηση ΕΔΟΕΑΠ επί προεδρίας Κίαου και επί προεδρίας Σπανοπούλου με τον ΣΕΥΕ, ΕΣΗΕΑ,ΕΠΗΕΑ δεν έχουν καταφέρει ακόμη να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις για τον Κλάδο .

4. Ο ανώτατος μεικτός μισθός υπαλλήλου είναι 5553€ και αφορά σε ΜΌΝΟ σε 2 συναδέλφους, με κατώτατο 1101€ και μέσο μισθό περίπου 2280€.

Μπορεί μέσα στην Κρίση οι αριθμοί αυτοί να φαντάζουν και να είναι μεγάλοι, αλλά αφορούν σε κεκτημένα δικαιώματα και ανθρώπινες ζωές. Σε κάθε περίπτωση δεν αντιμετωπίζονται ανεύθυνα με διασυρμό και με κανιβαλισμό, αλλά υπεύθυνα και με διάλογο.

Η μείωση μισθών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να παίζει οποιοσδήποτε με κεκτημένα, με την εργατική νομοθεσία, με συμβάσεις, με νόμιμες κατισχύουσες αποφάσεις και με τη ζωή οικογενειών συναδέλφων μας, πολλοί από τους οποίους και μέλη του Ταμείου μας είναι και άριστοι στην εργασία τους!

Διαβεβαιώνω, λοιπόν ,ότι το μισθολόγιο των διοικητικών υπαλλήλων του οργανισμού μας προβλέπεται ρητά απο την συμφωνία των Διοικήσεων του ΕΔΟΕΑΠ με τους υπαλλήλους που επιτεύχθηκε επί διοικήσεως Κιάου και σεβαστήκαμε απόλυτα, ενώ σε κάθε περίπτωση είναι πάνω απο όσα ορίζει η ΕΠΗΕΑ.

Τα στοιχεία για όλα τα παραπάνω βρίσκονται φυσικά στη διάθεση μου, στη διάθεση του ΣΕΥΕ, των Ενώσεων μας και κάθε Αρχής εάν χρειαστεί!

Διαβεβαιώνω ακόμη, ότι η αξιολόγηση του διοικητικού προσωπικού που έχει γνωστοποιηθεί ΣΕ ΟΛΟΥΣ , ως οφείλαμε άλλωστε, έγινε με όρους επιστημονικής αρτιότητας και εγκυρότητας. Τα αποτελέσματα κρίθηκαν και αναλύθηκαν στο ΔΣ, αξιοποιήθηκαν δε απο τον διευθυντή και τους Τομεάρχες, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις ΔΣ και ήταν θετικά για το 75% των υπαλλήλων. Όπου εμφανιζόταν(14 περιπτώσεις) μέτρια απόδοση ή πρόβλημα λήφθηκαν αποφάσεις, ενώ σε 3 μόνο περιπτώσεις η αξιολόγηση ήταν από κακή έως αρνητική. Και πάλι όμως, με απόφαση του ΔΣ δόθηκαν προφορικές οδηγίες, παρατηρήσεις και παράταση χρόνου στους εργαζόμενους και τους Τομέαρχες για βελτιώσεις.

Μία μόνο περίπτωση κρίθηκε ανεπίδεκτη κάθε βελτιώσεως και μου ανατέθηκε από το ΔΣ η εισήγηση για την αντιμετώπιση της.

Νομίζω ότι είμαι σαφής!

Συνάδελφοι εργαζόμενοι και συνεργάτες,

Η θέση μου στο ΔΣ δεν μου επιτρέπει να μιλήσω πιο αναλυτικά για τις μειώσεις των μισθών σας κι ας ξέρω την αγωνία σας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, όμως, ότι η νέα Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να πάρει μέτρα μείωσης όλων των εξόδων και προσπαθεί αυτό να γίνει για όλους ανεξαιρέτως και με κοινωνική δικαιοσύνη. Εύχομαι να το καταφέρει όσο δύσκολο και αν είναι.

Πέρσι μειώσαμε τους μισθούς των γιατρών κατά 20% και των υπαλλήλων με 5% και εργασιακό 8ωρο από 7ωρο.

Φέτος, η πρόταση που σχηματίστηκε με δυσκολία ( Και δεν έχει γίνει απόφαση ΔΣ ακόμη ) είναι: για όλους , μείωση μεσοσταθμικά 15% ,δλδ κλιμακωτά, με μεγαλύτερη μείωση στους υψηλούς μισθούς, μικρότερη στους χαμηλόμισθους και ελάχιστη 5% ή και καθόλου στους μισθούς κάτω των 1500€ , με σεβασμό στα θεσμικά των ΣΣΕ της ΕΠΗΕΑ, του ΣΕΥΕ και στα κεκτημένα της συμφωνίας εργαζόμενων και Διοικήσεων ΕΔΟΕΑΠ.

Δυστυχώς είμαστε στο σημείο που θα πρέπει να πούμε ότι χωρίς αποφάσεις και χωρίς τη συμβολή όλων, μισθοί, συντάξεις και φάρμακα σε ένα χρόνο από τώρα δεν θα υπάρχουν στον ΕΔΟΕΑΠ !

Ο αγώνας και η αγωνία μας είναι ζήτημα ΧΡΟΝΟΥ πια. Κερδίζουμε χρόνο ζωής!

Σας παρακαλώ να μην αντιτείνετε – όχι τουλάχιστον τώρα – το: Ποιός φταίει; Οι προηγούμενοι φταίμε για όλα, σας λέω εγώ.

Εσείς, όμως ,αν συνεχίσουμε έτσι, του χρόνου δεν θα έχετε δουλειά, εγώ σύνταξη και ο άρρωστος στο γκισέ του ΤΥΠ φάρμακο!

Γιατροί και διοικητικοί πιέστε τη διχογνωμούσα Διοίκηση για άμεση διαμόρφωση σχεδίου αντιμετώπισης της Κρίσης με συγκεκριμένα, δίκαια και κοστολογημένα μέτρα.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ας αφουγκραστούμε κι ας σεβαστούμε όλοι την αγωνία όλων μας!

Ζητήστε να συζητήσετε με ΟΛΟ το ΔΣ.

Απαιτείστε να σταματήσει το φοβικό και ανθρωποφαγικό κλίμα, απομονώστε τους ανεύθυνους προβοκάτορες και ενώστε τις δυνάμεις σας μαζί μας!

Συναδελφικά πάντα

Και με θλίψη για όσα σοβαρά

(ή γελοία) συμβαίνουν

Ελένη Σπανοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα