Εκτός ΕΟΠΥΥ όσοι γιατροί δεν συνταγογραφούν γενόσημα λέει ο Άδωνις

Στην περαιτέρω διείσδυση των γενοσήμων στην φαρμακευτική αγορά επιμένει η τρόικα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έπειτα από την συνάντηση του με την τρόικα, η οποία ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός ενημέρωσε για τους ελέγχους που έγιναν σε γιατρούς από τα ελεγκτικά όργανα του

ΕΟΠΥΥ, κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν υπερσυνταγογραφήσεις (για παράδειγμα, εντοπίστηκαν 60 γιατροί που συνταγογραφούσαν σε νεκρούς).

Από την πλευρά της τρόικας, τέθηκε το θέμα των γενοσήμων, τα οποία επιθυμεί να συνταγογραφούνται σε ποσοστό 60%. Για τον σκοπό αυτό, θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στους ασθενείς, αλλά και στους γιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει κατά 60% να συνταγογραφούν γενόσημα, αλλιώς θα τιμωρούνται με έξοδο από το σύστημα και κατόπιν θα τους δίνονται τρεις ευκαιρίες επανένταξης σε αυτό.

Παράλληλα, αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων που βγαίνουν εκτός πατέντας, με αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή των γενοσήμων μεσοσταθμικά κατά 30%-40%.

Παράλληλα, ο κ.Γεωργιάδης φέρεται να τόνισε στην τρόικα ότι έχουν επιτευχθεί οι μνημονιακοί στόχοι για τα νοσοκομεία και ότι τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, σε δήλωση του αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα δημόσιου χαρακτήρα για την πρωτοβάθμια φροντίδα της υγείας. Το αν αυτό θα επιτευχθεί μέσω μετατροπής του ΕΟΠΥΥ ή με άλλο τρόπο είναι κάτι που θα αποφασιστεί με διάλογο, δήλωσε ο Υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα