Δηλητηριάζει την Αττική το τοξικό νέφος από τη φωτιά

Για επικίνδυνες τοξικές χημικές ουσίες μεταξύ των οποίων φουράνιο και διοξίνες που είναι ιδιαιτέρως καρκινογόνες και απειλούν την υγεία χιλιάδων πολιτών εξαιτίας της πυρκαγιάς που καίει για τέταρτη μέρα σε μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο κάνουν λόγο τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, καταγγέλλοντας την απουσία αντανακλαστικών του ΥΠΕΚΑ στον χειρισμό της υπόθεσης. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης για τη δημόσια υγεία, ήδη διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών,

με αφορμή σχετική μήνυση της Περιφέρειας Αττικής, αναζητώντας τα αίτια για το τοξικό νέφος που καλύπτει κατά διαστήματα περιοχές της Αθήνας, όπως Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα, Περιστέρι, Φάληρο, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Άλιμο, Πειραιά και Νίκαια.

Ωστόσο, σοβαρά ερωτήματα γεννώνται, καθώς -ακόμη και τρεις ημέρες μετά- το υπουργείο δεν εξέδωσε συστάσεις ή οδηγίες για την προστασία του πληθυσμού που κατοικεί στις περιοχές, το οποίο σύμφωνα με τις: Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), Greenpeace και Δίκτυο Μεσόγειος SOS «Τα καυσαέρια από τη φωτιά είναι πολύ επικίνδυνα! Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι άμεσα αρνητικές σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (άτομα με άσθμα ή αναπνευστικά προβλήματα, έγκυες, μικρά παιδιά κ.ά.).

Επιπτώσεις
Επίσης, μακροπρόθεσμα το συμβάν, ανάλογα με τη χρονική διάρκειά του, μπορεί να συμβάλει και στη μελλοντική αύξηση πολλών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία της ευρύτερης περιοχής, που θα εκτεθεί στα καυσαέρια». Αυξημένος είναι ο κίνδυνος να περάσουν οι διοξίνες και στη διατροφική αλυσίδα. Μάλιστα η κυβέρνηση μέσω του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, δήλωνε χθες ότι δεν έγινε επιχωμάτωση ούτως ώστε να προληφθεί το τοξικό νέφος, εξαιτίας των χρεών του υπουργείου από παλαιότερη συνεργασία με τον εργολάβο που θα το αναλάμβανε, ενώ από την πλευρά του ο γ.γ. πολιτικής προστασίας επισήμανε ότι το εγχείρημα της επιχωμάτωσης θα κόστιζε περί τα 200.000 ευρώ, καθώς απαιτούνται πάνω από 300 φορτηγά. Μετά από πιέσεις, χθες το απόγευμα το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Π. Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Τσιρώνη, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης και τη λήψη μέτρων.

Οπως αποφασίστηκε, μετά από τις μετρήσεις που έγιναν στην ατμόσφαιρα, δεν συντρέχει λόγος για τη λήψη έκτακτων μέτρων. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του ζητά από τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στις περιοχές που παρουσιάζεται το φαινόμενο. Ατομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπάθειες, παιδιά και ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών πρέπει να προσέχουν.

Επίσης αποφασίστηκε να διακοπεί η λειτουργία των σχολείων στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης άφησε αιχμές για εμπρησμό του εργοστασίου το οποίο έχει καεί τρεις φορές από το 2006. Οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν παρουσιαστεί και αναζητούνται. Πάντως, οι αρμόδιοι απέκλειαν την επιχωμάτωση του εργοστασίου, καθώς πρόκειται για μια τεράστια έκταση.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη, αποτελεί τη δεύτερη καταστροφική πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης της Αττικής μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν πως θα πρέπει να αναζητηθούν τα ουσιαστικά αίτια, που σχετίζονται με την υπολειτουργία ή την μη λειτουργία των μονάδων, λόγω έλλειψης αντικειμένου, που είναι αποτέλεσμα της λίγης ανακύκλωσης που υπάρχει σήμερα στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Ταυτόχρονα, ανοίγει πάλι ένα μεγάλο θέμα για τη σχέση των Ρομά με την ανακύκλωση, με τις τρεις οργανώσεις να ζητούν από την πολιτεία να ασκήσει μία αποτελεσματική πολιτική ένταξης αυτών των ανθρώπων στα επίσημα δίκτυα συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, μέσω της δημιουργίας Πράσινων Σημείων.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα