Δίκη Χρυσής Αυγής: Απόρριψη όλων των ελαφρυντικών πρότεινε η εισαγγελέας

Να απορριφθούν τα ελαφρυντικά των βασικών κατηγορούμενων στη δίκη της Χρυσής Αυγής ζήτησε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.

Πρότεινε ωστόσο να εξαιρεθούν οι τρεις πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Στάθης Μπούκουρας, Δημήτρης Κουκούτσης και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και να αναγνωρισθεί μόνο ο σύννομος βίος τους. Οι τρεις πρώην βουλευτές αιτήθηκαν συγκεκριμένη ελαφρυντική περίσταση

με βάση τον παλιό Ποινικό Κώδικα που αφορά όσα μέλη εγκληματικών οργανώσεων δεν έχουν συμμετοχή σε ενέργειες.

Όπως είπε η εισαγγελέας: "Θα ήταν αντιφατικό από τη μια να αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού συνόλου πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά".

Στο Εφετείο, η διαδικασία προβλέπει ότι μετά την αγόρευση της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων έχουν το δικαίωμα να δευτερολογήσουν. Αμέσως μετά, το δικαστήριο θα συνεδριάσει επί των ποινών. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να ανακοινωθεί η τύχη των καταδικασμένων πλέον στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι υπέβαλαν προς το δικαστήριο σειρά αιτημάτων χορήγησης ελαφρυντικών στη χθεσινή συνεδρίαση για να μειωθούν οι ποινές τους.

Τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Χρήστος Παππάς, που κρίθηκαν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από 5 – 15 έτη.

Ένοχος για ανθρωποκτονία κρίθηκε ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, εκτός και αν οι δικαστές αναγνωρίσουν ελαφρυντικά.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, άλλοι 11 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και θα αντιμετωπίσουν χαμηλότερες ποινές (5-10 χρόνια).

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα