Διαψεύδονται από το Αστεροσκοπείο οι πανηγυρισμοί Τσίπρα - Κάηκαν 26.900 στρέμματα

Σε πλήρη κατάρριψη της θεωρίας Τσίπρα περί "περιορισμένης καταστροφής"στην Ανατολική Αττική, προχώρησε το Αστεροσκοπείο Αθηνών, με τα στοιχεία που παρέθεσε.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο πρωθυπουργός, (ύστερα από τριήμερη εξαφάνιση) πέταξε πάνω από τα καμένα της Αν. Αττικής, ανακοίνωσε σχεδόν διθυραμβικά ότι δεν κάηκαν παρά μόνο 15.000 στρέμματα εμφανίζοντας ως... επιτυχία της κυβέρνησης ό,τι συνέβη για τέσσερα 24ωρα σε Κάλαμο, Βαρνάβα

και Καπανδρίτι με το επιχείρημα ότι στη φωτιά του 2009 περίπου στην ίδια περιοχή είχαν καεί 150.000 στρέμματα.

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών όμως και το σύστημα FireHub το οποίο καταγράφει δορυφορικά τις καμένες εκτάσεις με αποκαλυπτικό χάρτη που ανήρτησε μας ενημερώνει ότι τελικά έγιναν στάχτη συνολικά 2.690 εκτάρια δασικής και αγροτικής γης, ήτοι 26.900 στρέμματα (καθώς 1 εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα). Σημειώνεται ότι οι πρώτες εκτιμήσεις του Αστεροσκοπείου έκαναν λόγο για 3.912 εκτάρια δασικής και αγροτικής γης.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Ιωάννης Παπουτσής μιλώντας στο Capital.gr "η αρχική αποτίμηση για 39.000 στρέμματα καμμένης γης ήταν μια πρώτη εκτίμηση με βάση την πρώτη διαθέσιμη δορυφορική εικόνα, στην οποία υπήρχε κάποια νεφοκάλυψη πάνω από την περιοχή ενδιαφέροντος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υποεκτίμηση ή υπερεκτίμηση σε κάποιες περιοχές του περιγράμματος των καμμένων". Σύμφωνα με τον ίδιο "στην επικαιροποιημένη ανάλυση, η συνολική καμμένη έκταση ανέρχεται στα 26.900 στρέμματα, πάντα με επιφύλαξη λόγω της μέτριας χωρικής ανάλυσης των συγκεκριμένων δορυφορικών εικόνων. Στις επόμενες ημέρες θα περάσει πάνω από την περιοχή ο Ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 με χωρική ανάλυση στα 10 μέτρα, οπότε και θα έχουμε μια πολύ πιο ακριβή και ασφαλή εκτίμηση των καμμένων εκτάσεων".

Ο επικαιροποιημένος χάρτης

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Αστεροσκοπείο Αθηνών:

Σχετικά με τον χάρτη

Η ταχεία χαρτογράφηση της καμένης έκτασης στην περιοχή του Καλάμου προήλθε από την επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων VIIRS, με ημερομηνία λήψης 16.8/2017. Η χωρική ανάλυση των δεδομένων είναι 375 μέτρα.

Σχετικά με το γεγονός

Στις 13 Αυγούστου 2017 και ώρα 16:50 τοπική, το σύστημα FireHub του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανίχνευσε για πρώτη φορά την πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής. Η πυρκαγιά έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω της μεταβλητότητας του ανέμου, του είδους της βλάστησης και της ποσότητας της καύσιμης ύλης, και του ανάγλυφου της περιοχής. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 15 Αυγούστου αργά το απόγευμα.

Επιπτώσεις

Συνολικά, κάηκαν 2,690 εκτάρια δασικής και αγροτικής γης.

Ο αρχικός χάρτης του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Σύμφωνα ωστόσο με το δορυφορικό σύστημα "Κοπέρνικος" της ΕΕ, στην Ανατολική Αττική κάηκαν 26.260 στρέμματα (σημειώνεται ότι η άλλη περιοχή που αναφέρεται στον πίνακα ως "Αττική" και εμφανίζει 29.630 στρέμματα καμένα αφορά την πυρκαγιά που έπληξε τα Κύθηρα).

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα