Αποζημίωση μόνο για τους «παλιούς» του παλιού ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ

Με τη λογική του «δύο μέτρα και δύο σταθμά» διοικεί το κονκλάβιο του Γκίκα Μάναλη και του Παντελή Καψή τη μεταβατική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, για την οποία μάλιστα σκέφτονται fast track μετάβαση στον οριστικό φορέα τις επόμενες ημέρες, αν και εφόσον η νομοθεσία το επιτρέπει. Έχοντας μπροστά τους 13 δίκες για το 2014 με πρώτη αυτή στην Κρήτη προ μηνός, οι ιθύνοντες της «ΔΤ» αποφάσισαν

να καταβάλουν αποζημιώσεις – μέρες που είναι – μόνο στους 1.500 από τους 2.656 εργαζομένους της πρώην ΕΡΤ με αιτιολογικό ότι οι αποκλεισθέντες είχαν προσληφθεί με τον Νόμο Παυλόπουλου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με καταγγελία που ήρθε στα χέρια μας, ο Ειδικός Διαχειριστής Γκίκας Μάναλης έχει καταβάλει μόνο τις δύο δόσεις της νόμιμης αποζημίωσης μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ (στις 27 Ιουνίου και στις 13 Αυγούστου). Aμέσως μετά η καταβολή σταμάτησε ενώ κανονικά έπρεπε, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία να καταβληθούν, άλλη μια δόση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και ακόμη μία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, οι οικονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του εκκαθαριστή που εργάζονται για τη ΔΤ (κυρίως οι κ. Ντίνος Παπαγιαννόπουλος και Ηλίας Φαραντόπουλος), υπό τον Χρήστο Κουπελίδη (επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών), δεν αποζημίωσαν 1.000 πρώην εργαζομένους με το επιχείρημα ότι έπρεπε να διευκρινιστεί αν θα αναγνωρίζονταν ή όχι η προϋπηρεσία προ του 2006, των απολυμένων εργαζόμενων που είχαν γίνει αορίστου χρόνου με το Π.Δ. 164/2004.

Με βάση λοιπόν αυτό το σκεπτικό αποφάσισαν τελικά να μην καταβληθεί άλλη αποζημίωση (πέραν των δύο δόσεων) στους εργαζόμενους αυτούς, παρόλο που η ΕΡΤ και το ΑΣΕΠ, τους είχαν αναγνωρίσει την προϋπηρεσία τους με συμβάσεις έργου ή ορισμένου στην ΕΡΤ (καθώς έτσι μετετράπησαν και οι συμβάσεις τους σε αορίστου, καθώς κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες), με το επιχείρημα, ότι η αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους είχε να κάνει μόνο με τη μισθολογική τους κατάταξη και όχι με την καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. Το αποτέλεσμα ήταν στις 23 Δεκεμβρίου, 1.500 πρώην εργαζόμενοι (από τους 2.6560) που ήταν μόνιμοι με το παλιό καθεστώς έλαβαν κανονικά δόση αποζημίωσης και οι υπόλοιποι 1.000 όχι. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι, μονιμοποιηθέντες το πολύ μέχρι το 1993 (δλδ την χρυσή περίοδο του ΠΑΣΟΚ και επί Μητσοτάκη), ήταν κατά μέσο όρο όλοι πάνω από 50 ετών, οι περισσότεροι ήταν εξαφανισμένοι ή αργόμισθοι, ή ανήκαν σε αυτούς που είχαν χρησιμοποιήσει την ΕΡΤ για να κάνουν περιουσίες. Αντιθέτως αυτοί που εξαιρέθηκαν από την καταβολή αποζημίωσης με το παραπάνω σκεπτικό, ήταν οι συμβασιούχοι που έγιναν στη συνέχεια αορίστου και έσερναν επί χρόνια το κάρο της ΕΡΤ, καθώς αποτελούσαν το βασικό εργατικό δυναμικό που εργαζόταν, χωρίς σαββατοκύριακα, υπερωρίες, αργίες και κάλυπτε όλες τις εργασίες και τις ανάγκες της ΕΡΤ και σε επίπεδο ρεπορτάζ και σε τεχνικο-διοικητικό επίπεδο.

• Ειδικά οι αορίστου χρόνου δημοσιογράφοι διαθέτουν και το επίσημο έγγραφο με το οποίο τους έχει αναγνωριστεί η προϋπηρεσία από την ΕΡΤ και το οποίο έχουν καταθέσει μαζί με τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία στις αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου, στις οποίες τους έχουν αναγκάσει να καταθέσουν οι φωστήρες που διαχειρίζονται την εκκαθάριση της πρώην ΕΡΤ.

Επίσης δεν καταβλήθηκαν, με τη δικαιολογία ότι δεν τελείωσε η καταγραφή, οι κανονικές άδειες του 2013 και του 2012, οι οποίες αν δεν καταβληθούν ως τις 31/12/2013 θα πρέπει από την 01/01/2014, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία να καταβληθούν διπλές. Κανένας προγραμματισμός δεν υπάρχει ούτε για τα υπόλοιπα δεδουλευμένα (ρεπό, υπερωρίες, σαββατοκύριακα) της πρώην ΕΡΤ, να οποία επίσης πρέπει να καταβληθούν

Keywords
Τυχαία Θέματα