Τέσσερις προτεραιότητες για την ελληνική προεδρία

Από την προσεχή Τετάρτη η Ελλάδα θα βρίσκεται για έξι μήνες στο «τιμόνι» της εκ περιτροπής προεδρίας της Ε.Ε., ενώ η κυβέρνηση θα κληθεί να κερδίσει ένα διπλό στοίχημα, να βγάλει τη χώρα οριστικά από την εξαετή πρωτοφανή σε σφοδρότητα ύφεση και ταυτόχρονα να επιλύσει εκκρεμή ευρωπαϊκά θέματα και να δώσει ώθηση σε νέες κοινοτικές δράσεις.

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η πέμπτη ελληνική προεδρία από την ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε. δεν θα είναι εύκολη υπόθεση γιατί η Αθήνα

θα πρέπει να κινηθεί παράλληλα σε δύο μέτωπα, το ένα αφορά στο μέλλον της χώρας και το άλλο στο να αποδείξει στους εταίρους ότι, παρά τις εσωτερικές δυσκολίες, μπορεί να δράσει αποτελεσματικά και σε κοινοτικό επίπεδο.

Η ελληνική προεδρία έχει θέσει τέσσερις βασικές προτεραιότητες: την ανάπτυξη και την απασχόληση, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), την αποτελεσματική διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης και την προώθηση της θαλάσσιας πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην ώθηση των ΜΜΕ, στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας Εγγύηση για τη Νεολαία, η οποία προβλέπει την προσφορά εργασίας ή την εκπαίδευση σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών το αργότερο σε τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, καθώς και στην ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης.

Αναφορικά με την εμβάθυνση της ΟΝΕ, η βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας θα είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωβουλή για την τραπεζική ενοποίηση, καθώς και η ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης της ΟΝΕ και η προώθηση μέτρων που θα ενισχύουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αρχή της αντιπροσώπευσης στη λειτουργία της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, σε σχέση με την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, στις 18 Δεκεμβρίου λήφθηκε η πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωσή της. Ωστόσο, η ελληνική προεδρία θα πρέπει σε χρόνο-ρεκόρ να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει για τελευταία φορά τον Απρίλιο και στη συνέχεια θα διαλυθεί εν όψει των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου. Οι διαβουλεύσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες πολιτικά, τεχνικά και νομικά, ενώ δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου και η ελληνική προεδρία θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη συμφωνία που θα πετύχει με την Ευρωβουλή.

Η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, που θα αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά από τον Νοέμβριο του 2014, θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ενισχύοντας τη ροή της ρευστότητας, κυρίως στις χώρες του Νότου της ευρωζώνης, πρωτίστως στην Ελλάδα, που σήμερα δοκιμάζεται σκληρά στον τομέα αυτό, και καλείται να παίζει καθοριστικό ρόλο, προκειμένου η χώρα να βγει από την ύφεση.

Τρίτη μεγάλη προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας με ιδιαίτερη σημασία και για τη χώρα μας είναι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Η ελληνική προεδρία θα εργαστεί με άξονες τη συνεργασία με τρίτες χώρες στο θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, την αύξηση της χρηματοδότησης προς τις χώρες τις Ε.Ε. που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες από την εισροή μεταναστών και την προώθηση της Κοινής Πολιτικής Ασύλου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων, αλλά και μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος της λαθρομετανάστευσης. Την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων θα ξεκινήσει η ελληνική προεδρία.

Σχετικά με την τέταρτη προτεραιότητα, η χώρα μας θα προωθήσει τον ανασχεδιασμό της θαλάσσιας πολιτικής της Ε.Ε. με ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου του 2014, ώστε σε αυτή να περιληφθούν, εκτός της αναπτυξιακής διάστασης, θέματα όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η ευρωπαϊκή στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο.

Η ενταξιακή πορεία των βαλκανικών χωρών

Η ελληνική προεδρία θα έχει επίσης την ευκαιρία να προωθήσει και την ενταξιακή πορεία βαλκανικών χωρών (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία), ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να βοηθήσει και την Τουρκία. Όσον αφορά στην ΠΓΔΜ, η αδιαλλαξία του σκοπιανού καθεστώτος στο θέμα της ονομασίας δεν αφήνει στη χώρα μας περιθώρια να βοηθήσει την ενταξιακή της προοπτική.

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν για πρώτη φορά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τη Σερβία με την Ελλάδα στο τιμόνι. Στη διάρκεια του εξαμήνου της ελληνικής προεδρίας θα συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο, ενώ τον Ιούνιο η χώρα μας θα επιδιώξει συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Αλβανία. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Ελλάδα έχει τη βούληση να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα, που σήμερα είναι ιδιαίτερα τεταμένη.

Ταυτόχρονα με την προεδρία, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πολύ λεπτούς χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας στην ευρωζώνη, αφού όλα θα κριθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος από τους εταίρους, ενώ πριν από τις ευρωεκλογές θα πρέπει να ληφθεί, αν όχι η τελική απόφαση, τουλάχιστον μια σαφής πολιτική δέσμευση των χωρών της ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα σηματοδοτήσει και το πέρασμα της Ελλάδας σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης.

«Η ελληνική προεδρία θα πείσει τους πολίτες ότι η Ευρώπη είναι η λύση»

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση χωρίς προηγούμενο, η Ελλάδα ενεργεί με μεγάλη υπευθυνότητα. Εκτιμώ πολύ τις προσπάθειες και τη θετική αντίληψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Είμαι πεπεισμένος ότι η κυβέρνησή του και ο ίδιος προσωπικά θα κατευθύνουν με μεγάλη αποφασιστικότητα την Ε.Ε., κάτι που θα στείλει και το σήμα ότι η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη της. Ήδη τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια είναι εμφανή. Η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας βελτιώνεται, τα φορολογικά μέτρα εφαρμόζονται, η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης παίρνει συγκεκριμένη μορφή, η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται.

Όλοι μαζί με κοινή προσπάθεια και κοινές λύσεις καταφέραμε να βγάλουμε την Ευρώπη από την κρίση. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη λειτουργεί και η Ελλάδα είναι απτό παράδειγμα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι ο βασικός στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι η ενθάρρυνση των πολιτών και της κοινωνίας να συμμετάσχουν ενεργά στη δράση της Ε.Ε., μέσω πολιτικών και πρωτοβουλιών που θα δίνουν απάντηση στα καθημερινά προβλήματα των Ευρωπαίων, στις ανησυχίες και τις αβεβαιότητές τους. Έχουμε ανάγκη όσο ποτέ αυτές τις δράσεις, πριν από τις ευρωεκλογές, και η ελληνική προεδρία θα έχει το δύσκολο έργο να αποδείξει στους πολίτες ότι η Ευρώπη είναι η λύση και πως οι πολιτικές μας αποφέρουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα στους Ευρωπαίους. Οι πολίτες θέλουν εργασία και ασφάλεια και μόνο μια ενιαία και λειτουργική Ευρώπη μπορεί να τους δώσει τα παραπάνω. Ως εκ τούτου, η προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες ξαναβρίσκουν εργασία και η Ευρώπη να έχει μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και ένα ισχυρό ευρώ.

*Ο Ζοζέφ Ντολ είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Νίκος Μπέλλος, στον “Τύπο της Κυριακής”

Keywords
Τυχαία Θέματα