Ποιοί χρειάζονται τον ανασχηματισμό;

Και ξαφνικά ξεκίνησαν τα σενάρια για ανασχηματισμό. Μάλιστα κάποιοι είναι σίγουροι ότι ο Αντώνης Σαμαράς μέσα στις γιορτές θα πάρει τις αποφάσεις του για το ποιους υπουργούς θα αλλάξει, με το επίκεντρο να είναι ο Γιάννης Στουρνάρας. Επειδή ο υπουργός Οικονομικών βάλλεται από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κάποιοι θεωρούν

ότι ο πρωθυπουργός έχει λάβει τις αποφάσεις του και θα διώξει τον κ. Στουρνάρα, επομένως θα υπάρξουν διάφορες καραμπόλες.

Είναι τέτοια η σιγουριά ορισμών ευφάνταστων που έχουν αρχίσει να βγαίνουν και ονόματα. Ποιος θα πάει στην πλατεία Συντάγματος, ποιος θα πάει σπίτι του, τι θα γίνει με τους «εκλεκτούς» του ΠΑΣΟΚ κ.λπ.

Και τα ερωτήματα είναι αν τελικά χρειάζεται ανασχηματισμός, αν μπορεί να γίνει αυτή την περίοδο και τι θα εξυπηρετήσει.

- Στο αν χρειάζεται ανασχηματισμός, έξι μήνες από τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, οι απαντήσεις διίστανται. Άλλοι λένε ότι η ομάδα δεν τραβάει, άρα ας μπουν κάποιοι από τον πάγκο για να τα κάνουν καλύτερα. Άλλοι λένε ότι τι να τον κάνεις τον ανασχηματισμό άμα η πολιτική μείνει ίδια. Δηλαδή αν αλλάξει ο Μανολιός και βάλει τα ρούχα του αλλιώς θα γίνει κάτι καλύτερο;

- Στο αν μπορεί να γίνει αυτή την περίοδο η απάντηση είναι η εξής: Τον Ιανουάριο έρχεται η τρόικα για κρίσιμες διαβουλεύσεις. Ποιους θα βρει να συζητήσει. Με ποιον θα συναντηθεί στο υπουργείο Οικονομικών; Μα μέχρι να ενημερωθεί ο νέος τσάρος θα περάσει κανένας μήνας και θα πάνε όλα πίσω, κυρίως η δόση των 3,5 δις ευρώ και παραπάνω. Αν ας πούμε αλλάξει ο υπουργός Ανάπτυξης, ο Βρούτσης ή ο Μητσοτάκης, τα κρίσιμα υπουργεία δηλαδή, με ποιους θα κάνουν διαπραγματεύσεις οι τροικανοί; Με τους νέους υπουργούς που δεν θα γνωρίζουν ούτε καν που είναι το γραφείο τους; Αφήστε δε που δε μπορεί να αναστατωθεί χωρίς λόγο η πολιτική σκηνή την ώρα που ξεκινά η ελληνική προεδρία.

- Στο αν θα εξυπηρετήσει κάποιο σκοπό ένας ανασχηματισμός η απάντηση είναι κανέναν. Διότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί αυτή τη χρονική στιγμή να αλλάξει τους βασικούς υπουργούς του. Ούτε τον Στουρνάρα, ούτε τον Μητσοτάκη, ούτε τον Χατζηδάκη, ούτε τον Δένδια, ούτε τον Αβραμόπουλο και φυσικά δυστυχώς ούτε τον υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο που αναλαμβάνει το σημαντικότερο μέρος της ελληνικής προεδρίας. Αν λοιπόν ο κ. Σαμαράς κάνει ανασχηματισμό για τα μάτια του κόσμου, απλά θα κάνει χειρότερα τα πράγματα. Δηλαδή το να αλλάξει έναν – δύο υπουργούς και υφυπουργούς που έτσι κι αλλιώς περνούν απαρατήρητοι τι θα πετύχει; Θα ανατρέψει τον ρου της ιστορίας;

Κάποιοι διακινούν σενάρια ανασχηματισμού για δύο λόγους. Ο ένας είναι για να εξυπηρετήσουν την «πελατεία» τους, ήτοι τους βουλευτές που ονειρεύονται υπουργικούς θώκους ενώ δεν ξέρουν ούτε τα παντελόνια τους να δέσουν,

Ο δεύτερος είναι για να εκβιάσουν τους υπάρχοντες υπουργούς και να τους θυμίσουν ότι υπάρχουν και άλλα «κέντρα» που μπορούν να πιέσουν τον πρωθυπουργό να πάρει αποφάσεις. Επίσης, δε λείπουν και οι διακαείς πόθοι επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν να βάλουν τους δικούς τους ανθρώπους σε θέσεις – κλειδιά προκειμένου να προωθήσουν τις μικρές ή μεγάλες δουλίτσες τους.

Η κυβέρνηση χρειάζεται αλλαγή ρότας, καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων, άνοιγμα στην κοινωνία, πιο σκληρή στάση με την τρόικα, υλοποίηση ριζοσπαστικών μέτρων που θα φέρουν τα πάνω – κάτω στην Ελλάδα. Και δεν φταίνε τα υπάρχοντα πρόσωπα για μια πολιτική η οποία αφενός επιβάλλεται από τους δανειστές και αφετέρου είναι κεντρική επιλογή. Καλή ή κακή θα το κρίνει ο κόσμος και η ιστορία.

Όμως, επιτέλους. Ας πάψουν οι λαϊκιστές να κάνουν μαγκιές με ξένα κόλλυβα. Κι ας σταματήσουν να το παίζουν «υπουργοί» όταν δεν έχουν καταθέσει ούτε μια σοβαρή πρόταση για τη χώρα. Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λένε, αλλά ο τόπος δεν έχει ανάγκη από τζάμπα μάγκες που ονειρεύονται υπουργικά γραφεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα