Ανθρωπόκαινο: Ο Πλανήτης Γη έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή, λένε οι ειδικοί

Ο πλανήτης Γη έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή που ονομάστηκε Ανθρωπόκαινο λόγω της έκτασης των επιπτώσεων της ανθρωπότητας στον πλανήτη, σύμφωνα με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων. Μια διεθνής ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για να εξετάσει το ζήτημα ψήφισε με 34 ψήφους υπέρ και καμία κατά (και μία αποχή) και αποφάσισε ότι η Ανθρωπόκαινος εποχή είναι πραγματική κατά μια γεωλογική έννοια.

Η θερμοκρασία του πλανήτη, τα υψηλότερα επίπεδα της θάλασσας, η τέφρα από τα ορυκτά καύσιμα, τα πλαστικά

απόβλητα, μια δραματική αύξηση της διάβρωσης, η εξάπλωση των ζωικών ειδών σε όλο τον κόσμο και τα ραδιενεργά σωματίδια που άφησαν σε όλο τον κόσμο οι δοκιμές πυρηνικών βομβών θα συμβάλλουν σε μόνιμες αλλαγές στους βράχους της Γης, λένε οι επιστήμονες. Εξακολουθούν να εξετάζουν ποια ημερομηνία θα πρέπει να επιλεγεί για τη λεγόμενη "Χρυσή αιχμή" - μια γραμμή που σηματοδοτεί το όριο μεταξύ του Ολόκαινου και του Ανθρωπόκαινου, αλλά πιστεύουν ότι θα πρέπει να είναι στα μέσα του 20ου αιώνα.

Η ανακοίνωση έγινε στο 35ο Διεθνές Γεωλογικό Συνέδριο στη Νότια Αφρική. Η σύστασή τους θα πρέπει να συμφωνηθεί από τη Διεθνή Ένωση Γεωλογικών Επιστημών, προκειμένου να κηρυχθεί επισήμως και εισαχθεί στα σχολικά βιβλία. Μια δήλωση που εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο του Leicester για την "προσωρινή σύσταση" της ομάδας εργασίας, αναφέρει: "Η έννοια του Ανθρωπόκαινου... είναι γεωλογικά πραγματική. Το φαινόμενο είναι επαρκούς κλίμακας και πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος του Διεθνούς χρονοστρωματογραφικού Διαγράμματος, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Χρονική Γεωλογική Κλίμακα".

Η ιδέα ότι ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια εποχή που ορίζεται από τον άνθρωπο, προτάθηκε για πρώτη φορά το 2000 από τους επιστήμονες Paul Crutzen και Eugene Stoermer.

"Η ανθρώπινη επίδραση έχει αφήσει ευδιάκριτα ίχνη στη στρωματογραφική καταγραφή εδώ και χιλιάδες χρόνια - στην πραγματικότητα, πριν από την έναρξη του Ολόκαινου" ανέφερε η δήλωση. "Ωστόσο, ουσιαστικές και περίπου σε παγκόσμιο επίπεδο σύγχρονες αλλαγές στο σύστημα της Γης εντάθηκαν πιο ξεκάθαρα στην 'Μεγάλη Επιτάχυνση' των μέσων του 20ου αιώνα.

Τα μέσα του 20ου αιώνα συμπίπτουν επίσης με την πιο σαφή και διακριτή σειρά ενδείξεων που αποτυπώνονται στα πρόσφατα κατατεθειμένα στρώματα. Οι αλλαγές στο Σύστημα Γης που χαρακτηρίζουν τη δυναμική της Ανθρωποκαίνου Εποχής περιλαμβάνουν την ένδειξη επιτάχυνσης σε ρυθμούς διάβρωσης και καθίζησης, τις μεγάλης κλίμακας χημικές διαταραχές στους κύκλους του άνθρακα, αζώτου, φωσφόρου και άλλων στοιχείων, την έναρξη της σημαντικής αλλαγής του κλίματος του πλανήτη και του θαλάσσιου επιπέδου και βιοτικές αλλαγές, όπως τα πρωτοφανή επίπεδα σε εισβολές ειδών σε όλη τη Γη. Πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι γεωλογικά μακράς διαρκείας, και μερικές είναι ουσιαστικά μη αναστρέψιμες.

Αυτές και άλλες σχετικές διαδικασίες έχουν αφήσει μια σειρά από σημάδια στα τελευταία στρώματα, συμπεριλαμβανομένων σωματιδίων πλαστικού, αλουμινίου και σκυροδέματος, τεχνητά ραδιονουκλίδια, αλλαγές στα μοτίβα ισότοπων του άνθρακα και του αζώτου, ιπτάμενα σωματίδια τέφρας και μια ποικιλία από απολιθωματοποιημένα βιολογικά απομεινάρια. Πολλά από αυτά τα σημάδια θα αφήσουν ένα μόνιμο ίχνος στα στρώματα της Γης".

Μιλώντας στην εφημερίδα The Independent προ ημερών, ο δρ Colin Waters, υπεύθυνος της Ομάδας Εργασίας του Ανθρωπόκαινου, συνέκρινε τις αλλαγές που έγιναν από τον άνθρωπο στη Γη με το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων περίπου 11.500 χρόνια πριν, την έναρξη της εποχής του Ολόκαινου. "Τον περασμένο αιώνα είχαμε ένα τέτοιο τεράστιο αντίκτυπο που στην πραγματικότητα απομακρύναμε τον πλανήτη από αυτό το φυσικό [κλίμα] ταλάντωσης και την αλλαγή της τάσης στις παγκόσμιες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα αυτό που θα έπρεπε να ήταν μια τάση ψύξης να είναι μια τάση θέρμανσης του πλανήτη", δήλωσε.

Η ομάδα εργασίας αναμενόταν να κάνει τη σύσταση και είναι τώρα πιθανό να ψάξει για μια συμβολική γραμμή που θα σηματοδοτήσει την έναρξη του Ανθρωπόκαινου. Αυτό θα μπορούσε να είναι σε ένα ίζημα που θα μετατραπεί σε βράχο στο μέλλον, σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο ή ακόμα και σε δακτυλίους των δέντρων. Γράφοντας στο περιοδικό Nature, ο καθηγητής Clive Hamilton, ένας Ηθικιστής στο Πανεπιστήμιο Charles Sturt της Αυστραλίας, προειδοποίησε τους επιστήμονες που δήλωσαν "Καλώς ήρθατε στο Ανθρωπόκαινο". "Στην αρχή νόμιζα ότι ειρωνεύονταν, αλλά τώρα βλέπω ότι δεν το κάνουν. Και αυτό είναι τρομακτικό", είπε. "Η ιδέα της Ανθρωπόκαινου δεν είναι καλοδεχούμενη. Θα πρέπει να μας φοβίζει. Και οι επιστήμονες θα πρέπει να το παρουσιάσουν έτσι".

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα